Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Медикаментозни средства Кремове, гелове и унгвенти използвани в спорта

Кремове, гелове и унгвенти използвани в спорта

Кремове, гелове и унгвенти използвани в спорта - изображение

В комбинираното лечение на спортните травми и заболяванията на опорно-двигателния апарат, както и в превенцията им, се използват редица кремове, гелове и унгвенти. При травми тези средства въздействат върху основните елементи на възпалението - болка и оток. Когато се използват превантивно, подпомагат загряването и вработването на мускулите и ги предпазват от травми по време на тренировка. Почти всички мехлеми, гелове и кремове използвани в спорта имат основно противовъзпалително и обезболяващо действие.

Какви видове кремове, гелове и унгвенти има и какво е тяхното действие?

За спорта има голямо значение локалното въздействие на намазващите средства и ефекта им върху кожата и подлежащите тъкани. Според локалното им въздействие могат да се разделят условно на загряващи и охлаждащи, като този им ефект не е свързан с температурата на самия продукт, а се касае по-скоро за субективно усещане при приложението им. Така, в зависимост от това дали се касае за остър, хроничен процес или превантивна употреба, се подбира подходящо средство със съответното действие и съставки.

Спортните унгвенти, гелове и кремове най-общо имат следните ефекти:

  • Действат обезболяващо
  • Намаляват кожното дразнене
  • Намаляват възпалението и отока
  • Подобряват микроциркулацията в тъканите
  • Стимулират регенерацията на тъканите

Загряващи средства използвани в спорта

Това са най-вече унгвенти и кремове съдържащи активни съставки с ревулзивен ефект, предизвикващи локална хиперемия (нахлуване на кръв) и чувство за загряване. При тях дразненето на кожните рецептори и нахлуването на топла кръв създават усещане за затопляне на третираната зона. Тези мазила съдържат най-често масла с загряващ ефект като ментово, евкалиптово, лавандувлово, терпентиново, канелено, розмариново и др. Освен тях могат да имат съставки като пчелна или змийска отрова, екстракти от черен пипер или люта чушка или други, предизвикващи хиперемия. Много по-малка степен на загряващ ефект имат унгвентите, кремовете и геловете съдържащи салицилати или други нестероидни противовъзпалителни средства. Загряващите спортни продукти обикновено са в червени опаковки и на тях е отбелзязано - със загряващ ефект.

Загряващите, дразнещи и силно хипиремиращи средства не са подходящи за използване веднага след травма или при остри възпалителни процеси, защото това допълнително би усилило отока и възпалението. Те могат да бъдат използвани чак след стихване на острите симптоми и намаляване на болката и отока, обикновено 3-4 дни след травмата. Загряващите средства са най-подходящи при лечението на хронични форми на заболявания като: тендинити, миозити, бурсити, дископатия, лумбаго ишиас и др.

В спорта загряващите средства се използват преди всичко за превенция на спортните травми и подготвяне на тялото за натоварване, най-често приложени с масаж. Най-полезни са при значителни физически натоварвания или дълги и изморителни тренировки и спортни срещи. Най-добре е загряващите средства да се приложат заедно с предварителен спортен масаж, с цел вработване на мускулите. Това не само подготвя тялото за спортна дейност като подобрява кръвообращението, но и намалява болките в мускулите след тренировка.

Загряващите средства се използват в спорта за:

  • За профилактика на травми чрез предварителния спортен масаж - с цел загряване на мускулите и подобряване на кръвообращението.
  • В след тренировъчната рехабилитация и възстановяване на спортистите - с цел отпускане на мускулите след тренировка, извеждане на отпадните продукти и подобряване на храненето на тъканите.
  • При хронични заболявания на лигаментите, сухожилията и ставите - с цел ускоряване на оздравителните процеси и регенерацията на тъканите.

Поради множеството различни съставки използвани в загряващите средства е препоръчително те да бъдат предварително тествани на малък участък от кожа, поради възможността от алергични реакции. Също така трябва да се съблюдават инструкциите за правилна употреба на продукта и възможните нежелателни реакции.

