Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Снабдяващи с хранителни вещества Мед и пчелни продукти като хранителна добавка в спорта

Мед и пчелни продукти като хранителна добавка в спорта

Мед и пчелни продукти като хранителна добавка в спорта - изображение

Използването на мед и пчелни продукти в спорта датира още от дълбока древност. Още древните гърци и римляни са използвали пчелния мед за подсилване на спортистите преди състезания (като допинг) и след тях. Известно е, че олимпийските състезатели в Гърция са използвали медовина за възстановяване на силите си. Пчелните продукти като мед, пчелен прашец и пчелно млечице се използват в спортната практика с цел повишаване на физическата работоспособност, понижаване на психическата умора и ускоряване на възстановяването на силите след големи физически натоварвания. Те могат да бъдат приемани, преди, по време и след физическо натоварване или състезание.

Пчелен мед

Пчелен мед

Съдържа витамини, микроелементи, фруктоза, аминокиселини, антиоксиданти и множество биологично активни субстанции, в това число хормони и ферменти. Спортистите обикновено приемат мед по 1 супена лъжица 1-3 пъти дневно. Дневната доза може да достигне до 1-3 грама на килограм тегло. При понижена стомашна киселинност се приема 1 час преди хранене в хладка вода, при повишена - 20 мин. преди, в топла вода, а при колити гастрити 2-3 часа след хранене. В топло време медът помага за лесно понасяне на горещината, по-малко потене и загуба на течности.

Пчелен прашец

Пчелен прашец

Събира се чрез специални приспособления на кошера прашецоуловители, през които пчелите преминават. Пчелният прашец се състои от цветен прашец, събран от пчелите работнички, който после е слепен с растителен нектар и пчелна слюнка. Той съдържа много белтъчини, 16 витамина, 18 минерала, 20 фермента, и 28 минерала.

Пчелният прашец се явява натурално вещества с анаболен ефект от растителен произход. Това му свойство е свързано с хормоноподобна активност, която прашецът притежава и високата му хранителна стойност.

Действие на цветния прашец като хранителна добавка, използван в спорта:

 • Повишава енергийните нива
 • Повишава физическата работоспособност
 • Повишава издръжливостта
 • Активира имунната система
 • Подобрява умствените способности
 • Предпазва от сърдечни заболявания
 • Намалява нивата на стрес

Пчелният прашец не проявява странични ефекти, привикване и може да бъде приеман продължително време. Често спортистите съчетават прием на мед (1 гр. на килограм тегло) и цветен прашец (0,3 гр. на килограм тегло), в съчетание с подходяща хранителен режим.

Може да се приготви готова за консумация смес от мед и пчелен прашец в пропорции: 50 гр. мед и 250 грама незахаросан мед. Готовата смес се съхранява на тъмно в стъклен съд на стайна температура . Употребява се 5 дни след приготвянето в доза 1 супена лъжица 2-3 пъти дневно ( в зависимост от теглото), обикновено 30 мин. преди хранене.

Благодарение на този природен стимулант се оптимизира работата на сърдечно-съдовата система, мускулната функция и се подобрява максималното кислородно потребление. Допълнително се подобряват показателите на хемоглобина и броя на еритроцитите. Активните субстанции от меда и пчелния прашец продължават да действат в тялото до 10 дни след последния му прием.

В чист вид пчелният прашец може да се приема 20-30 минути преди хранене, чрез поставяне под езика до пълно разтваряне. Диетата с прашец възстановява силата и енергията и спомага за детоксикацията на тялото. В резултат на прием на пчелен прашец се увеличава количеството на гликоген в черния дроб и скелетната мускулатура и се подобрява течливостта на кръвта.

Пчелно млечице

Пчелно млецичце

Това е течността, която секретират от пчелите "кърмачки", чрез специални жлези. Този секрет е нужен за хранене на младите пчели и пчелата майка и има много висока хранителна стойност.

Действие на пчелното млечице за организма:

 • Анаболно
 • Общотонизиращо
 • Противовъзпалително
 • Спазмолитично
 • Бактерицидно
 • Антивирусно
 • Повишава имунитета
 • Повишава умствената и физическа работоспособност
 • Подпомага метаболизирането на мазнините

В тялото пчелното млечице повишава синтеза на ацетилхолин, като така води до увеличаване на мускулната сила. Успоредно с това усилва синтеза на адреналин в надбъбречните жлези, като така подобрява и издръжливостта. Чрез усилването на минералкортикостероидната функция на бъбреците, еластичността на тъканите се увеличава.

Дозировката на пчелното млечице е строго индивидуално. При някои тонизиращото действие се проявява при прием на 10 таблетки, а  при някои е достатъчна само 1.  Подобно други средства, възбуждащи ЦНС, пчелното млечице в малки дози може да предизвика сънливост, в средни - повишен тонус през деня и добър сън през нощта, а в прекалено високи - безсъние и нервна възбуда. Трябва да се отбележи обаче, че за разлика от други стимуланти, възбуждащото му действие не води до състояния на тревожност или агресивност. Обикновено дозировката е по 1 таблетка сутрин преди закуска, но при различните производители и концентрация дозата може да варира.

Като предтренировъчна добавка може да се използва смес от пчелно млечице с мед в съотношение 1:100. Приема се по половин чаена лъжичка (до пълно разтапяне в устата) за период от 2 седмици. След това може да се направи почивка от 1 седмица и курса да се повтори. По своята ефективност, необработеното пчелно млечице превъзхожда изсушеното.

Прополис

Таблетки с прополис
Познат още като пчелен клей, той представлява сбор от натурални вещества, като дървесни смоли,биофлавоноиди, восък, етерични масла, прашец, минерали, витамини от групата B, С, Е и А. Пчелите го използват за предпазване от бактерии, гъбички и вредители, запечатвайки килийките си с него.

Действие на прополиса за огранизма:

 • Мощен антиоксидант
 • Повишава физическата и умствена работоспособност
 • Стимулира имунната система
 • Има противовъзпалително действие
 • Силно антисептично действие

Прополисът се използва от спортистите най-често за подсилване на имунитета и при лечението на простудни заболявания. Приемът на комбинация от пчелен прашец и прополис, значително може да намали честотата на простудните заболявания.

Прополисът се приема най-често под формата на тинктура (клеева тинктура), но може да се приема и в таблетна форма. Той присъства и в много мазила и кремове, поради антисептичните и възстановителни свойства за кожата.

Странични ефекти и противопоказания за прием на мед и пчелни продукти

Противопоказанията за прием на пчелни продукти е свързан най-вече от повишена чувствителност и алергия към тях. Относителна противопоказание за прием на мед е захарния диабет, но това зависи от състав на самия мед и количеството му. По-висок риск от алергии има при прием пчелен прашец, поради високото съдържанието на растителни полени в него. Хора страдащи от астма, сенна хрема и различни алергии към храни е добре да се консултират с лекар преди приемът на пчелни продукти.

Използване на мед и пчелни продукти в скоростно-силовите спортове

ПродуктТренировъчни периоди
 ПодготивтеленОсновенСлед състезаниеПо време на състезание
Мед   
Пчелно млечице  
Пчелен прашец  
Прашец+адаптогени  
Мед+пчелен прашец   
Мед+прашец+адаптогени   
Прополис   
Прашец+прополис   

Още по темата:

4.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаСъставкиЗдравни съветиЛюбопитноРецептиИсторияДиетиНовиниИнтервютаСнимкиСпортЛеченияПроизводителиБотаникаОткритияНормативни актовеЛайфстайл