Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Най-добрите породи кучета за тренировъчни партньори на бегачите

Най-добрите породи кучета за тренировъчни партньори на бегачите

Най-добрите породи кучета за тренировъчни партньори на бегачите - изображение

Повечето кучета обичат да бягат – някои повече, други по-малко и не всички предпочитат дългите дистанции. Ако търсите домашен любимец, който да се превърне в перфектният за вас тренировъчен партньор, вие сте на правилното място.

Някои породи, като например хъскита и хрътки, са били отглеждани, за да тичат и естествено са подходящи за бегачите. За разлика от тези породи, кучетата със сплеснати муцуни като мопс или булдог, не са добри бегачи на дълги разстояния, тъй като са склонни към прегряване. Ако вие обичате да тичате дълго, да правите спринтове, да правите планински маратони или просто сте любители на бягането, има породи кучета, които просто изпъкват над останалите, когато стане дума за избор на „тренировъчен партньор“ и домашен любимец, съчетани в едно.

Най-добрите породи кучета за бегачите

Ваймаранер

Най-добър за: бегачи на дълги разстояния, любители на трейл и за спринтьорите

Техните средни на височина и мускулести тела често превръща тази енергична порода кучета един чудесен спътник. Ваймаранерите се нуждаят от изключително голям брой упражнения и умствена стимулация. Те също така искат и техния водач да тренира заедно с тях, което ги прави отлични партньори за бегачите.

Немски късокосмест пойнтер

Най-добър за: бегачи на дълги разстояния, любители на трейл и за спринтьорите

Това ловно куче със средни размери е умно и е готово да пробяга с вас всяка писта, тъй като разполага с огромни запаси от енергия. То е бърз и издръжлив бегач, има добра максимална скорост и може да бяга в продължение на много километри.

Унгарска визла

Най-добър за: бегачите на дълги разстояния, спринтьорите, бегачите в места с високи температури и за тичане по планинските пътеки

Надяваме се, че обичате да прекарвате времето си навън, тъй като тази порода е едно кълбо от енергия, обичаща да тича навън с часове, всеки ден. Това е може би най-доброто куче за бегачи, тъй като има високи показатели във всички изисквания. Визлата е толкова универсално куче, то може да покрие огромен периметър и да бяга с вас докато не ви остане и капка сила.

Джак Ръсел териер – тип Парсън

Най-добър за: бегачи на дълги разстояния

Това е дребно на ръст куче, обича да играе и е много активно. То също е ловно куче и трябва да прекарате малко време да го научите да бяга до вас, тъй като има вероятност много често да залага на своите инстинкти и да обикаля наоколо в търсене на плячка.

Хрътка

Най-добра за: спринтьорите на къси разстояния

Хрътките са известни с работата на състезателната писта, но в ежедневието си те са независими и много нежни животни. Те ще се радват да се надбягват с вас, но не и на дълги дистанции. Те са истински спринтьори, така че не очаквайте от тях да покриват маратонски дистанции.

Питбул

Най-добър за: любителите на бързи и къси спринтове

Обикновено са много интелигентни животни и често остават неразбрани, за тях е удоволствие за тичат до своите стопани, а не да се опитват да ги теглят след себе си, когато са на каишка. Те имат къси крака и са отлични спринтьори, но дългите дистанции ги изморяват. Това е една от най-редките породи, които обичат силните натоварвания, дори повече от фанатизираните спринтьори.

Английски сетер

Най-подходящ за: любителите на късите кросове

Сетерът е чудесно ловно куче-птичар и представлява чудесна смеска между сила и издръжливост. Самата порода е активна и обича да играе, но не обича особено много спринтовете, подходящ е за сутрешен крос в парка.

Лабрадор и Голдън ретривър

Най-добри за: любителите на бързите и къси бягания, както и за дългите, но бавни кросове

Това са две различни породи, но в своята спортна персоналност си приличат. Двете породи са приятелски настроени към хората и се разбират с всички. Имат големи тела и могат да се включат във вашите кросове на дълги разстояния, но също и в спринтьорските ви тренировки. Лесно се обучават, изключително лоялни са и ще ви станат любим тренировъчен партньор, който никога няма да ви откаже помощ в подготовката ви за състезание.

