Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Гимнастика Лариса Латинина

Лариса Латинина

Лариса Латинина - изображение

Лариса Семьоновна Латинина (27/12/1934 г.) е бивша руска гимнастичка, която в периода между 1956 и 1964 г. печели 14 индивидуални и четири отборни олимпийски медала. Този рекорд от 18 медала се задържа цели 48 години, като чак през 2012 година, американския плувец Майкъл Фелпс го подобри с неговите 22 отличия. Въпреки това, неин остава рекорда за най-много медали от една олимпиада – 14. Невероятните и съчетания помагат на СССР да бъде доминираща сила в гимнастиката в световен мащаб.

Лариса Латинина е родена в Украйна, като едва 8 – годишна остава сирак, тъй като баща и загива в битката за Сталинград през Втората Световна Война. Започва да тренира балет, но нейния хореограф се мести от родния и град Херсон и тя се пренасочва към гимнастиката. Завършва гимназия през 1953 година, след което се мести в Киев, като не спира да тренира. В столицата тя записва в Ленинския политехнически институт, като участва в доброволното спортно дружество „Буревестник“. Тя дебютира на Световното първенство в Рим през 1954 година, като печели златен медал отборно.

На летните олимпийски игри през 1956 година, Латинина се изправя срещу друга голяма гимнастичка, унгарката Агнес Калети, като това съперничество помага на Лариса да даде всичко от себе си и да я победи във всяка дисциплина. Следва много успешно Световно първенство през 1958 година с четири златни и два сребърни, като по време на състезанието Лариса Латинина е бременна в четвъртия месец.

На Олимпиадата в Рим през 1960 година, всички очакват доминация на съветските гимнастички и прогнозите се оправдават – първите четири места са за тези гимнастички, като печелят и отборната титла с аванс от 9 точки. Латинина успешно защитава титлата си на земя, взема среброто на греда и на смесена успоредка и бронза на прескок.

Лариса Латинина печели всички отличия на Световното първенство през 1962 година, побеждавайки Вера Чаславска от Чехословакия. Когато обаче двете се изправят отново една срещу друга на олимпийските игри, Латинина не успява да защити титлите си и е победена от Чаславска. Все пак руската гимнастичка печели златото на земя и отборно, като с тези медали тя вече има 18 от летни игри – 9 златни, 5 сребърни и 4 бронзови.

Тази невероятна спортистка печели печели медали във всички дисциплини , в които е участвала, с изключение на гредата по време на Олимпиадата през 1954 година, когато остава четвърта.

Деветте и златни медала я оставят на второ място във вечната класация на златните олимпийци, което дели с Марк Шпиц, Карл Люис и Пааво Нурми, като пред тях е единствено Майкъл Фелпс с 18, като той е единственият, който успя да събере повече медали от летни олимпийски игри. Тя е и единствената жена в тази най-престижна класация. Освен това, тя е отново сама на върха сред жените, които са печелили медали от две Олимпиади, а това че печели три златни медала от три летни игри на земя едва ли ще бъде постигнато от друг гимнастик.

Латинина прекрати състезателната си кариера след Световното първенство през 1966 година и стана треньор на съветския национален отбор, като този пост бе заеман от нея до 1977 година. Под нейно ръководство, рускините печелят златните медали в отборната надпревара на олимпийските игри през 1968 г., 1972 г. и през 1976 г. Тя е главният организатор на гимнастическият турнир от Олимпиадата през 1980 година в Москва. Гражданин е на Русия и живее в имение в близост до град Семоновское.

Международният Олимпийски Комитет я награждава със сребърен олимпийски орден за заслугите и в спорта, а през 1998 година, Латинина е приета в „Гимнастическата зала на славата“.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпорт