Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Витамини, минерали и електролити Витамин B12 - приложение в спорта

Витамин B12 - приложение в спорта

Витамин B12 - приложение в спорта - изображение

Един от най-важните елементи, необходими за организма за поддържане на перфектно здраве е витамин В12. Той се свързва с много от спортните постижения. Много от треньорите насърчават за употребата на витамин В12, понеже той се оказва ефективен и дава тласък на клетките на организма и нервната система.

Витамин В12 може да се намира естествено в повечето животински продукти като месо, яйца и млечни продукти, млечни, а също и в изкуствени добавки като хапчета и чрез инжекции. При излишъка му в организма, се съхранява в продължителен период от време в черния дроб.

Значение на витамин В12 в спорта:

 • За метаболизма:

Недостигът на витамин B12 може да доведе до забавяне на метаболизма, което от своя гледна точка води до понижени нива на енергия в организма. При недостиг е необходимо да се приемат повече червени меса, млечни продукти, черен дроб, риба. В12 може да бъде приеман и чрез таблетки, като по този начин ще се ускори метаболизма.

 • В12 като енергиен бустер:

Този витамин може да даде голям прилив на енергия на организма. В12 помага на тялото да освободи протеините от приетата храна и по този начин се отделя голямо количество енергия.

 • В12 като фет бърнър:

Много атлети използват В12 преди тренировка, за да ускорят енергията си по време на физическа активност. Този витамин се свързва с пироксидин и фолиева киселина, по този начин се създава естествена хранителна добавка за изгаряне на мазнини. B12 изгаря мазнините като помага на тялото да преобразува въглехидратите, мазнините и протеините в енергия.

 • В12 за добро психично състояние:

Независимо от спорта, който се тренира, се изисква особено съсредоточаване и бързо мислене. Доказано е, че витамин В12 увеличава умствената яснота и намалява краткосрочната загуба на памет. Дори при болестта на Алцхаймер има сведения, че витамин В12 увеличава краткосрочната памет. Той изгражда защитния мастен слой на тялото върху нервните клетки, без тях психичните функции могат да намалеят.

 • Подобрение на настроението:

Много от хоспитализираните спортисти имат лека депресия. При изследванията им се показва, че имат понижено ниво на В12. Въпреки, че изследванията не показват, че депресията е поради недостига на витамин В12, но мнозина вярват, че може да подпомогне при негативно настроение, в резултат на провал, загуба или лошо представяне на спортистите. Този витамин може да подобри приемането на неуспехите, като по този начин помага за бързото възвръщане към спортната дейност.

Симптоми, които се появяват при липса на витамин В12:

 • Лека раздразнителност, безпокойство или дори крайни депресии.
 • Обезцветяване на кожата на крайниците и разраняване в ъгълчетата на устата.
 • Главоболие, гадене, безсъние.
 • Дефицит на памет, лоша концентрация.

Странични ефекти при приема на витамин В12:

При прекалената употреба на големи количества витамин В12 се получават някои странични ефекти.

 • Кръвни съсиреци в краката: Този страничен ефект може да се превърне в сериозен проблем, ако не се лекува.
 • Диария: често се появя в резултат на големи количества приети лекарства и хранителни добавки.
 • Подуване: Подуването може да се случи в областта на устата и гърлото, като алергична реакция.
 • Проблеми с дишането: Появяват се хрипове и може да се достигне до недостиг на въздух.
 • Често уриниране: Високите нива на този витамин в организма могат да предизвикат често уриниране.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЛеченияНормативни актовеСоциални грижиНовиниЛайфстайлЗдравни съветиИзследванияИсторияХранене при...СъставкиФизиологияБотаникаПроизводителиСпорт и туризъмСнимкиПсихологияИнтервютаДиетиЗаведенияАнкетиТестовеОбразованиеСпециалистиОрганизацииРецептиАлт. медицинаОткрития