Бийгъл

Най-подходящ за: любителите на бързите и къси бягания

Не си мислете, че тази порода обича да си поспива върху покрива на своята къщичка. Бийгълите често имат желание за спринтове, дори и те да са над техните възможности. Те са активни, бързи и изискват много тренировки. Някои още имат наченки на ловната им природа и понякога тръгват по някоя следа и дълго време трябва да ги чакате да се върнат при вас.

Далматинец

Най-подходящ за: маратонците и бегачите на дълги разстояния

Далматинците са може би най-добрите кучета за бягане на големи дистанции и обичат да се включват в такъв тип тренировки. Трябва да имате предвид и техниката им на бягане, като тя е по-подходяща за по-меки настилки като по черни пътища или планински пътеки, вместо по асфалтови и павирани улици.

Родезийски риджбек

Най-добър за: бегачите на дълги дистанции в горещи местности

Това е една силна порода, която изисква да бъде тренирана. Топлината не им пречи, така че са подходящи за всички, които обичат бяганията в горещи климатични области. Те имат много добра техника на тичане и са изключително издръжливи, което ги прави подходящи партньори и за ултра маратонците.

Фокс териер

Най-добър за: трениращите в горещи климатични условия

Тази порода е приятелски настроена, енергична и жизнена. Препоръчително е още от най-ранна възраст да започнете да обучавате вашето куче да тича с вас, тъй като то обича всякакви приключения и ако не е бъде приучено на това и не бъде на каишка, може да тръгне да „изследва света“ и вие да го чакате с часове.

Аляски маламут

Най-добър за: тичащите в студено време

С гъста козина и с набито телосложение, маламута е перфектната порода за бегачите в студените климатични пояси. Това е куче, създадено да тегли шейните в северните ширини, като сами разбирате, че то обича упражненията и не се плаши от много и интензивна работа.

Немска овчарка

Най-добър за: тичащите в студено време

Няма немска овчарка, която да не обича да тича. Тази порода показва ентусиазъм, интелигентност и е лесна за обучение, като показва постоянната си необходимост от енергични тренировки, което със сигурност я прави един от най-добрите и предпочитани партньори за бегачите.

Швейцарско планинско куче

Най-добър за: тичащите в студено време

Тези едри и темпераментни кучета са любими за отглеждане в семейните къщи. Макар, често гледани в домашни условия, те са създадени за работа в планинските ферми на Швейцария, така че те се радват на кратките тренировки и не се боят от студа.

Сибирско хъски

Най-добро за: тичащите в студено време

Това куче е бързо и стъпва много леко, като се радва на всичко видове тренировки. Просто хъскитата са спортисти и се справят чудесно дори и в студени климатични условия. През пролетта и есента също са много активни, но лятото не им се отразява много добре, особено ако ги карате да бягат.

Бордър коли

Най-добро за: бегачите на дълги дистанции и тичащите в студено време, но без сняг

Тези кучета са чудесни атлети, много са атлетични, лесно се обучават и с радост изпълняват всичко, което се иска от тях. Козината им помага да се справят добре и със студа, ако има сняг, той много навлиза в нея и ги изстудява.

Белгийска овчарка

Най-добра за: Спринтьорите

Тази порода има изключително много енергия, но се уверете, че преди да превърнете вашето куче в тренировъчен партньор, първо трябва да го водите на каишка, за да свикне с вашето бягане, поради вроденият им навик да обикалят, за да събират отделилите се от стадото овце.

Пудел

Най-добър за: Бегачите на дълги дистанции

Пуделите са игриви по природа и са чудесни ако сте решили да правите подготовка за планински състезания, тъй като за него не е никакъв проблем да преминава през кални пътеки и поточета, макар че в последствие ще се хванете за главата, когато трябва да го изкъпете. 

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаТестовеНовиниПсихологияЗдравни съветиЛеченияИсторияЗаведенияАнкетиВидеоСоциални грижиПроизводители