Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Подпомагащи метаболизма Алфа-липоева киселина като спортна добавка

Алфа-липоева киселина като спортна добавка

Алфа-липоева киселина като спортна добавка - изображение

Един от универсалните антиоксиданти, използван като спортна добавка, се нарича алфа-липоева киселина (alpha lipoic acid - ALA). Тя може да се срещне и под името тиоктинова (тиоктова) киселина (Thioctic Acid). Поради своята витаминоподобна структура алфа-липоевата киселина се нарича още и витамин N6. Като спортна добавка тази мастна киселина се използва най-често в предтренировъчни смеси, антиоксидантни продукти и в комбинация с различни продукти за покачване на мускулната маса.

Каква са ефектите от алфа-липоевата киселина като спортна добавка

Алфа-липоевата киселина има няколко важни за тялото физиологични действия.
На първо място тя се явява мощен антиоксидант, който противодейства на оксидативния стрес при физическо натоварване. Този оксидативен стрес е свързан с образуването на реактивни метаболити на кислорода, които действат разрушително на клетките и намаляват техния живот. Голямото количество от тези свободни радикали може да доведе до увреждане на ДНК структурата на клетките, потискане на синтеза на АТФ и преждевременно клетъчно стареене. Теоретично, алфа-липоевата киселина може да предпази клетките от вредните въздействия на оксидните радикали и това да намали риска от развитие на различни заболявания и да забави процесите на стареене. 
На второ място алфа-липоевата киселина действа като кофактор и участва в метаболитните процеси в митохондриите. Поради това, че тя играе важна роля в аеробния метаболизъм, нейната липса може да понижи аеробния капацитет на организма. Теоретично увеличените количества от алфа-липоева киселина могат да повишат т. нар. аеробен праг, което може да подобри издръжливостта при аеробни натоварвания.
На трето място алфа-липоевата киселина намалява инсулиновата резистентност и подобрява усвояването на глюкоза от клетките. Това от една страна може да помогне на спортистите в процеса на възстановяването на гликоген в мускулите, а от друга може да е в полза на хората страдащи от заболяването диабет.

Потенциални ефекти на алфа-липоевата киселина като спортна добавка:

  • Мощен антиоксидант
  • Противодейства на оксидативния стрес
  • Намалява риска от дегенеративни заболявания
  • Забава процесите на стареене на клетъчно ниво
  • Намалява инсулинова резистентност
  • Участва в аеробния метаболизъм

Дозировка и употреба на алфа-липоева киселина като спортна добавка 

Дозите на алфа-липоевата киселина, които се прилагат в спортното хранене варират в широки граници, обикновено от 50-400 мг на ден. За терапевтични цели (за лечение на диабет и неговите усложнения), алфа-липоева киселина се приема от 600-1800 мг на ден. В повечето случаи е препоръчително следването на указанията за прием от производителя, които най-често са между 100-200 мг няколко пъти дневно, преди хранене.

Странични ефекти от употребата на алфа-липоева киселина като спортна добавка 

Алфа - липоевата киселина няма почти никакви известни странични ефекти. В редки случаи могат да се наблюдават алергични реакции, тежест в главата и промени във вкуса. Най-често странични ефекти се появяват след интравенозно приложение, като в случаи на предозиране може да получат: храносмилателни смущения, гадене, повръщане, главоболие и др. С оглед образуване на съединения с някои вещества не е препоръчително приемането на алфа-липоева киселина с добавки съдържащи желязо, магнезий и калций. Също така не е желателно комбинирането с алкохол.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияФармакологични групи (Активни съставки):СъставкиЛюбопитноНовиниИсторияИнтервютаСпортЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаПроизводителиБотаникаНормативни актовеОткритияЛайфстайл