Използването с превантивна цел на нестероидни противовъзпалителни средства трябва да е добре преценено. За разлика от природните продукти, които могат да се използват безопасно продължително време, за нестероидните средства като салицилати и ибупрофен съществуват данни, че забавят възстановяването и мускулната хипертрофия.

Охлаждащи средства използвани в спорта

Охлаждащите мазила са най-често под формата на гел и не предизвикват значителен ефект на хиперемия. В състава им най-често влизат аналгетици, нестероидни противовъзпалителни средства (НПВС), антикоагуланти, ментол, етерични масла и алкохол, които обезболяват и успокояват увреденото място. Охлаждащия им ефект няма нищо общо със замразяването или терапията с лед при спортните травми, а е по-скоро субективно усещане. Охлаждащите средства могат да бъдат прилагани още в първия ден на травмата, но не бива да бъдат втривани с масаж, за да се избегне допълнително увеличаване на отока. 

Формата на гел, спомага за бързото абсорбиране на активното вещество от кожата и помага за по-доброто ù охлаждане. При някои гелове се използва комбинация от нестероидно противовъзпалително средство и ментол с цел засилване на ефекта. Геловете с НСПВС могат да се прилагат и при хронични заболявания, поради добрите им обезболяващи и противовъзпалителни свойства. Те не бива да се прилагат при открити травми и нарушаване на целостта на кожата, поради съдържанието на алкохол и дразнещи съставки.

Активни съставки на кремовете, геловете и унгвентите използвани в спорта

Въпреки многото търговски марки на пазара, повечето продукти съдържат почти аналогични активни съставки. Най-често кремовете, геловете и унгвентите съдържат нестероидни противовъзпалителни средства (НПВС) и съставки като ментол, камфор, растителни екстракти и животински продукти.

Най-често използваните активни съставки:

Салицилова киселина, Кетопрофен, Ибупрофен, Индометацин, Диклофенак - Най-често използваните вещества в спортните гелове, кремове и унгвенти са представители на нестероидните противовъзпалителни средства (НПВС). Представителите на тази група имат сходен механизъм на действие, свързан с потискането на синтеза на простагландините, които са ключови медиатори на възпалението. Благодарение на този механизъм те проявяват своето противовъзпалително и обезболяващо действие. В някои гелове нестероидното противовъзпалително средство се комбинира с други обезболяващи съставки като ментол. Различията между отделните активни съставки е свързана с ефективността на инхибиране и противовъзпалителната им активност.

Ментол - При нанасянето му върху кожата, той дразни нервните окончания като предизвиква първоначално чувство на охлаждане, последвано от затопляне. Ефекта му се изразява с обезболяващо, разнасящо и слабо антисептично действие. Обезболяващото действие на ментола се дължи главно на дразненето на нервните окончания в кожата. Така импулсите от дразненето достигащи до централната нервна система надделяват над болковите импулси и се постига потискане на болката.

Камфор - Това вещество принадлежи към групата на булбарните аналептици. Произвежда се от дървесината на камфоровото дърво. Нанесен върху кожата камфорът има намаляващо дразненето, обезболяващо и антисептично действие.

Пчелна отрова - Получава се от отровата на пчелното жило. Химичния състав не е точно установен, но са известни най-малко 18 фармакологично активни компонента в нея. Съдържа вещества, които стимулират отделянето на кортизон в тялото и така повлиява на възпалителния процес. Също така съдържа ензима хиалорунидаза, който подобрява пропускливостта на капилярите и микроциркулацията в тъканите. Благодарение на подобряването на циркулацията на кръв се постига и загряващия ефект при използването на пчелна отрова.

Змийска отрова - Принципа на действие е подобен на пчелната отрова. Съдържа белтъчни структури и активни вещества, които обуславят противовъзпалителното, обезболяващо и противоревматичното и действие.

Екстракт от черен пипер, люти чушки (капсиацин) - Действат дразнещо на кожата, увеличават притока на кръв, което води до повишаване на температурата на третирания участък от кожата.

 

 

Активна съставка

Действие  Показания Продукти

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като:

Кетопрофен

Ибупрофен

Диклофенак

Индометацин

Салицилова к-на

 

Нестероидните противовъзпалително средства за локално приложение са най-често под формата на гелове, емулгелове или кремове. Имат силно изразено обезболяващо, противооточно и противовъзпалително действие. Нямат загряващо действие. Бързо проникват на мястото на приложение и околните тъкани. Натрупват се в синовиалната течност на ставите и така намаляват болката и подобряват подвижността им. Могат да бъдат в комбинация с други съставки, като левоментол, които да увеличават обезболяващият им ефект. Намаляват времето за възстановяване, чрез потискане на симптомите болка и оток. Подобряват обема на движение на ставите и движението.

Спортни травми на мускулите, сухожилията и ставите - натъртвания, навяхвания, изкълчвания.


Възпалителни заболявания на меките тъкани  - тендинити, тендовагинити, миозити, бурзити.

Дегенеративни ставни заболявания - артроза на ставите на крайниците (гонартроза, коксартроза) и гръбначния стълб (споднилоартроза).

Ревматични заболявания и някои форми на артрит

С активна съставка:

Кетопрофен

Ибупрофен

Диклофенак

Индометацин

Салицилова киселина

Хепарин и хепароиди Ограничават образуването на съсиреци в засегнатите места и способстват за разнасянето на кръвонасяданията (хематоми). Имат противовъзпалително действие, помагат за намаляване на болката и отока. Способства за регенерацията на съединителната тъкан. Нямат загряващ ефект.  Травми (в това число и спортни), свързани с кръвонасядания, оток и болка, засягащи мускулите, сухожилията и ставните връзки. Възпалителни процеси, обхващащи повърхностните вени и меките тъкани.

С активна съставка:

Хепарин

Растителни екстракти:

Арника

Дяволски нокът

Конски кестен

Очеболец

Черен оман

Най-често под формата на гелове и кремове. Ако не са в комбинация с други загряващи съставки, нямат значителен загряващ ефект. Арниката се използва и под формата на хомеопатични продукти.  Имат противъзпалително, антибактериално и успокояващо действие. Помагат за разнасянето на отоците и кръвонасяданията, стимулират кръвообращението и регенерацията на тъканите. Използват се при леки контузии и наранявания меките тъкани. При всякакви травми като натъртвания, навяхвания,  разтежения. Особено ефективни за премахването на хематоми и посттравматични отоци. Могат да се използват в комплексното лечение на дископатии, радикулити, плексити и ставни заболявания. Натурални продукти за ствани и мускулни болки

Капсаицин, черен пипер, чили, ванилиламид на нониловата киселина (синтетичен аналог на капсаицина)

Имат ревулзивно и силно загряващо действие. Използват се за намаляване на болката. Хронични възпалителни и дегенератинивни заболявания на опорнодвигателния апарат. Болки в областта на ставите, сухожилията и мускулите. С активна съставка: Капсаицин

Комбинации от масла:

Ментол

Евкалипт

Терпентин

Лавандула

Розмарин

Канела

Бор

Хвойна

Камфор

Чаено дърво

Най-често като под формата на балсами, кремове и мази. Имат меко загряващо действие. Прилагат се за облекчаване на ставни и мускулни болки. Подходящи за използване с масаж. Могат да се използват при всички ставни и мускулни болки и дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат. Натурални продукти за ствани и мускулни болки

Змийска и пчелна отрова

Използват се в комбинация с растителни екстракти и етерични масла, подсилващи действието им. Имат антиревматичен и противовъзпалителен ефект. Подобряват притока на кръв към увредените тъкани и имат меко загряващо действие. Подобряват подвижността на ставите и намаляват болката и отока. Често влизат в състава на продукти за лечение на ставни заболявания като артрит, артроза, остеохондроза и др. Могат да се използват при всички хронични възпалителни и невъзпалителни заболявания - тендинити, бурсити, плексити, пери артрити, миозити, тендовагинити, дископатии и др.

Още по темата:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноОрганизацииЗдравни съветиИсторияЛеченияБотаникаНовиниПсихологияЗаболявания (МКБ)ЛайфстайлИзследванияСпециалистиКлинични пътекиИнтервютаНормативни актовеАнкетиЗаведенияХранене при...СнимкиСпорт и туризъмСоциални грижиФизиологияДиетиТестовеОбразованиеПроизводителиРецепти