Начало Спорт Влез във форма Спорт в свободното време Канго джъмпс – новата фитнес лудост

Канго джъмпс – новата фитнес лудост

Канго джъмпс – новата фитнес лудост - изображение

Канго джъмпс е едно от новите фитнес увлечения, като проучванията показват, че една 45-минутна тренировка с обувките-трамплин води до изгаряне на двойно повече калории от нормална кардио тренировка, а ставите и сухожилията са поставени под много по-малък стрес.

Какво представлява тренировката с канго джъмпс обувките?

Кенгуру подскоците са изключително интензивно кардио занимание, които комбинират танцови движения, тичане и скачане, обикновено под съпровод на подходяща музика.

Обувките за канго джъмпс са меко казани необичайни... Горната им част е такава каквато е и при ролерите, а някои ги определят и като идентични със ски обувките, като тя е свързана с елипсовидна долна част, която представлява система от ластици и пружини, осигуряващи ефекта на трамплин. Долната част поема огромната част на теглото на тялото и отнема напрежението върху ставите. Освен тренировката за крака, канго джъмпс обувките осигуряват натоварване и на дупето и на всички мускули в талията, включително и коремните. Комбинацията на движенията с долната част на тялото и тези с ръце, осигурява една цялостна тренировка за цялото тяло.

Обувките са създадени от канадски физиотерапевти, които са имали за цел да помогнат на своите пациенти по-бързо да възвърнат тонуса на мускулите си след контузии и операции. От ръководството на НАСА веднага виждат огромните предимства на обувките и веднага ги включват в подготовката на астронавтите, на които се налага да се движат в пространства с нулева гравитация. Канго обувките много успешно имитират ходенето в такива условия.

Какво може да се очаква от канго джъмпс?

Едва ли има някой, който след като види обувките, да не си е помислил: „Още с обуването им ще падна или по лице или по врат?“ В действителност се оказва, че тези обувки са изключително стабилни и е невъзможно да се загуби равновесие.

За много кратко време се научават простите танцови движения и скоковете, след което започва сериозното изгаряне на калории. Освен силното кардио натоварване, канго джъмпс осигурява и много забавление. Въпреки, че повечето класове са съставени предимно от жени, това в никакъв случай не означава, че упражненията не са подходящи и за мъжете. Просто силния пол е малко по-скован и се плаши от новостите, но веднъж опитали, мъжете виждат огромните предимства на упражненията.

След 45 минути тренировка, трениращите се чувстват все едно са правили екстремни спринтове по висок хълм или са прекарали часове в сауната.

Канго джъмпс е и едно перфектно решение срещу затлъстяването при децата. Този проблем е все по-осезаем и всеки от нас го вижда със собствените си очи. Огромен процент от учениците в началните класове са с наднормено тегло. Канго джъмпс предоставят всички предимства на упражненията със скачане. Специалистите от НАСА заявяват, че това е най-ефикасната тренировка, която е създавана от човечеството. С тези обувки децата могат да тичат, да скачат и да играят любимите си игри, като в същото време те изгарят доста по-голямо количество енергия, без дори да го осъзнават. В същото време съществуват и професионално разработени програми за работа на елитните спортисти. Обувките-трамплин предпазват трениращите от двата най-големи недостатъка на физическите натоварвания – опасност от контузии и скуката. Ето и техните предимства:

  • Абсолютно безопасни – тествани са в реални условия вече близо 10 години.

  • Лесно се усвояват движенията с тях – отнема не повече от 5 минути.

  • Подходящи са за всички възрасти – от 6 до 90+.

  • Подходящи са за използване навсякъде – както на закрито, така и на открито.

  • Лесни са за поддръжка и са изключително издръжливи.

  • Тренировката с канго джъмпс стимулира всички мускули в тялото. Те драстично увеличават издръжливостта, а също така балансът и повратливостта.

  • Правят тренировката по-забавна, с което увеличават мотивацията за работата. С обувките могат да се правят множество комбинации от движения. Чрез тях се увеличава кислородната консумация, а сърдечно-съдовата система и жлезите в тялото се оптимизират.

Използване на канго джъмпс от бегачите

Научни изследвания по отношение на въздействието от натоварването при бягане показват, че между 27% и 70% от лекоатлетите получават сериозна контузия още в първата си година, когато започнат да участват в състезания. Намаляването на стреса и коригирането на сгъването и разгъването на краката са причините, поради които лекарите препоръчват използването на канго джъмпс за рехабилитация и превенция на нараняванията.

Както казахме по-рано, тези специализирани обувки увеличават издържливостта, което е безценно при подготовката за участия в дълги бягания, като например полумаратоните, маратоните и ултра маратоните. При такива сериозни бягания, канго джъмпс предпазва много силно ставите и така тренировките могат да се правят много по-често, тъй като се избягва болката. А тя е основният фактор, който може да провали и най-добре планираната подготовка.  

Още по темата:

4.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиХранене при...Новини