Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Боксови круши

Боксови круши

Боксови круши - изображение

Боксовите круши са здрави чували, които могат да поемат множество удари, без да бъдат разкъсани. Обикновено имат цилиндрична форма, като могат да са изпълнени с различни материали, в зависимост от изискванията за твърдост.

История

Боксовите круши са били използвани във всички бойни спортове и изкуства още от създаването им. Служат за практикуване на заучените удари, като в миналото са се използвали дървени трупи, обвити в омекотяващ материал.

Днес, боксовите круши най-често са чували пълни с гумени стърготини, но могат да се видят и такива, които са пълни с пясък, с текстилни изрезки, силиконови топчета, въздух и други. В бойните спортове като карате, кикбокс, муай тай и таекуондо, боксовите круши са много по-тежки, защото са пригодени за ударите с крака, които са значително по-силни от тези с ръце.

Видове боксови круши

Съществуват различни видове боксови круши, с различни имена, базирани на техния размер, използване и метод на монтиране. Почти всички боксови круши са изработени от кожа или синтетичен материал, най-често винил, като така са предпазени от бързо износване.

Бързите круши са малки и пълни с въздух и са поставят на платформа, която е закрепена за стена. Могат да бъдат в различни размери, като колкото по-големи са боксовите круши, толкова по-бавни и тежки стават. Широко използвани са от 1920 до 1940 година, като през последните години популярността им се възвърна. С тяхна помощ се постига контрол на ритмичността на ударите.

Отклоняващи се боксови круши – те също са бързи круши, но се различават от предните по конструкцията си. Отново са пълни с въздух, но са захванати в долния и горния си край с ластици, които са прикрепени към пода и тавана на помещението. Този тип боксови круши служат за тренировки на отклоните, като при удар те се връщат към трениращите, които трябва много бързо да направят движение назад или настрани, за да не бъдат ударени. Освен това, те се използват за трениране на точността на ударите, по бързо преместващи се цели.

Тежките боксови круши са по-големи и с цилиндрична форма, като в горния им край са прикрепени към въже или синджир. Трениращите практикуват силни удари по тях, като заздравяват ръцете и краката, коленете и лактите си. С тежките боксови круши се развива силата и се развива техниката на ударите.

Пиедестални круши – монтирани са на основа, като по форма приличат на тежките.

Боксови круши с форма на тяло изработени са от синтетични материали и са монтирани на платформа. Те не са боксови круши в истинския тесен смисъл на термина, но по функция са точно такива.

Мерки за безопасност

Боксовите круши обикновено са тоста твърди и тежки, като е силно препоръчително да се използват боксови ръкавици. Така се избягва рискът от увреждане на костните плочи, а също така и от разкъсване на кожата на кокалчетата на ръцете.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт