Начало Спорт Спортна медицина Допинг в спорта Други забранени методи и вещества Алкохол и спорт

Алкохол и спорт

Алкохол и спорт - изображение

За никого не е тайна, че понятията алкохол и спорт не вървят ръка за ръка. Причината за това са множеството рискове, които крие употребата на алкохол както на терена, така и извън него. Много хора смятат, че няколко питиета след тренировка не могат да окажат влияние на тяхната спортна форма, но проучванията в тази посока показват съвсем друго. Въпреки всички известни негативи обаче, алкохолът остава най-популярния и може един от най-старите начини за намаляване на психическото напрежение, релаксиране на тялото и повишане на чувството на увереност.

Алкохолът като допинг в спорта

Алкохолът или както е химичното му название - етанол, е включен в списъкът от забранени вещества на Световната Антидопингова Агенция (САДА), като употребата му е забранена само за някои видове спорт и то по време на игра или състезание. Алкохолът забавя мозъчната активност и не води до по-високи спортни резултати, затова той не се счита за субстанция влияеща пряко на представянето. Като допинг средство алкохолът се използва с цел намаляване на тревожността, тремора на ръцете при стрелба или за засилване на чувството на увереност в бойните спортове. Поради това че употребата на алкохол е свързана със забавяне на реакциите, той е забранен и във всички моторни спортове.

Негативни ефекти от алкохола върху човшкия организъм

Влиянието на алкохола върху човешкото тяло е свързано както с краткотрайни негативни ефекти, така и с такива в дългосрочен план. Краткотрайните ефекти са свързани с негативното действие на алкохола върху нервната система, метаболизма и работата на органите в тялото. В дългосрочен план вредите са свързани с натрупване на мазнини, увреждане на черния дроб и алкохолизъм.

Нарушаване на концентрацията и намалява времето за реакция

Употребата на алкохол влияе потискащо на централната нервна система, което води до забавяне на реакциите и нарушаване на координацията. Поради тази причина употребата на алкохол може да е предпоставка за сериозни спортни травми и ситуации опасни за живота и здравето на спортистите.

Дехидратация

Алкохолът има диуретично действие, което кара бъбреците да работят усилено, а това води до дехидратация на тялото. Добрата хидратация на организма е основен фактор за постигането на добри резултати при физическа дейност, затова употребата на алкохол може да значително да намали силата и издръжливостта на спортиста. Употребата на алкохол оказва влияние върху тренировката, дори тя да е на следващия ден, поради факта че на тялото му е нужно време да обработи алкохола и да се възстанови напълно. Затова изтрезняването с тренировка или пиене на големи количества алкохол след тренировка може да доведе до значителна дехидратация, съпътствана с множество негативни ефекти върху тялото.

Натоварване на черния дроб

За да се метаболизира алкохолът основна роля играе черния дроб, който го разгражда до по-прости съединения, които в последствие се използват за енергия. Едно от тези съединения - ацеталдехид, е силно токсично вещество, водещо до увреда в чернодробните белтъци, а в последствие до цироза. Процесът на разграждане на алкохола е свързан с неговото количество в кръвта и индивидуалните възможности на организма да го разгради, като нормално черния дроб обработва около 10-15 грама алкохол за 1 час. Този процес значително натоварва черния дроб и възпрепятства неговата функция, включително натрупването на гликоген и освобождаване на глюкоза в кръвта. Така при липса на достатъчно въглехидрати в кръвта се намалява силата и издръжливостта при спортна дейност, а умората настъпва много по-бързо.

Намаляване на нивата на тестостерон

Изследвания показват, че употребата на алкохол значително намалява нивата на тестостерон в кръвта и неговия синтез. Това влияе върху цялостния метаболизъм, като възпрепятства използването на мазнините за енергия и анаболитните процеси в мускулите. Поради тази причина употребата на алкохол може да окаже негативно влияние върху поддържането на мускулната маса, което е особено важен елемент за добри спортни резултати.

Смущения в съня и невъзможност за качествено възстановяване

Въпреки че алкохолът често води до чувство на сънливост, той не спомага за по-добър сън и почивка. Когато се приема алкохол, той пречи за нормалното протичане на фазите на съня, а от там и на адекватната почивка и възстановяване на тялото. Поради нарушаването на съня, алкохолът пречи на образуването на човешкия растежен хормон - соматотропин, който, както и тестостерона, е много важен за мускулния растеж и възстановяването на мускулите след тренировка.

Повишаване на калорийния прием и натрупване на килограми

Макар да не е от групата на основните хранителни вещества, алкохолът съдържа 7 калории в един грам. За разлика от въглехидратите той е токсичен, не може да се складира в тялото или да се използва от мускулите за енергия. При прием на алкохол заедно с калорична храна, неговото метаболизиране възпрепятства използването на въглехидратите и мазнините като енергиен източник, при което те се натрупват в мастните депа. Това е причината при хронична злоупотреба с алкохол да се увеличи калорийния прием и да се натрупат излишни килограми. Допълнителна причина за повишения калориен прием е, че алкохолът увеличава и апетитът.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЛеченияНовиниПсихологияСнимкиХранене при...Храни и ястияРецептиЗдравни съветиВидеоИсторияОрганизацииАлт. медицинаСпортИзследванияЗдравни проблемиЕ-тата в хранитеСоциални грижиБотаникаСпорт и туризъмИнтервютаОбразованиеАнкетиФизиологияТестовеЗаведенияДиетиСпециалистиНормативни актовеПроизводители