Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Животните в спорта Аджилити за кучета

Аджилити за кучета

Аджилити за кучета - изображение

Аджилити за кучета е спорт, при който треньорът на животното го прекарва през различни препятствия за определено време. Водачът няма право да използва каишка, а единственият начин за контролиране на кучето е глас, движение на тялото и различни сигнали, като по тази причина се изисква силна връзка между човека и животното.

В най-простото си обяснение, аджилити представлява набор от стандартни препятствия, през които кучето трябва да премине, като има много общи неща с прескачането на препятствия с кон.

Целият курс е достатъчно сложен, затова кучетата не могат да ги преминат без указания от треньора им. В състезанията, водачът трябва да изгради правилната стратегия за подход към препятствията, за да се получи баланс между плавност, прецизност и ускорение. Съществуват редица методи за компенсиране на слабите страни на кучетата, за да се постигнат добри резултати.

Състезания по аджилити

Тъй като трасетата са различни, позволено е те да бъдат преминавани на бавен ход, като един вид опознавателна обиколка. Има изработена специална карта, която указва начинът и последователността за преминаване на препятствията, като всеки един от треньорите разполага с такава. Водачът обикновено стои близо до кучето и постоянно му дава наставления. Точкуването се прави в зависимост от това колко грешки са допуснати и за какво време е преминато трасето.

Препятствията при аджилити

В различните състезания и организации препятствията за различни по вид и размери. Въпреки това има и универсални препятствия, към които се включват:

А-образна рампа

Съставена е от две дъски с широчина 91 сантиметра и дължина 2,7 метра, които са поставени така, че образуват буквата „А“. В двете долни части на рампата има контактна повърхност, която обикновено се боядисва в жълто. Върху нея животното трябва задължително да постави поне едната си лапа при качването и слизането. Върху дъските има прикрепени дървени ламели, които играят ролята на стълба. В някой организации, тези ламели не са позволени и са заменени от гумирана противоплъзгаща повърхност.

Кучешка пътека

Три дъски с дължина между 2,4 и 3,7 метра и широчина 23-30 сантиметра са свързани в краищата си, като образуват трапец без основа. Средната дъска е хоризонтална, като общо взето се получава един вид мост. Тук също има задължителни контактни зони, като дъските са значително по-тесни и изискват добър баланс от кучето.

Люлка

Дъска с дължина между 3 и 3,7 метра, която е поставена на подвижна опорна точка, като препятствието изключително много прилича на детска люлка. Тази дъска е леко дебалансирана, като винаги се връща в към основно положение след преминаването на кучето. Когато животното премине опорната точка, началния край на дъската се вдига и края и пада на земята. Повърхността обикновено е гумирана, като балансът е много лесно нарушим, за да може и малките и леки кучета да могат да преминават през люлката без проблеми. За тях обаче се позволява по-бавно преминаване, тъй като теглото им не позволява дъската да падне толкова бързо, колкото при големите и тежки кучета.

Кръстовище

Представлява платформа на височина 1,22 метра с размери 91 на 91 сантиметра, като до нея достигат няколко рампи (3 или 4). Подобна е на кучешката пътека, но по-усложнена, като водачът трябва да каже на кучето по коя рампа да се качи и по коя да слезе.

Тунел

Представлява винилова или текстилна тръба от 3 до 6 метра дълга и около 60 сантиметра в диаметър, през която кучето трябва да премине. Тунелът може да бъде прав или конфигуриран с различни криви като L, U или S.

Затворен тунел

Това е подобно препятствие на предното, но тръбата не е цилиндрична, а започва като цилиндър и след това платът пада свободно, като кучето трябва да го избута с главата си и да си проправи път през него.

Скокове

Две подпори, поддържащи хоризонтална летва, над която кучето трябва да скочи. Височината се коригира според ръста на животните.

Двоен или троен скок

Двойната летва е с успоредни летви с еднаква височина, докато тройната е с възходящи летви.

Скок през обръч

Кучето трябва да премине през обръч, приблизително с размер на гума – вътрешен размер 46 сантиметра и външен 61, който е поставен в рамка. Както и при другите скокове, височината се регулира според размерите на кучето. В повечето организации днес се налага използването на разпадащи се гуми, като това се прави с цел предпазване на животното при по-силен удар, в случай че не успее да уцели отвора.

Маса за почивка

Това е квадратна маса с размер един на един метър, върху която кучето трябва да се качи, да седне и да стои така поне 5 секунди (в зависимост от регламента на състезанието). Височината на масата се регулира според ръста на кучето, като това е едно от най-трудните препятствия, защото треньорът трябва да накара набралото скорост куче, чийто адреналин се е покачил изведнъж да спре и да седне.

Сплит от колове

Това упражнение е подобно на слалома при скиорите, като има наредени от 5 до 12 колчета, високи 91 сантиметра и с разстояние 61 сантиметра между тях. Кучето трябва да ги премине на зиг-заг, като задължително трябва да се започне с влизане от ляво. Това може би е най-трудното движение за овладяване.

Наказания

  • За пресрочено време за преминаване на трасето

  • Пропусната задължителна контактна повърхност

  • Заобиколено препятствие за прескачане или съборена летва

  • Пропуснат кол в слалома или навлизане през първия кол от ляво

  • Грешно преминато трасе с неспазен ред на препятствията

  • Отказ на животното да изпълни команда на треньора

  • Помощ за кучето от водача, различна от позволените

  • Други грешки – тук се включва ухапване на водача или съдията от кучето, както и други неспортсменски прояви.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиИсторияЛюбопитноАнкетиПсихологияВидеоСпортНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина