Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки На растителна и билкова основа Жен-шен като спортна добавка

Жен-шен като спортна добавка

Жен-шен като спортна добавка - изображение

Една от най-популярните добавки използвана като адаптоген в спорта е билката жен-шен (Panax ginseng). Наричана още корен на младостта и китайски жен-шен, тази билка е позната още от дълбока древност и се е използвала в китайската медицина векове наред с възстановяващо и укрепващо действие. Активните съставки свързани с широкия спектър от действия на женшена се намират в неговите корени и включват множество биологично активни вещества като: панаксоазиди А и Б, панаксова киселина, гинзенин, панаксапонин, алкалоиди, етерични масла, витамини, смоли, желязо, мед, цинк, рубидий, аминокиселини и др. Целият комплекс от активни съединения и механизмът им на действие все още е предмет на изследвания, поради факта че приблизително 20% от екстрактът от жен-шен е съставен от близки по състав гликозидни съединения.

Какво е действието на жен шен като спортна добавка?

Женшенът се характеризира с много широк спектър от действия, но като най-важен за спорта се счита ефектът му върху нервната система и адаптационните механизми. За разлика от психомоторните стимуланти женшенът не държи централната нервна система в продължително възбудено състояние и така има много по-меко действие. Поради тази причина след периода на стимулиране не причинява нежелани реакции и не изчерпва естествените резерви на организма. Друга особена разлика в механизма на действие на женшена е, че ефектът от приложението му настъпва бавно и изисква продължителна употреба. Именно поради това при приложението му като адаптогенно и тонизиращо средство в спорта е важно да се съобрази факта, че е нужен по-продължителен период на прием и ефекта му до голяма степен зависи от индивидуалните особености на организма. 
Освен като тоник, женшенът притежава противовъзпалителен ефект, влияе положително върху въглехидратната обмяна, сърдечносъдовата система, функцията на половите жлези, подобрява зрението. Препаратите на основата на жен-шен използвани при спортисти, подобряват тъканното дишане, газообмена, понижават сърдечната честота, нормализират кръвното налягане. Женшенът помага за преодоляване на стреса в различните му аспекти и се бори с биохимичните му ефекти в тялото. При стресови ситуации женшенът доставя на организма допълнителна сила и психичен заряд.

В китайската медицина са утвърдени седем основни ефекта от употребата на жен-шен:

 • Повишава жизнените сили и премахва на умората 
 • Укрепва сърдечно-съдовата система и регулира кръвното налягане 
 • Нормализира дейността на нервната система 
 • Подобрява работата на жлезите с вътрешна секреция
 • Подобрява белодробната функция и тъканното дишане
 • Нормализира работата на стомашно-чревния тракт и повишава апетита 
 • Неутрализира токсините в тялото 

Начин на употреба и дозировка на жен-шен като спортна добавка

Като спортна добавка женшенът може да бъде в различни форми: тинктура, извлек, капсули, сух корен, чай и др. Поради тази причина приемът му като хранителна добавка трябва да се съобрази с концентрацията на активните вещества и да се спазват указанията дадени от производителя. Обикновено женшенът подобно на другите адаптогени се приема за период от 1 месец, след което се прави месец почивка.

Противопоказния за използването на жен-шен 

Общи противопоказания за прием на жен-шен:

 • Ранна детска възраст 
 • Бременност 
 • Прием на други лекарства със стимулиращо действие
 • Инфекциозни заболявания
 • Остри възпалителни процеси
 • Хипертония
 • Склонност към кръвотечение

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаСпортЛеченияЛюбопитноНормативни актовеАлт. медицинаЗдравни съветиСоциални грижиНовиниЛайфстайлИзследванияПроизводителиХранене при...Спорт и туризъмСнимкиПсихологияИнтервютаФизиологияДиетиОбразованиеТестовеАнкетиЗаведенияСпециалистиОрганизацииРецептиИсторияОткрития