Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Силови спортове Александър Карелин – борба

Александър Карелин – борба

Александър Карелин – борба - изображение

Александър Александрович Карелин е бивш руски борец-класик, смятан от всички за най-великият в този стил в цялата история на спорта. Наричат го Руската мечка, Александър Велики и Експериментът, той е трикратен олимпийски шампион от 1998 до 1996 година, а през 2000 година печели сребърния медал в коронната си дисциплина. Кариерата на Карелин е феноменална, като от 889 излизания на тепиха има 887 победи и само 2 загуби.

Биография

Александър е роден на 19 септември 1967 година в Новосибирск, като теглото му е цели 6,8 килограма. Той остава непобеден от 1987 до 2000 година, като в първите четири години на спортната си кариера, той печели над 100 международни срещи, благодарение на което печели по три европейски и световни титли. По време на Летните олимпийски игри в Атланта през 1996 година, Карелин се изправя в спор за олимпийското злато срещу американеца Мат Гафари, след като е претърпял операция на рамото. Огромният Гафари много успешно започва да се противопоставя на Руската мечка, но Александър включва в борбата всичките си умения и опит, измъква 1 точка и успява да я запази до последните секунди на срещата.

След като остава 13 години непобеден в международни мачове и 6 години без загубена точка, Александър Карелин губи с 1-0 финала на Олимпиадата в Сидни, срещу Рулон Гарднър, който 3 години по-рано е победил. Победата на американецът е бурно оспорвана от руснака и неговия щаб. Според журналистите, „леденият поглед на Карелин по време на връчването на медалите е една от най-ужасяващите гледки в олимпийската история“.

Безпрецедентните успехи на Александър Велики се дължат на необикновената му сила, комбинирана с бърза мисъл и техника, които са необичайно за супертежката категория. С ръст от 191 сантиметра и тегло от 130 килограма, той представлява една планина от мускули. Заявява, че за разлика от другите борци, той е тренирал всеки един ден от кариерата си. Започва заниманията си по борба още на 13 години, като треньорът му го е карал да тича по 2 часа в сняг до кръста или да гребе с лодка в сибирските езера, докато ръцете му са започвали да кървят.

На 21 февруари 1999 година, Карелин побеждава Акира Маеда в ММА двубой, като за това получава 1 милион долара, а срещата получава изключително широк международен отзвук.

Борцова техника на Карелин

Борецът е известен с хвърлянето на противниците си, когато те са легнали с лице към тепиха. Неслучайно то остава в историята като „Повдигането на Карелин“. Той хваща съперника си през кръста, вдига го от тепиха и след това силно го удря в земята. Тази техника, когато е изпълнена по правилен начин носи максималните в борбата 5 точки. „Повдигането на Карелин“ се използва най-вече в най-леките категории, но не и тежките, тъй като там борците са истински гиганти и е необходима огромна сила за самото изпълнение. Способността на Карелин да прилага техниката на тежките по 130 килограма елитни борци е хвърляло в екстаз целия спортен свят.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортНовиниЛайфстайлХранене при...Социални грижиОрганизацииЛюбопитно