Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Ортезни и протективни средства Видове спортен тейп

Видове спортен тейп

Видове спортен тейп - изображение

За целите на професионалния спорт са разработени широка гама от превързочни средства, наричани спортен тейп или спортни ленти. Повечето от тях са ивици плат, изработени основно от естествени материи, които се използват с имобилизираща, компресивна и протективна цел. Основно се различават в своята еластичност, плътност и наличието на повърхност с лепило.

Нееластични спортни ленти с лепило

Спортен тейпМоже би най-често използваните ленти за нуждите на спортната медицина. В повечето случаи те са бели на цвят (има и цветни и с телесен цвят), направени са от нееластична естествена материя и имат слой лепило за прикрепяне към кожата. Използват се както за предпазване на кожата, така и за ограничаване обема на движение с цел превенция от травма. Поради своята нееластичност се използват най-често за ограничаването на движението в стави след навяхвания и изкълчвания. Не се препоръчва да се използват в областта на големи мускули, поради това че слабата им еластичност може да доведе до затрудняване на кръвоснабдяването. Нееластичните спорни ленти с лепило се произвеждат в различни ширини и с различна сила на залепване. Късат се лесно с ръце, което позволява бързата и лесна работа с тях. Поради това че имат лепяща повърхност не са подходящи за директно поставяне върху окосмени части. Затова кожата се избръсва преди поставяне или под тейпа се слага специална лента за подложка, която играе ролята на подплата. Лепилото им съдържа цинков оксид с цел предпазване на кожата от раздразнения, затова се срещат и под името спортни ленти с цинков оксид (Zinc оxide sport tape). Могат също така да бъдат използвани и за прикрепване на различни превръзки, спортни кори, боксови ръкавици и др.

Еластични спортни ленти с лепило

Тейп2Ленти с различна плътност, направени от еластичен материал и имащи слой лепило за прикрепянето им. Познати още и като еластичен спортен бинт с лепило. Тези ленти се прикрепят силно към тялото и позволяват добра компресия и стабилизация, като същевременно не ограничават напълно движението. Поради своята еластичност и стабилно прикрепяне са подходящи за използване в областта на мускули. По-леките еластични ленти с лепило се срещат и под името "Chicken skin", поради визуалната им прилика с пилешка кожа, когато се поставят. Те се използват за компресия на травми и при нужна от по-леко фиксиране. По-плътните еластични спортни ленти се прилагат при изкълчвания и навяхвания и здраво придържат увредената част, като същевременно позволяват леки движения. Използват се на места, където обикновените бинтови превръзки не могат да се прикрепят добре. Те трудно се късат с ръце, затова при работа с тях е необходимо да се използва ножица.

Еластични спортни ленти без лепило

Подобно на еластичните спортни ленти с лепило, те са направени от различна по вид и плътност еластична материя, но нямат лепило.

Кохезивен тейпМного често в спорта се използват леки ленти от еластична материя, които се залепват към собствената си повърхност, но не и към кожата - кохезивни спортни ленти. Това позволява употребата им в области с окосмяване, директно върху кожата. Леките еластичните спортни ленти без лепило осигуряват добра компресия и попиване на кръвта, поставени върху рани. Леките ленти се разкъсват лесно, практични са и са удобни за работа. Най-често тези ленти сe използват за еднократна употреба, подобно на марления бинт.

Еластичен бинтПо плътните и тежки еластични спортни ленти са познати като еластични бинтове. Еластичните ленти и бинтове се използват много често за бинтоване на коленете при тежкоатлети или като подкрепа за киткените стави в много спортове. Поради своята здравина и еластичност, те позволяват движение в ставата, но увеличават нейната стабилност и предпазват от травми. Тези бинтове са за многократна употреба и могат, освен за стабилизиране на стави да се използват за прикрепяне на различни видове мехове и пакети за студена терапия.

Нееластични спортни ленти без лепило

БинтПознати на всеки като бинт, това са спортни ленти от естествен материал, които имат малка еластичност. Използват се в спортове като бокс, за бинтоване на ръцете, или за превръзки на рани. Неудобството при тях идва от това, че при спортна активност много лесно се изхлузват и размотават, при което губят своята функция. Поради тази причина приложението им е свързано най-вече с периодите на рехабилитация и възстановяване, когато няма висока двигателна активност. Леките нееластични бинтове се използват най-често еднократно, за обикновени превръзки на рани. Спортните ленти от по-плътна нееластична материя се използват за по-стабилни превръзки на крайници изискващи по-висока степен на имобилизация и здравина. Поради слабата си еластичност могат да се използват за имобилизация на крайници при сериозни травми като луксации, навяхвания и скъсване на ставни връзки и др.

Кинезиологични спортни ленти

Кинезио тейпСпециален вид спортни ленти разработени от японския лекар д-р Кензо Касе, използвани в кинезиотейпингът. Те са еластични лепящи се ленти от естествен материал, които се поставят най-често по дължината на мускула или спираловидно. Разработени с подобни характеристики на еластичност като човешката кожа, подпомагат естественото движение и стимулират процесите на възстановяване при травми. Много често кинезио лентите са съставени от множество по-малки ленти и обхващат по голяма зона. Изработват се в множество различни цветове размери и форми. Преди поставянето им кожата трябва да бъде суха чиста и да няма окосмяване. Кинезио-тейпингът е един от най-актуалните видове тейпинг в момента.

Спортни ленти за подложка

ПодплатаНаправени са от специална материя, която цели да предпази кожата от по-твърдите спортни ленти, спортни кори, обувки и др. Лентите осигуряват комфорт и мекота, като същевременно са направени от дишаща материя, която не задържа влага. Спортните ленти за подложка се използват и пррди поставянето на залепващи спортни ленти на окосмени участъци.

PVC спортни ленти

Направени са от PVC материал и имат залепваща повърхност. Използват се на места, където е нужно да се използва водоустойчива лента или прикрепянето на спортни пособия и части от екипировката на спортиста.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноОрганизацииЗдравни съветиПсихологияНовиниЗаболявания (МКБ)ИсторияЛайфстайлИзследванияКлинични пътекиСпециалистиИнтервютаБотаникаНормативни актовеАнкетиЛеченияЗаведенияСнимкиХранене при...Спорт и туризъмСоциални грижиДиетиФизиологияОбразованиеТестовеПроизводителиРецепти