Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки На растителна и билкова основа Малинови кетони като спортна добавка

Малинови кетони като спортна добавка

Малинови кетони като спортна добавка - изображение

Едни от хитовите напоследък добавки както в чужбина, така и у нас, са малиновите кетони (англ. raspberry ketones). Те представляват естествено ароматно съединение съдържащо се в малините, което им придава сладко-плодов вкус и приятен аромат. Обикновено съдържанието на кетони е около 1-4 мг на килограм плод, което налага извличането на екстракт за използването им като хранителна добавка. Освен в малините, химическото съединение на малиновите кетони (4-(4-Hydroxyphenyl)butan-2-one) се съдържа и в други дребни горски плодове като боровинките.

Как действат малиновите кетони и за какво се използват?

В действителност, малиновите кетони са известни отдавна и се използват с различна цел в много страни от 1960 г. до днес. През последните години популярността на малиновите кетони се увеличава драстично във връзка с гледаното на запад телевизионно шоу на водещият Мехмет Оз (Mehmet Oz), който ги нарича" чудо номер едно за изгаряне на мазнини ".

Най-често малиновите кетони влизат в състава на хранителни добавки за изгаряне на мазнини или здравословни добавки, като тези им действия не са напълно доказани научно. Освен като хранителна добавка за редуциране на мазнините, малиновите кетони се използват в козметиката, парфюмерийната индустрия, домакинската химия, за ароматизиране на напитки, сладолед, сладкарски изделия, дъвки, пластмасови опаковъчни материали, опаковки и др.

Механизмът на действие на малиновите кетони се свързва с повлияване на липидния метаболизъм, повишаване на норадреналин индуцираната липолиза и окисляването на мастните киселини от мастните клетки. Поради тези си потенциални действия малиновите кетони се използват често като натурален фетбърнър в спортовете изискващи контрол на теглото или за изчистване на мазните в бодибилдинга.

Потенциални ефекти на малиновите кетони като спортна добавка

  • Ускоряване на метаболизма
  • Повишаване на използването на мазнините като енергиен източник
  • Повишаване на енергията
  • Антиоксидантно действие
  • Подобряване на общото състояние на кожата
  • Подпомагане на растежа на косата в това число и при алопеция

Използване на малинови кетони като спортна добавка

Ефектът от приемът на малинови кетони като хранителна добавка е свързан с приетата доза. Средна препоръчителната дневна доза за здрав възрастен човек варира от 30 до 500 мг - приети орално. Най-често се приемат 100-200 мг два пъти дневно или 500мг еднократно - 30 минути преди хранене. В зависимост от целите на приложение и индивидуалните особености дозата може да варира.

При локално приложение на екстракти съдържащи малинови кетони, те се използват в концентрации между 0,01 и 2%. В ниските концентрации 0,01% кетоните се прилагат локално върху кожата за подобряване на еластичността й и при алопеция. В по-високи дози (0,1-1%) под формата на гел с антицелулитно и липолитично действие.

Странични ефекти противопоказания

Няма достатъчно научни изследвания, които да потвърждават или отхвърлят безопасността на малиновите кетони използвани като хранителна добавка. През 1965 те са оценени от FDA (Food and Drug Administration, USA) като безопасни за използване в малки количества като добавка към храните. 
Потенциалните странични ефекти от използването на малинови кетони са свързани най-вече с отделянето на норадреналин в тялото. Той от своя страна може да бъде причина за повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане.

С повишено внимание трябва да се приемат малинови кетони от хора страдащи от сърдечно-съдови заболявания , високо кръвно налягане и астма, поради риск от влошаване на основното заболяване.
Противопоказния: Да не се приемат при рак на гърдата, яйчниците, матката и ендометриоза.

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиБотаникаСоциални грижиНовиниЛайфстайлНормативни актовеИзследванияСнимкиТестовеДиетиХранене при...СъставкиИсторияЕ-тата в хранитеФизиологияХрани и ястияИнтервютаПроизводителиАлт. медицинаОткрития