Начало Спорт Спортен дух Децата и спорта Въздействие на обездвижването в детска възраст

Въздействие на обездвижването в детска възраст

Въздействие на обездвижването в детска възраст - изображение

Световната Здравна Организация определя обездвижването като четвъртия водещ рисков фактор за смъртност по света. Повишената физическа активност още от детските години може да подобри сърдечно-съдовата и метаболитната системи, да повиши костната плътност, да намали симптомите на депресия, а също и да подобри двигателната култура, емоционалното, социалното и когнитивното развитие на детето. Що се отнася до разходите, които родителите правят, за да запишат децата си на някакъв вид спорт, те естествено са по-високи, в сравнение с това децата да не се занимават с такива активности. Доста често именно тези разходи спират родителите, тъй като те не могат да осъзнаят, че те са една огромна инвестиция в бъдещето. Много по-рентабилно е да се вложат пари в спорт за децата, който е един вид превенция срещу множество заболявания, отколкото в последствие да се плаща за лечение. Това твърдение е многократно доказвано с проучвания в западните страни. Например, в САЩ е установено, че ако 75% от децата на възраст межуд 8 и 11 години тренират по 3 пъти седмично, ще бъдат спестени близо 17 милиарда долари от директни медицински разноски. Това показва колко е важно да се спортува още от ранна детска възраст, като това е средство за подобряване качеството на живот, намаляване на заболяванията и спестяване на финансови ресурси.

Може би и вие имате някакви наблюдения за България?!? Лично на мен ми прави впечатление една много неприятна тенденция, която се засилва в последните 10-15 години, а именно тоталното обездвижване при младите. Вече почти не могат да се видят деца, които играят на улицата или на площадката пред блока. Детството преминава пред таблета или компютъра, вместо в игри на криеница, дама, скачане на въже и ластик, въртене на обръч и всички останали, които са свързани с нашето и по-ранните поколения. Това е една глобална пандемия не само в нашата страна, а в почти всички развиващи се и развити страни. Затлъстяването при децата и диабета при тях са все по-често срещани.

Кое се определя като дефицит на движение при децата? Това е липсата на поне 60 минути на ден от средно до високо физическо натоварване и по последни данни, по-малко от 25% от децата и юношите успяват да покрият тази активност. В резултат на всичко това се наблюдава намален мускулен тонус и слаба моторика на движенията при младежите. Последствията в по-късна възраст са ясни.

Затова е необходимо да се подобри активността още от най-ранна възраст, което е от изключителна важност. Преди 90-та година, всяка сутрин в детските градини и училищата денят започваше с физкултура поне по половин час, което днес се изпълнява в малък брой учебни заведения. Това е нещо, което трябва да се промени. Също така, часовете по физическо възпитание от начално до средно образование трябва да не преминават формално, а в тях действително да се заложи на пълноценните тренировки. Не е нормално в час по физическо да се виждат момичета с обувки с токчета, дънки или рокли (поли). Цялото това неглежиране на проблема води до сегашното положение. А именно в училищата е най-лесно да се мотивират децата да се движат, гледайки едно от друго. Освен това, състезателният елемент на повечето спортове подготвят децата и за конкуренцията в живота и тогава те ще са готови да побеждават, но и да приемат загубите не като край на всичко, а като поучителен урок, който ще им покаже слабостите, върху които трябва да се работи, за да се постигне усъвършенстване.

Всичко това се дължи от части на образователната ни система, затова задачата на родителите е да поемат част от отговорността, а именно да запишат децата си на различни спортове, в зависимост от интересите им. Втората стъпка е да се следи храненето на децата, защото все по-рядко се виждат деца, които си носят обяда на училище, а се залага на бързите закуски като банички, хот дог, хамбургери и пици. Детските градини са малък повод за оптимизъм, тъй като там има задължително здравословно и разнообразно меню.

По статията работи: Костадин Йочев

Източници:

  • Световна Здравна Организация

  • ACSM`s Health & Fitness journal

  • Министерство на младежта и спорта

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСпециалистиЛеченияСнимкиПсихологияРецептиХранене при...Социални грижиДиетиАнкетиИсторияАлт. медицинаТестовеИнтервютаОрганизацииОбразованиеНормативни актовеЗаведенияКлинични пътекиИзследванияБотаника