Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки На растителна и билкова основа Адаптогени използвани в спорта

Адаптогени използвани в спорта

Адаптогени използвани в спорта - изображение

Още от дълбока древност в спорта се използват билки действащи като леки стимуланти, които влизат в една обща група наречена - адаптогени. Това е група от биологично активни вещества предимно от растителен произход, които имат тонизиращ ефект върху тялото, стимулират централната нервна система, повишават тонуса и увеличават устойчивостта към стрес. Общото им название "адаптогени" произлиза от термина "адаптация", което в широк смисъл показва свойството им да подобряват адаптационните възможности на организма към различни стресови фактори. Адаптогените влияят комплексно върху всички органи и системи в човешкото тяло - нервната, ендокринната, имунната и сърдечно-съдовата система, въпреки че точният механизъм на действие на много от тях все още не напълно изяснен. В спорта адаптогените са широко използвани средства поради своето меко стимулиращо действие и безвредност като най-популярните от тях са китайски женшен, сибирски женшен, китайски лимонник, левзея, златен корен, арогия пача, аралия, годжи бери и др.

На какъв принцип действат адаптогените и каква е ролята им в спорта?

По правило адаптогенните средства имат сложна структура и множество активни съставки, поради което механизмът им на действие също е сложен. Най-често растителните адаптогени действат по-много пътища едновременно и така оказват комплексно въздействие върху човешкия организъм. Те активират ДНК синтезата, регулират хормоналната секреция, подпомагат функцията на централната нервна система, активират метаболизма и подобряват имунната система чрез активирането на клетъчния и хуморалнят имунитет. Тези си действия растителните адаптогени осъществяват чрез множеството биологично активни вещества в състава им като: флавоноиди, гликозиди, полизахариди, фитостероиди (екдистерон), терпеноиди, хидроксилирани мастни киселини, ликопептиди и др.

Като най-ефективни адаптогени в спорта се считат: 

Китайски женшен (Panax ginseng) - Един от най-популярните адаптогени известен в цял свят,наричан още корен на младостта и жизнеността. Мощен енергетик, подобряващ издръжливостта и имунитета, който широко се използва като адаптогенна добавка за спортисти.

Сибирски женшен (Eleuierococcus senticosus) - Счита се дори за по-мощен адаптоген от китайския женшен. Използвал се като лечебно и тонизиращо средство още преди 2000 години в традиционната медицина в Азия. Като адаптоген в спорта елеутерококът е бил популярно средство сред атлетите от бившият Съветски съюз и се използвал с цел повишаване на спортните им постижения.

Златен корен (Rhodiola rosea) - Билка позната и използвана още от дълбока древност и използвана като еликсир за здраве и лечебно средство за множество заболявания. При спортистите подобрява устойчивостта на стрес, издръжливостта, възстановяването и анаболните процеси.

Левзея (Leuzea carthamoides) - Билка използвана още от дълбока древност за подобряване на силата, енергията и издръжливостта. Съдържа фитостероидното съединение екдистерон, което има отношение към натрупването на мускулна маса. Екстрактът от левзея първоначално е използван при елитни спортисти от силовите дисциплини с цел стимулиране на анаболните процеси и възстановяването.

Аралия (Aralia mandshurica) - Адаптогенно средство за първи път открито и изучено в Русия. Стимулира имунната система, издръжливостта и намаля умората. Използва се най-вече в Русия за повишаване на възможностите на спортисти.

Тези адаптогени са най-изследвани до момента и притежават повече от хиляда изследвания, които потвърждават тяхната ефективност. Адаптогените могат да бъдат използвани свободно в спорта, защото те не се считат за допинг. Ефектът от тях се появява в рамките на няколко часа след първата употреба.

Потенциални ефекти от употребата на адаптогени в спорта

 • Повишаване на издръжливостта
 • Увеличаване на времето за настъпване на умора
 • Подобряване на възстановяването 
 • Предпазване от претренираност
 • Активиране на метаболизма
 • Подобряване на концентрацията
 • Подобряване на настроението
 • Повишаване на апетита

Дозировка на адаптогенните средства

Поради това че адаптогенните средства са в повечето случаи под формата на сух екстракт или тинктура, дозировката е строго специфична и зависи от концентрацията на активните вещества. За правилно дозиране най-добре е да се спазват указанията от производителя, а при нужда да се направи и консултация с лекар. За избягване на привикването е добре да спазват указанията за продължителността на курса и дозировката. За максимален ефект могат да се приемат и два препарат едновременно.

Странични ефекти на адаптогените 

Билковите адаптогени практически нямат странични ефекти при здрави хора. Изследванията показват, че те са нетоксични дори при много високи дози и не носят риск за здравето. Понякога могат да се появят неспецифични странични ефекти като безсъние, свръхчувствителност, алергия и индивидуална непоносимост, но те са сравнително редки. Всички странични ефекти са обратими, т.е. изчезват след прекратяване на приема на съответното адаптогенно средство.

Противопоказания за приложиение на адаптогени

 • Повишена нервна възбудимост
 • Безсъние
 • Повишено артериално налягане
 • Инфаркт на миокарда - остра фаза
 • Инфекциозни заболявания
 • Висока температура
 • Детска възраст
 • Бременност и кърмене

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортБотаникаЛюбопитноЛеченияПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиАлт. медицинаЛайфстайлНовиниНормативни актовеИзследванияИнтервютаИсторияСнимкиПроизводителиОткрития