Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Алтрернативна терапия Ароматерапия и етерични масла в спорта

Ароматерапия и етерични масла в спорта

Ароматерапия и етерични масла в спорта - изображение

Едно от допълнителните средства, използвани за стимулиране на централната нервна система на спортистите и подобряване на възстановяването, са етеричните масла и ароматерапията. Приложени чрез масаж, вана, аромалампа или сауна, арома маслата отварят допълнителния резерв на тялото и повишават спортната работоспособност. Този метод на биостимулиране е абсолютно безвреден и може да бъде приложен при спортисти от всички спортове.

На какъв принцип действа ароматерапията

Съществува пряка връзка между обонятелните рецептори и лимбичната система на главния мозък, като обонятелния функция е свързана предимно с дясната хемисфера на мозъка. Може да се каже, че при хората с доминиращо дясно полукълбо на мозъка при преработката на информация, обонянието играе първостепенна роля за психологическата адаптация. Така чрез приемане различни сигнали подадени от обонятелния орган, лимбичната система може да активира вегетативната и соматичната нервна система и да повлияе на психологическото състояние и цялото тяло.

Какво са етеричните масла

Етеричните масла представляват изчистени екстракти от ароматни растения и билки, които се използват за подобряване  физическото и емоционално здраве, в козметиката, а също така и за лечебни цели. Думата етеричен идва от гръцката дума "aithеr", която означава  изпарим, излитащ, подобно на органичното съединение етер. Това е свързано с това, че самите масла лесно се изпаряват оставени на въздух, за разлика от тежките неароматни масла (бадемово, слънчогледово, соево, кайсиево и др.). По химичен състав етеричните масла включват различни химични съединения, които са с неголеми молекули и лесно проникват през кожата. Така те достигат в по-голяма дълбочина и оказват своето въздействие, за разлика от тежките масла, които остават на повърхността на кожата. Всяко арома масло има уникален химичен състав и свойства, а също така и аромат. В спортната практика аромата маслата се използват най-често с масажи, вани, сауна или с аромалампи.
Етеричните масла са силно концентрирани, поради което се дозират в капки. Когато се прилагат за масаж, никога не се нанасят директно, а се разтварят в носещо базово масло.

Стимулиращи централната нервна система етерични масла, използвани в спорта

  Етерично масло    Използване
 Арома лампа  Вана  Масаж
Портокалово  √    
Босилково  √    
Бергамотово  √    
Кипарисово  √    
Гераниево (здравец)  √  √  √
Лавандулово  √  √  √
Лимоново  √  √  √
Хвойново    √  √
Ментово    √  √
Розмариново  √  √  √
Розово  √    
Борово    √  √
Копърово    √  √
Мащерково    √  √
Салвиево (градински чай)  √    
Евкалиптово  

Използване на етерични масла с масаж

Използването на ароматни масла с масаж се нарича ароматерапия. Освен че оказват психологически ефект, приложени със спортен масаж, тези масла усилват кръво- и лимфообръщението и подпомага възстановяването. Самият психологически ефект се постига благодарение на въздействие върху центрове в главния мозък, а локалното въздействие на тъканите, чрез химичния състав на етеричните масла. За масаж се използва 1-3% разтвор на етерично масло в масло-основа (базово, транспортно масло). Базата, в която се разтваря аромата може да бъде от различни маслодайни растения, като бадеми, орехи, маслини, слънчоглед, соя, кайсиеви ядки и др. Тя е по-тежка и плътна маслена фракция и не попива лесно в кожата.

Много често в спортния масаж се използват етерични масла като мента, евкалипт, розмарин, канела, които имат леко загряващо действие и се използват при болки в мускулите и ставите. Те спомагат за по-бързото възстановяване на мускулите след тежка тренировка, травми или мускулната треска. Повече за маслата използвани при травми може да прочете в статията - Кремове, гелове и унгвенти използвани в спорта.

Етеричните масла винаги се прилагат в базово масло, защото в противен случай могат да причинят кожни раздразнения или алергична реакция.

Използване на аромалампи с етерични масла

Аромалампите са специални съдове, в основата на които се пали най-често свещ, а отгоре имат съд с малко количество вода. Във водата се добавят 5-10 капки арома масло, в зависимост от обема на стаята. Нагряването на водата води до изпаряване на маслата, което създава дълготраен аромат.
Най-лесния начин за използване на етерични масла е да се накапят няколко капки върху носна кърпичка. Този метод може да се използва и по време на двубой с цел стимулиране.  

Използване на вани с етерични масла

Ваната се пълни с топла вода и добавят 5-10 капки арома масло. При чувствителна кожа е добре етеричното масло да бъде разтворено в малко количество базово. Могат да се използват и соли напоени в арома масла. Препоръчителния престой във ваната е 15-20 минути.

Арома ваната помага за премахване на стреса, умората и отпуска мускулатурата. Макар и неизглеждащ серозно, приложен правилно, този метод е предпоставка за много добро възстановяване и високи спортни резултати. Обикновено ароматерапията в спорта се прилага заедно с други методи и средства, въздействащи на централната нервна система и целия организъм.

Използване на етеричните мала в сауни и парни бани

Много често с цел засилване ефекта от сауните, или с цел стимулиране или релаксиране, в тях се използват арома масла. Най-често те се поставят в специални арома дифузери, или се накапват във водата, с която се обливат камъните или се напръскват стените.

Попаднали във въздуха тези арома маслата директно попадат в белите дробове и от там в кръвообращението, където оказват въздействие върху централната нервна система, сърцето, белодробната тъкан и съдовете. Действието на ароматизираната пара е свързано с вида и свойствата на маслото, което е използвано.

Най-често използвани етерични масла в сауна и парни бани и тяхното действие

  Етерично масло   Действие
 Стимулиращо работоспособността  Отпускащо, успокояващо Обезболяващо Противовъзпалително
Портокалово    √    
Босилково  √      
Бергамотово     √ 
Гераниево (здравец)      
Кедрово      
Кипарисово      
Лавандулово  
Лимоново      
Майораново   √     
Хвойново    
Ментово    
Пачули   √     
Розмариново    
Розово      
Сандалово    
Борово      
Копърово      
Мащерково      
Салвиево (градински чай)    
Евкалиптово     √ 


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиПсихологияБотаникаЛюбопитноИсторияЗаведенияНовиниЛайфстайлСпортЛеченияСнимкиСпециалистиПроизводители