Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Животните в спорта Състезание за овчарски кучета

Състезание за овчарски кучета

Състезание за овчарски кучета - изображение

Състезанието за овчарски кучета представлява изпитание за уменията на животните, които трябва да придвижат овцете през полета, ограждения, врати и към затворени помещения, според указанията на техните водачи. Събитието е типично за полупланинските райони, където се отглеждат големи стада овце. Най-популярните дестинации, където се провеждат състезанията за овчарски кучета са Ирландия, Англия, Южна Африка, Чили, Канада, САЩ, Австралия, Нова Зеландия и други.

В зависимост от мястото на провеждането на надпреварата, право на участие могат да имат само определени породи кучета-овчарки (обикновено Бордър коли), докато другаде се позволява всяко обучено куче, независимо от породата му, да бъде включено и да покаже уменията си.

История

Първото състезание за овчарски кучета се провежда в Уанака, Нова Зеландия през 1867 година, а още през следващата година към този град се присъединяват и Уейтанги и Те Ака. Австралия също има дълга история с подобен тип надпревари, като във вестник Young NSW са публикувани и първите новини за тях, през 1871 година.

Първото състезание за овчарки в Европа се провеждат в Бала, Уелс, на 9 октомври 1873 година, като в него участват 10 кучета, а зрителите са над 300 души.

През 1874 година започват да се провеждат състезания с шотландски овчарки, като надпреварата е част от селскостопанското изложение в Карнуърд, Ланаркшър. Първото изпитание за тази порода е спечелено от Джеймс Гарднър и неговото куче Слай. Наградата е 1 лира, което е доста сериозна сума за онези години.

Състезанията за овчарски кучета бързо се разпространяват в Англия и Шотландия. Техният успех води до провеждане на първите състезания в САЩ през 80-те години на ХІХ век. Днес надпреварите са не по-малко популярни в страните, където има силно развито овцевъдство. Провеждат се национални първенства, като най-добрите кучета и техните водачи се класират за международните надпревари. Не рядко, тези състезания са наблюдавани от по над 25000 зрители.

Състезанията

Обикновено има по няколко вида дисциплини, но ключовата е контрол на три до шест овце от 1 или 2 добре обучени кучета, които са направлявани от 1 водач. Важна роля за оценяването имат времето за справяне със задачите и послушанието на кучетата. Ако някоя от овцете бъде пропусната или оставена да напусне курса, по който трябва да се движи, това води до отнемане на точки. В друга дисциплина, кучетата трябва да разделят шест овце в две групи по 3, като всяка от групите да се вкара в малки кошари по определен маршрут. Едното куче води овцете от първата група, а другото трябва да остане при втората група и да не им позволява да последват първата или да се пръснат. Това е много по-трудна задача отколкото звучи, тъй като както може би знаете, овцете неизменно се стремят да останат заедно.

Напоследък става много популярна и дисциплината, при която кучетата трябва да изведат овцете от кошарата и да ги „натоварят“ на камион или обратно – да ги „разтоварят“ от камиона и да ги съпроводят до кошарата им, като това се прави с минимално участие на пастира.

Трасето на изпитанията за овчарски кучета

Оформлението на трасето може да варира значително, но повечето опитни водачи на кучета са на мнение, че има елементи, които са важни да гарантират честното и пълно изпитание за способностите на животните. Тези елементи включват:

  • Кучето трябва да се отдели от водача си и да доведе при него овцете, които се намират на известно разстояние.

  • През цялото време кучето трябва да контролира движението на овцете и да не им позволява да се отделят от целта.

  • Против инстинкта на кучетата е да закарат овцете далеч от своя водач, което един чудесен тест за тяхното послушание.

  • Кучето и пастирът трябва да работят заедно, за да придвижат овцете в затворено пространство, обикновено тясна кошара, като целта е да ги натоварят на превозно средство

Други популярни изпитания включват:

  • Кучето трябва да раздели овцете на 2 групи по контролиран начин, в съответствие с инструкциите на водача си. Обикновено се маркират няколко овце, като именно те трябва да бъдат отделените, а останалите е задължително да се задържат в определена зона, която обикновено е очертана с боя.

  • Отделянето е друг вид изпитание, при което кучето и водачът се комбинират, за да отделят една овца от групата.

  • Повечето състезания включват кръстосан маршрут, при който от кучето се изисква да придвижи овцете по контролиран начин в права линия от една точка до друга, според указанията на пастирът, който трябва да стои на известно разстояние.

В допълнение към това, може да се добавят елементи, които да затруднят още изпълненията. В най-високото ниво на състезанията за овчарки, от кучетата се изисква да съберат овцете и да ги приберат в загражденията без указания. По време на този тест, пастирът стои до вратата на кошарата и държи вратата и отворена. Във всички други задачи, той дава нареждания на кучето и му помага да изпълни заданието.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниСоциални грижиЛюбопитноСпорт и туризъмЛайфстайлНормативни актовеСнимкиЗдравни съветиВидеоАнкетиИсторияПсихологияПроизводителиАлт. медицина