Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Предпазване от спортни травми Антигравитационна бягаща пътека

Антигравитационна бягаща пътека

Антигравитационна бягаща пътека - изображение

Може би звучи като научна фантастика, но най-новите технологии дават възможност в рехабилитацията и тренировките на спортистите да се използва специален уред наречен антигравитационна бягаща пътека. Това е тренажор създаден на основата на нормалната бягаща пътека, в който е внедрена технология на НАСА, която елиминира въздействието на земната гравитация върху тялото. Това се постига чрез специален херметически затворен балон с повишено налягане, който обхваща бягащата пътека и долната половина от тялото на човека, който я използва. Така чрез нежно и контролирано повдигане на тялото, системата може да намали тежестта оказвана от тялото върху долните крайници с до 80%. Прецизният контрол на системата дава възможност да се регулира отбременяването на тялото в диапазона от 20-80% със стъпка от 1%. Така се създава една съвсем нова концепция отваряща множество възможности в рехабилитацията и спортната тренировка. Освен в спорта, тази технология може да бъде използвана успешно в програми за загуба на тегло и педиатрични и гериатрични програми свързани с различни заболявания.

Предимства при използването на антигравитационната пътека

  • Позволява извършване на движенията в пълен обем
  • Намалява болката при рехабилитация
  • Подобрява аеробните възможности на организма
  • Тренира издръжливост
  • Спомага за бързото влизане във форма

Приложение на антигравитационната пътека в спортната медицина

Антигравитационната бягаща пътека може да се използва както за рехабилитация и възстановяване, така и като част тренировъчния процес и кондиционната тренировка. За сега тази технология се използва само за елитни спортисти поради високата цена на тренажора.

Спортна рехабилитация - Чрез антигравитационната пътека може да се подпомогне бързото възстановяване след фрактури, навяхвания и различни ортопедични операции на долните крайници. Чрез тази технология, обучението в ходене може да се започне възможно най-рано след травмата, без рискове от усложнения. Поради факта, че не се натоварват костите и ставите се намалява чувството на болка и дискомфорт, а движението на крайниците в затворена кинетична верига спомага за бързото им възстановяване. Тази технология е особено подходяща за рехабилитацията на спортни травми на долните крайници, поради което футболни спорни клубове като Арсенал, Реал мадрид, Барселона, Манчестър Юнайтед и Милан са инвестирали в този антигравитационен тренажор.

  • Бързо достигане до пълния обем на движение
  • Подобряване на гъвкавостта и подвижността
  • Намаляване на риска от усложнения

Спортна тренировка - Благодарение на това че работата на долните крайници е значително облекчена, тренировките върху антигравитационната бягаща пътека могат да бъдат по продължителни и да се бяга с по-висока скорост без риск от травми. Така се дава възможност на елитни спортисти да правят кардио тренировки и да развиват издръжливост, без да пренатоварват своите стави. Много отбори, включително Лос Анджелис Лейкърс и спортисти от Олимпиадата през 2008 г. в Пекин, включват тази технология в своите тренировки и съобщават за много добри резултати.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиНовиниЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСпорт и туризъмХранене при...