Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Хибриден спорт Босабол

Босабол

Босабол - изображение

Босабол е изключително атрактивен хибриден спорт, създаден в Испания от Филип Айкманс през 2004 година. Той е подобен на волейбол, но включва и елементи на футбол, гимнастика и капоейра. Игрището е разделено от мрежа както при волейбола, като в двете полета има вграден батут, който позволява на играчите да скачат достатъчно високо и да отиграват топката по възможно най-впечатляващ начин.

Клубове по босабол съществуват вече в доста страни, включително Бразилия, Германия, Холандия, Испания, Португалия, Румъния, Сингапур, Кувейт, Еквадор и Саудитска Арабия. Най-известни са националните отбори на Испания и Бразилия, както и отборът на щатския университет на Северна Каролина. Тези три тима постоянно имат гастроли в различни точки на света и така насърчават развитието на този нов и изключително красив спорт. Отборът от Северна Каролина е първият отбор от САЩ, който е получил покана да участва в Бразилската Босабол Асоциация.

Начин на игра

Всеки отбор се състои от 4 или 5 играча. Нападателят стои върху трамплина, докато другите са около него, върху надуваема повърхност. Отборът, който сервира топката може да я вкара в игра с удар с ръка като при волейбола или с ритане от въздуха, така че да премина над мрежата и да попадне в полето на противника. Другият отбор има право на 5 отигравания (6 при практикуването за забавление), за да върне топката в страната на сервиращия отбор. Тези отигравания могат да бъдат с всяка част на тялото, като един играч може да докосне топката с ръце само един път, а с останалите части на тялото по 2 последователни пъти. Играчите нямат право да докосват мрежата и трябва поне една част от тялото им да остава в собственото поле при паданията.

При атаката, топката се подава между играчите, докато нападателят скача на батута, за да достигне до по-голяма височина и така да получи предимство при атакуването на топката, която му се подава от разпределителите. От своя страна, защитаващият се отбор се стреми да направи блок или да спаси топката, преди да е попаднала в неговата половина. След успешно спасяване, защитаващият се отбор се превръща в атакуващ, както е и при волейбола.

Отбелязване на точки във босабол

Точките се отбелязват както при успешна атака, така и при грешка на единия отбор. Точките при атака се постигат при падане на топката в надуваемата част на полето на противника или в зоната на батута, а противниковия отбор може да спечели точка, когато атакуващия отбор не успее да прехвърли топката в неговото поле, не може да прехвърли мрежата или извади топката извън игралното поле.

Точки с удар от волейбола:

  • При попадане в надуваемата част на противниковото поле – 1 точка.

  • При попадане на топката директно в зоната на батута – 3 точки.

Точки с футболно докосване (или с всяка част на тялото без ръцете):

  • При попадане в надуваемата част на противниковото поле – 3 точки.

  • При попадане на топката директно в зоната на батута – 5 точки.

Отборът отбелязал точка сервира топката отново, до спечелване на точка от противниковия тим. Геймът продължава до 25 точки със задължителни 2 точки преднина, а победител е отборът взел 2 от 3 гейма.

Босабол - спорт и самба

Думата „Боса“ понякога се превежда като стил, нюх или отношение и често се асоциира с Боса Нова (стил в музиката подобен на самбата, но с португалски мотиви). Следователно босабол е съчетание между спорт, музика и положително настроение.

Всъщност, музиката е основен компонент на шоуто. Съдията на мача се нарича „Самба рефер“. Той не си служи само със съдийска свирка, а използва и микрофон, ударни инструменти и DJ пулт, като допълнително повишава положителните вибрации от този красив спорт.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмХранене при...ЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиНовиниПсихологияСоциални грижиИнтервютаТестовеФизиологияОбразованиеДиетиЗаведенияАнкетиНормативни актовеСпециалистиОрганизацииПроизводителиРецептиЛеченияБотаника