Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Силови спортове Честър Йортън – Бащата на натуралния културизъм

Честър Йортън – Бащата на натуралния културизъм

Честър Йортън – Бащата на натуралния културизъм - изображение

Честър „Чет“ Йортън е може би непознато име сред непросветените във фитнес средите, но той е бивш културист с много интересна история, и е известен като „Бащата на натуралния културизъм“. Той е единственият културист, който без да използва стероиди, побеждава Арнолд Шварценегер.

От жертва на злополука до света на бодибилдинга

Чет Йортън е роден през 1940 година. Когато е в гимназията, той участва в автомобилна катастрофа, при която му причинява изключително тежки травми – бедрото на единият му крак е почти премазано, другия е с множество счупвания, а лявата му ръка е разрязана от лакътя до китката. Лекарите искат да ампутират десния му крак, но той не им позволява. В крайна сметка те му поставят метална плоча около костта на левия крак, а десния е с метална шина в самата кост, като стои в гипсово корито дълго време. Докато се опитва да слезе по стълби с патериците си, той губи баланс, пада и отново се налага да му правят операция на единия крак, а след това 4 месеца се движи в инвалидна количка, преди отново да може да се изправи на патериците си.

Докато се движи с количката в болницата, той вижда в една от стаите двойка гири и пита лекуващия си лекар дали може да започне да тренира с тях, за да подпомогне възстановяването си. 7 месеца по-късно, той е качил 25 килограма, след драстичната си загуба на мускулна маса, поради дистрофията.

След като се възстановява напълно, той започва да тренира още по-усилено и две години по-късно участва в състезание по културизъм за пръв път. Това се случва през 1960 година. През 1966 година, Йортън печели титлите от Мистър Америка и Мистър Вселена при аматрьорите, през 1975 година и при професионалистите.

Победата на Чет Йортън на Мистър Вселена през 1966 година е един от трите случая, в който Арнолд Шварценегер е бил победен в състезание по културизъм. И то от човек, който не ползва никакви стероиди. Въпреки това, Арнолд е легенда в света на културизма и известен на почти всеки човек по земята, докато Чет е много слабо популярен, макар че има огромно влияние върху бодибилдинга.

Чет Йолтън срещу стероидите

През 1964 година, само 4 години след като започва да тренира, Йортън за пръв път е запознат със стероидите. Той е във фитнес залата, когато един известен бодибилдър ги представя на трениращите, като Чет е впечатлен от тях, но след това се консултира с лекар и вижда какви са страничните им ефекти – стероидно акне, гинекомастия, импотентност, косопад, главоболие, повишен риск от сърдечни заболявания, бъбречни и чернодробни проблеми и високо кръвно налягане. Йортън веднага започва да говори против употребата на стероиди, а през 1975 година е сред основателите на Асоциация на Натуралните Бодибилдъри, която прави допинг тестове на състезателите в тази категория преди всяко спортно събитие.

През 1981 година, Честър Йортън започва да пише за списание, като неговата рубрика се нарича „Натурален бодибилдинг“. Той представя на читателите културисти, които не са използвали стероиди и други полулегални субстанции, като целта му е всичко това да служи като образоване на трениращите и да ги държи далеч от употребата на опасните за здравето медикаменти.

Голяма част от днешните идоли на току що навлизащите в света на културизма са плод на стероидите, растежните хормони и другите опасни лекарствени средства, тъй като те са най-често снимани в списанията за фитнес и служат за пример на младите, а и в състезания като Мистър Олимпия, натуралните културисти нямат никакъв шанс да се преборят със стимулираните с препарати. Именно срещу това е била борбата на Честър Йортън, но днешния свят на бодибилдинга е прекалено много зависим от лобитата компаниите за производство на добавки и това е един доста добре развиващ се бизнес.

Протестите срещу това стават все по-яростни, като доста от трениращите се опитват да продължат завета на Йортън за натурално трениране. Надяваме се да успеят!

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиЛюбопитноЛеченияБотаникаСпорт и туризъмИсторияХранене при...Лайфстайл