Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Подпомагащи метаболизма Коензим Q10 като спортна добавка

Коензим Q10 като спортна добавка

Коензим Q10 като спортна добавка - изображение

Една от добавките използвана често в здравословното и спортното хранене е коензим Q10. Познат още с редуцираната си форма убиквинол, коензим Q10 е витаминоподобно вещество с множество ползи за тялото, участващо пряко в синтеза на аденозин трифосфат (АТФ) и получването на енергия. Именно поради тази причина той присъства във всички клетки, а в най-голямо количество се намира в органите с висока метаболитна активност като сърце, бъбреци, черен дроб. Концентрация на коензим Q10 достига максимума си при хората на около 20 годишна възраст, а след това постепенно намалява. Коензим Q10 като спортна добавка се използва поради антиоксидантните си свойства и положителното му въздействие върху сърдечния мускул.

Какви са ефектите от коензим Q10 като спортна добавка?

Съдържащият се в митохондриите (органели на клетката свързани с образуването на енергия) на клетките коензим Q10 играе основна роля в доставката на кислород и производството на енергия. Без него клетките не могат да произвеждат основното клетъчно гориво АТФ и т.нар дихателна верига не може да функционира.
Поради важната си роля, най-висока концентрация на Q10 се установява в сърдечния мускул. Редица изследвания показват, че нивата на убиквинола в сърцето са важен показател за сърдечното здраве, а понижаване на концентрацията му се наблюдава при различни сърдечни заболявания. Именно това насочва учените към използването на коензим Q10 като средство за превенция и подпомагане на лечението на различни сърдечни проблеми, чрез приемането му като хранителна добавка.
В спорта, големите натоварвания на сърдечния мускул изискват по-голямо количество коензим Q10, поради което възстановяването на количествата му в клетките е изключително важно. Поддържането оптималните нива на убиквинол е предпоставка за постигане на висока физическа издръжливост, както в аеробните, така и при анаеробни физически натоварвания.
Макар убиквинола традиционно се използва в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания, учените са установили, че липсата на коензим Q10 се отразява негативно и върху работа мозъка. Поради това приемът му като хранителна добавка може да е от полза, освен за физическото, и за психическото възстановяване на спортистите.  
Освен ролята му в производството на енергия коензим Q10 проява ефект на мощен антиоксидант. Така той предпазва клетките от вредното въздействие на свободните радикали и помага за поддържането на добро здраве. В спорта поради усиления метаболизъм се отделят голямо количество свободни радикали, поради което приемането на антиоксидантни добавки е от изключителна важност. При не достатъчно количество антиоксидантни вещества нараства рискът от получаването на хронични травми и дегенеративни заболявания.

Прием на коензим Q10 като спортна добавка 

Макар коензим Q10 да присъства в множество продукти от животински произход като меса, риба, сърца и черен дроб, количеството му е прекалено малко, за да може да има значителен ефект. Това налага прием на хранителни добавки, чрез които да се добавя от вън и така да се посрещнат повишените нужди при спортуващите хора.
В повечето проучвания направени върху Q10, дневните дози варират от 50-200 мг. Това дава основание да се смята, че оптимална доза в спорта е използването на 100 мг на ден коензим Q10 като добавка. Важно е да се отбележи, че най-голяма ефект от приема му има, когато се комбинира с витамини С и Е, поради което е удачно използването му с витаминно-минерални комплекси.

Странични ефекти при приложение на коензим Q10 като спортна добавка

Макар и добавките с коензим Q10 сравнително рядко да дават странични ефекти, в някои случаи може да се получи индивидуална непоносимост, алергична реакция или някоя от следните реакции:

  • Кожен обрив
  • Раздразнение на кожата
  • Фоточувствителност
  • Коремна болка
  • Киселини в стомаха
  • Умора
  • Гадене
  • Главоболие

При поява някои от тези нежелани ефекти хранителната добавка трябва да се спре и да се направи консултация с лекар. При хората, които приемат ежедневно по-големи дози от 100 мг може да се появи безсъние, а при дози над 300 мг или повече, приемани за дълъг период от време, може да се стигне до повишаване на чернодробните ензими.
Употребяващите хранителни добавки трябва да са наясно, че те не са стандартизирани и не подлежат на строг контрол както лекарствените средства. Поради тази причина ефективността и качеството на продукта може да варира в зависимост от компанията производител и начина на производство. Различните партиди от даден продукт също могат да имат разлики в качеството, което да повлияе на тяхната ефективност. Затова трябва да се подбират хранителни добавки от утвърдени производители, които използват сертифицирани системи за контрол на качеството.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЛеченияИсторияЗдравни съветиСоциални грижиНовиниЛайфстайлНормативни актовеИзследванияБотаникаИнтервютаСнимкиПроизводителиАлт. медицинаОткрития