Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Предпазване от спортни травми Предпазване от травми в художествената гимнастика

Предпазване от травми в художествената гимнастика

Предпазване от травми в художествената гимнастика - изображение

Успехите в художествената гимнастика са свързани с часове интензивни тренировки, поради което предпазването от спортни травми е изключително важно. Макар движенията да изглеждат естествени и леки, по време на изпълнението на всяко едно съчетание, тялото е подложено на голямо натоварване и се изисква изключителна физическа форма. Поради многото скокове, приземявания, завъртания и сложни движения, винаги съществува риск от падане и получаване на различни травми. Най-често травмите са разтежения и навяхвания в областта на крайниците, но не изключени и по-тежки увреждания като фрактури и травми на гръбначния стълб.

Как да се предпазим от травми?

Поддържане на добра физическа форма - За да се избегнат травми по време на тренировка е изключително важно, гимнастиците да са в много добра спортна форма. Затова тренировките трябва да включват аеробни упражнения, такива за баланс, гъвкавост и сила. Развиването на всички тези качества намалява риска от травми и увеличава физическите възможности. От особено значение е в началото първо да се развият качествата сила, гъвкавост, баланс и издръжливост с по прости упражнения и чак след това да се премине към по-сложни гимнастически съчетания.

Загрявка - Задължително е преди всяка тренировка да се направи добра и правилна загрявка. Това помага на мускулите да се подготвят за предстоящото натоварване и да избегнат разтежения и травми.

Разпускане и стречинг след тренировка - Често разтягането и разпускането след тренировка се пропуска, но то е изключително важно за доброто възстановяване. Чрез стречинга се подобрява еластичността на мускулите и намаляват негативните усещания от тренировката като болка и напрежение.

Хидратация - Дори леката форма на дехидрация може да се отрази негативно върху физическите възможности. При дехидратация тялото не може да се охлажда ефективно и това значително намалява издръжливостта. Също така добрата хидратация прави мускулите и сухожилията еластични и така се намалява риска от разтежения.

Правилно отношение към травмите

Треньорът има ключова роля в това да следи за здравето на трениращите и при наличие на травма да реагира адекватно. Той трябва да знае как да окаже първа помощ при травми като разни, навяхвания и разтежения. Също така трябва да открива в начален стадии заболяванията свързани са хроничното претоварване и да не допуска да се тренира с травми.

Предпазване от хронични травми

Поради това, че фокусът върху тренировките е голям и са нужни много часове обучение, нараства рискът от появата на хронични травми. За разлика от острите, те се появяват вследствие от постоянните и еднообразни движения в даден спорт и се влошават с течение на времето. Те включват най-често тендинити и бурсити в различни части на тялото и ако не им обърне внимание, могат да изискват дълъг период на възстановяване.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииЗдравни съветиСпорт и туризъмИсторияНормативни актовеТестовеДиетиЛеченияПсихологияНовиниЗаболявания (МКБ)СпециалистиКлинични пътекиБотаникаИзследванияИнтервютаАнкетиЗаведенияСнимкиХранене при...Социални грижиФизиологияОбразованиеПроизводителиРецепти