Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Гимнастика Бианка Панова

Бианка Панова

Бианка Панова - изображение

Бианка Панова (родена на 27/05/1970 година) е бивша българска състезателка по художествена гимнастика, част от Златните момичета, които доминираха в този спорт през 80-те години на миналия век. Тя е абсолютен златен медалист през 1987 година, през 1989 година завършва на второто място на всички уреди, а през 1985 година е бронзов медалист в генералното класиране. През 1986 година Бианка е абсолютен европейски шампион на всички уреди.

Кариера

Бианка Панова е трикратен национален шампион на България.

На 15 години, тя за пръв път става световен шампион на лента (през 1985 година във Валядолид, Испания). Между 1985 и 1989 година, тя печели 9 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медали от Световното първенство по художествена гимнастика, включително всички пет медала на турнира през 1987 година. През 1988 година, на Олимпиадата в Сеул, Бианка идва като действащият световен шампион, но в предварителният кръг прави грешка, изпускайки едната бухалка. Това и коства медал, като тя завършва на четвърто място, след Марина Лобач (СССР), съотборничката и от националния тим на България Адриана Дунавска и Олександра Тимошенко (СССР).

Панова се оттегля от състезателна дейност и се отдава на треньорската професия в Италия. Тя обучава италианската национална шампионка, Катя Пиетросанти, която става единствената гимнастичка от Ботуша, спечелила медал на Световно първенство.

Бианка Панова се опитва да се завърне отново към състезанията, но не е приета в българския олимпийски отбор. Тогава тя отново се насочва към треньорската професия през 1993 година, но този път избира Белгия. Концентрира се към художествената гимнастика и акробатичната хореография. До 2001 година тя е старши треньор на клуб Хепи Джим в Гент и отговаря също така за някой от националните състезатели на белгийците, включително Елке Де Бакер. Представя своят метод за поддържане на гъвкавостта, който се използва широко от редица атлети, извън художествената гимнастика.

През 2009 година тя участва в Денсинг Старс и спечели първото място със своя партньор.

Постижения на Бианка Панова

Това е първият състезател по художествена гимнастика, който е печелил в едно състезание всички златни медали (в генералното класиране, на лента, обръч, бухалки и въже) от Световното първенство. През 1987 година, когато става световен шампион във Варна, нейният резултат е 40,00 точки. Има само 3 други гимнастички, които могат да се похвалят с подобно постижение и това са Оксана Костина, Евгения Канаева и Екатерина Серебрянская.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпорт