Начало Спорт Влез във форма Тренировки и програми Спортна подготовка Тренировка за по-висок отскок в баскетбола / волейбола с... раменни преси

Тренировка за по-висок отскок в баскетбола / волейбола с... раменни преси

Тренировка за по-висок отскок в баскетбола / волейбола с... раменни преси - изображение

Горната и долната част на тялото не може да се разглеждат отделно, що се отнася до спорта, тъй като съразмерното развитие на мускулатурата е важна за по-добрите постижения. В действителност, движенията удрящи горната и долна част на тялото по едно и също време са много по-ефикасни, тъй като се натоварват много групи мускули едновременно и не се губи време.

Учените са установили, че упражнения като раменна преса от стоеж могат да изградят доста сериозна сила в долната част на тялото, а тя е необходима при отскачането на височина.

Самата раменна преса от стоеж по правило се прави с леко приклякане, подпомагащо изтласкването на щангата. В същото време еднакво по сила, но обратно по посока натоварване се оказва и върху земята. Но защо раменните преси, с щанга или с дъмбели, работят толкова добре в помощ на високият скок, така необходим в спортове като баскетбола и волейбола. Проучването показва, че повдигащата фаза на упражнението е достатъчно трудна и за краката, като в тях се събира достатъчно експлозивна сила.

Самата тренировъчна програма включва редуване на раменни преси с дъмбели и с щанга от стоеж, като едната тренировъчна сесия се прави с единият вид тежест, а другата с другия. Залага се на натоварването за издръжливост, затова се правят по 30 секунди работа с възможно най-много повторения, след което се почива за също 30 секунди, но особеното тук е, че щангата / дъмбелите се държат над главата в горна позиция, а не се оставят. Правят се три серии.

Съвет: Използвайте гири с тежест 15-20 килограма или щанга с аналогични килограми.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиСпорт и туризъмЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиНовиниХранене при...