Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Подпомагащи метаболизма Антиоксиданти като спортна добавка

Антиоксиданти като спортна добавка

Антиоксиданти като спортна добавка - изображение

Едни от добавките с изключително значение за здравето и добрата форма на спортистите са антиоксидантите. Те могат да са естествени или синтетични вещества, много често и витамини, които имат свойството да противодействат на свободните радикали в тялото, особено на тези които съдържат кислород. Така антиоксидантните вещества влизат в състава на т. нар. антиоксидантната защита на тялото, като потискат разрушителните оксидативните процеси в тялото причинени от свободните радикали. Широко разпространено е мнението, че по този начин антиоксидантите забавят процеса на стареене и предпазват от различни заболявания. В спорта тези вещества противодействат на увеличеното количество реактивни метаболити на кислорода, които предизвикват оксидативен стрес в организма и са предпоставка за микротравматични заболявания.

Какво са свободните радикали и как се формират?

Радикалите, наричани още свободни радикали, са молекули, атоми или йони, които са силно реактивни поради наличието на свободен електрон във външните им орбити. За разлика от тях в химически стабилните атоми тези електрони са групирани по двойки, което ги прави значително по-слабо реактивни. Когато свободен радикал попадне или се образува в тялото той много лесно влиза в реакция с други молекули като отнема електрон от тях. Така самият радикал става химически стабилен, но веществото донор се превръща в свободен радикал и отключва верижна реакция, при която се прехвърлят електрони от всяка съседна молекула. Това внася дисбаланс и хаос в тъканите и води до множество негативни последици за живия организъм.

антиоксидант

Свободни радикали се образуват постоянно в тялото при различни физиологични процеси и под въздействието на различни фактори. Свободен радикал е и самият кислород както и неговите метаболити, които пряко увреждат биологичните мембрани, водят до деструктивни за живите клетки последици и участват в развитието на множество заболявания. Така поради високата си реактивност кислородът има двойствена природа. От една страна той е свързан с получаването на енергия за тялото от окислителните процеси, а от друга предизвиква свободно-радикално окисление, а неговите метаболити нарушават нормалните биологични функции и скъсяват живота на клетките. Именно поради тази причина антиоксидантите са изключително важни при тежки физически натоварвания и спорт, защото количеството на свободни радикали и метаболити на кислорода значително се увеличава.

Кои са най-популярните антиоксиданти?

В голяма степен човек може да приема антиоксидантни вещества чрез храната и най-вече плодовете. Голямо количество антиоксидантни вещества се съдържат в боровинки, грозде, малини,капини, офика, арония, касис и други плодове с червено-виолетов цвят и кисел вкус. Именно биофлавоноидите придаващи характерния им цвят се считат за едни от най-мощните антиоксиданти в природата. От напитките за такива с високо съдържание на антиоксиданти се считат: червено виното, зелен чай, черен чай, кафе и др. Освен това антиоксидантна активност имат и всички храни съдържащи витамините А,C,E и минералите цинк и селен.

Под формата на хранителна добавки най-често използваните антиоксиданти са:

Прием на антиоксидантни средства като хранителна добавка

Поради различното естество на антиоксидантните вещества техният прием е специфичен. Препоръчителни дози са създадени единствено за витамините и минералите с антиоксидантен ефект. В общият случай се препоръчва да се съблюдават указанията за прием върху всеки отделен продукт. Много често като спортни добавки се използват комбинирани продукти съдържащи няколко антиоксидантни вещества.

Препоръчителни дневни дози:

  • Бета каротин: 15 мг на ден
  • Витамин С: 100-250 мг на ден
  • Витамин Е: 30-80 мг на ден
  • Цинк: 15-30 мг на ден
  • Селен: 55 мкг (микрограма) на ден

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЛеченияСоциални грижиНовиниЛайфстайлЗдравни съветиНормативни актовеИзследванияБотаникаСъставкиЕ-тата в хранитеХранене при...ИсторияФизиологияХрани и ястияИнтервютаСнимкиПроизводителиАлт. медицинаОткрития