Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на гръдния кош, корема и таза Счупване на таза при спортисти

Счупване на таза при спортисти

Счупване на таза при спортисти - изображение

Тазът се образува от двете тазови кости, опашната кост и кръстецът. Фрактурата на таза е, когато се получи счупване, на която и да е от съставящите го кости. Счупването на таза при спортисти се среща при автомобилни и мотоциклетни състезатели, при алпинисти, и при други екстремни спортове.

Причини за счупване на таза:

Тазът има много здрава структура и затова е необходима голяма сила, за да настъпи счупване. Изключение правят възрастните хора, които могат да страдат от остеопороза. При нея костите стават по-слаби и лесно чупливи. Авулзионна фрактура на таза (при рязко движение, без наличие на травма) се среща често при спортисти.

Тазовите фрактури най-често се причиняват от силно въздействие върху тази област след злополука с автомобил или мотоциклет. При падане от голяма височина също може да се получи счупване на таза.
При фрактурата на таза могат да се засегнат органите, които са разположени в него, да се получат кръвоизливи и тежки усложнения.

Симптоми при счупване на таза:

Симптомите при фрактурата на таза варират в зависимост от тежестта или вида на счупването.

  • Получава се силна болка в мястото на удара.
  • Образуват се синини и отоци в рамките на няколко часа след травмата.
  • Невъзможност за движение в тазобедрената става поради съпътстващата болка.
  • Скованост, изтръпване, студена и бледа кожа.
  • Засягане на определен нерв или кръвоносни съдове.
  • При по-тежките счупвания се получават вътрешни кръвоизливи и така могат да настъпят състояния като шок, гадене и загуба на съзнание.

Класификация на фрактурите на таза:

Счупванията на таза могат да бъдат класифицирани по тежестта и степента на увредата:

Първа степен: Стабилна фрактура - при нея има относително малки травми. Включват се авулзионните фрактури и счупванията на една от илиачните кости.

Втора степен: Ротационно нестабилни фрактури - тук са компресионните фрактури, с отделяне на симфизата и разширяване на сакро-илиачните стави.

Трета степен: Вертикално и ротационно нестабилни фрактури: При тях тазовият пръстен е напълно прекъснат. Тези счупвания са тежки и често са съпроводени с множество усложнения (разкъсване на пикочния мехур, пикочопроводните пътища) и висок процент летален изход.

Лечение на счупване на таза при спортисти:

Лечението на фрактурата на таза е в зависимост от степента на увредата.

Първоначално пострадалият спортист се транспортира до най-близкото лечебно заведение в положение "жаба" - по гръб, с разкрачени крака, поставени са подложки под коленете и е фиксиран тазът в страни.

Лечение при първа степен: При тези счупвания се изисква просто почивка, при ходене е необходимо да се отбременява засегнатия крайник с употребата на помощни средства, най-често бастун или патерици. Това може да продължи до 3 месеца, докато костите напълно зараснат. При авулзионните фрактури възстановителния период трае много по-кратко. Вашият лекар може само да ви предпише болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства.

Лечение при втора степен: При този вид увреда в зависимост от тяхната тежест може да се наложи и хирургическа намеса. Ако се предприеме оперативно лечение то включва външно фиксиране на двете части на костта. Лекуващият лекар е добре да ви предпише болкоуспокояващи, противовъзпалителни средства и медикаменти, които разреждат кръвта, тъй като крайниците ще бъдат неподвижни дълго време.

Лечение при трета степен: приоритет при тези счупвания е не да бъде фиксирана фрактурата, а да се обърне внимание на другите засегнати органи и да се стабилизира пациента.

Рехабилитация и възстановяване при счупване на таза:

Всички тези степени на счупване на таза изискват програма за рехабилитация за възвръщане пълното движение и сила на спортистите.

Първоначално спортистите ще се срещнат с трудов терапевт, който ще е на разположение по време на острата фаза на възстановяване, за да ви помага да се преместите от леглото, с дейностите от ежедневния живот, като къпане, обличане, хранене. Общата цел на програмата е да помогне на атлетите да извършват някакви движения и да функционират, независимо от тежестта на увредата.

Рехабилитацията може да започне рано, в процеса на лечение при леки травми, като се включват прости упражнения с умерено натоварване. Вашият рехабилитатор ще ви покаже упражнения за мускулите на горните крайници. Тяхното засилване е необходимо, за да бъдат използвани ефективно помощните средства. Прилагат се леки и прости упражнения за долните крайници, като изометрични контракции, сгъване и разкъсване на долните крайници.

В по нататъшен етап може да се включат велотренировки, плуване, упражнения за сила и издръжливост.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияИзследванияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаНовиниКлинични пътекиБотаникаИсторияЛайфстайлСнимкиСпециалистиВидеоЗдравни проблемиЗаведенияОрганизацииНормативни актовеХранене при...РецептиФизиологияЕ-тата в храните