Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Гимнастическа лента

Гимнастическа лента

Гимнастическа лента - изображение

Гимнастическата лента е уред в художествената. Състои се от следните елементи:

Пръчицата

Тя може да бъде в различни цветове и е изработена от дърво, бамбук или пластмаса. Максималният й диаметър в най-широката част е 1 сантиметър, като има цилиндрична или конична форма и дължина 50-60 сантиметра (включително пръстена за закрепване на лентата). В долният край на пръчицата може да има противоплъзгащ материал. В горната си част пръчицата може да има:

  • Гъвкав ремък, който е придържан от найлонова нишка.

  • Метална халка, фиксирана директно върху пръчката.

  • Метален пръстен (фиксиран, подвижен или въртящ се)

Лентата

Изработена е от сатен или друг подобен на него плат, като може да бъде едноцветна, многоцветна и с определен дизайн. Лентата трябва да бъде най-малко 35 грама, а на широчина да е между 4 и 6 сантиметра. Минималната дължина на лентите е 6 метра за жените и 5 за девойките. Тъканта е цяло парче, а на около 1 метър преди пръчицата тя е удвоена. В долния край на лентата се позволява да се постави илик, метален кръг или малка дупка, чрез които лентата да се свърже с пръчицата.

Начин на закрепване на елементите на гимнастическата лента

Лентата се фиксира към пръчицата с помощта на еластична лента, найлонова нишка или малка верижка. Дължината им максимално достига до 7 сантиметра, без ремъка или пръстена на пръчицата, където се закрепя.

Елементи, изпълнявани с гимнастическа лента

Задължителните елементи при лентата включват специални движения като кръгове, змии и спирали, а освен това и хвърляне на уреда. Изисква се висока степен на координация на при изпълнението им, като образуването на възли се наказва с отнемане на точки. Лентата през цялото време трябва да бъде гладка и широка, а постигането на това води до висок резултат.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпорт