Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Животните в спорта Състезания с хрътки

Състезания с хрътки

Състезания с хрътки - изображение

Състезанията с хрътки са вид гонки с кучета, при които животните гонят примамка, която традиционно е изкуствен заек или лисица, до пресичане на финалната линия. Както в надбягванията с коне, тук също публиката може да залага за победител в надпреварата. Този спорт е много популярен в Австралия, Ирландия, Макао, Мексико, Испания, Англия и САЩ и макар по-малко печеливш от конните надбягвания, той също е доста добра машина за пари. След приключването на състезателната кариера на хрътките, те биват пенсионирани и им се намират домове, където да бъдат отглеждани като домашни любимци.

История на състезанията с хрътки

Първият опит да се организира надбягване с кучета е направен в Уелс през 1876 година, но след не особено големия успех, организаторите не го повтарят. Състезанията започват да се провеждат масово едва след 1912 година, когато Оуен Патрик Смит създава създава изкуствения механичен заек. Той е воден от алтруистични подбуди, тъй като не може във всяко едно надбягване да се убива по един заек, както се е случвало преди това (за гонките се използва жив заек). Първата специализирана писта за надбягвания с хрътки е открита през 1919 в Емеривил, щата Калифорния от същия този човек и тя има овална форма, каквито са пистите и днес. През 30-те години на ХХ век започват да се правят и залаганията за кучешките надбягвания.

В първите 30 години на този спорт, той е наблюдаван предимно от хората от работническата класа, но неговият възход започва след края на Втората Световна Война, като през 1946 година са регистрирани над 34 милиона залога.

Редица исторически личности са притежавали състезателни хрътки, като например Хенри VІІІ и неговата съпруга Ан Болейн, принц Алберт Сакскобургготски, генерал Джордж Армстронг Къстър, Вини Джоунс, Франк Синатра и Ал Капоне.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаСоциални грижиНовиниСпорт и туризъмНормативни актовеТестовеЗдравни съветиПсихологияЛеченияИсторияЗаведенияАнкетиВидеоПроизводители