Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Екстремен спорт Боулдър

Боулдър

Боулдър - изображение

Боулдър е стил в скалното катерене, при който не се използва обезопасителни въжета и обикновено се изкачват стръмни, но не много високи скали. Някой от катерачите слагат дюшек под скалата, който да служи като средство за обезопасяване.

Боулдърът обикновено се практикува на големи естествени скали, на изкуствени стени в зали и в открити градски райони.

Практикуването на боулдър започва в последната четвърт на ХІХ век в Обединеното кралство, Франция и Италия. Първият боулдър катерач, който се споменава в документите е Оскар Екенщайн, който започва да прави състезания между жителите на Аскол, село в планината Каракорум. Дълги години на боулдър се гледа като на начална подготовка за алпинисти. Легитимирането му като спорт прави математикът и любител гимнастик Джон Гил, който намира в боулъра едно предизвикателство и начин за тренировка.

Едно от основните предимства на боулърът е, че при него се изисква изключително оскъдно оборудване. Много често могат да се видях хора само с еспадрили, чанта с талк и дюшек. Като цяло, боулдър оборудването може да включва:

  • Плътно прилепнали обувки за катерене (еспадрили), за по-добро сцепление и използване на ръбовете на скалите.

  • Креда или талк на прах, които се използват за изсушаване на ръцете при катеренето.

  • Дюшек или матрак, който да предпази от по-сериозни контузии при евентуално падане. Обикновено е с правоъгълна форма и с подложки от пяна. Обикновено се поставят в основата на скалата.

  • Четка или няколко четки с различни размери, с които се почистват ръбовете на скалите. Четките обикновено се правят от найлон, но има и такива с животински косми. Понякога се монтират на по-дълга телескопична дръжка, за по-голям обхват.

  • Спортна лента, която може да предпази от порязване от острите ръбове, а в същото време осигурява подкрепа на ставите, особено когато се обтягат.

Техники при боулдер

Съществува голямо разнообразие от термини при този тип катерене, които се използват за описване на методите, необходими за завършването на маршрута. Някой от тях са изтласкване, кампус, птиче крило, сгъване, Дино, Гастон, пета-кука, коляно-лост, стебло, странично разтягане, кука, ключ и други. 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортХранене при...ЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиСпорт и туризъмСоциални грижиНовиниИнтервютаПсихологияФизиологияЗаведенияАнкетиОбразованиеТестовеДиетиСпециалистиОрганизацииНормативни актовеПроизводителиРецептиЛеченияБотаника