Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Боксови ръкавици

Боксови ръкавици

Боксови ръкавици - изображение

Боксовите ръкавици са омекотени пособия за ръцете, които бойците носят по време на мачовете по бокс, кикбокс, муай тай и другите подобни на тях спортове. Терминът „боксови ръкавици“ се използва и за тренировъчните ръкавици, въпреки че те често се различават от тези, използвани в състезанията. Съвременните ръкавици са разработени, за да защитават ръцете на състезателите, а също така и предпазват боксьорите от контузии от силните удари, за разлика от древните, които са били използвани като оръжие. Използването на модерните ръкавици води до намаляване на лицевите наранявания, но те не понижават риска от мозъчни травми, тъй като бойците правят по-силни удари в главата, тъй като знаят, че ръцете им са защитени.

История на боксовите ръкавици

Използването на защита на ръцете за пръв път се използва още в Древна Гърция. През ІІ век Климент Александрийски описва Амик, син на Посейдон и крал на бебриките в Анадола, с боксови ръкавици. В Елада е традиция да се завързват кожени ленти на ръцете за предпазване от наранявания. В Рим също използват ръкавици при битките на гладиаторите, но те имат добавени метални планки и служат по-скоро като оръжия, отколкото за защита. В последствие този тип ръкавици е забранен около 50-та година преди Христа, император Аркадий забранява бокса като спорт през 393 година от новата ера.

При възраждането на бокса във Великобритания през 17-ти век, битките се провеждат с голи ръце, но при въвеждането на правилата на маркиза на Куинсбъри, ръкавиците отново започват да бъдат използвани. Модерните подплатени боксови ръкавици биват въведени от Джак Броутън през 19-век.

Видове боксови ръкавици

Боксовите ръкавици могат да имат различни стилове и тегло, като имат и различни варианти за защита на китките. Уредните ръкавици са сравнително леки, изработени от винил или кожа, като са с много по-малки размери и служат главно за защита на ръцете от ожулвания и натъртвания, когато се тренира върху боксовите круши. Спаринг ръкавиците могат да са с размери между 12 и 20 унции. В състезанията те не се използват, като биват заменени от ръкавици с размери между 8 и 10 унции (в България се използват десетките). Те се пристягат към китките и след това се увиват с лента с подписите на съдиите, които правят инспекцията им. Все повече се използват ръкавиците с лепящи ленти за китките, вместо тези с връзки.

Аматьорите обикновено използват черни, червени и сини ръкавици, като контактната им зона е бяла, за улеснение на съдиите, които броят точките.

Професионалистите могат да използват боксови ръкавици с всякакви цветове, като някой от тях дори имат ръкавици, които са специално изработени за тях самите.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЗдравни съветиЛайфстайлНовиниЛечения