Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Екстремен спорт Въздушни състезания

Въздушни състезания

Въздушни състезания - изображение

Въздушните състезания са вид моторен спорт, в който се използват малки едноместни самолети, с които се преминава по фиксирано трасе, а победител е онзи пилот, който успее да го завърши за най-кратко време или достигне най-близо до предварително зададеното време.

История

Първото въздушно състезание е било проведено през 1909 година на летище, намиращо се южно от Париж. Четирима пилоти са били записани за него, само двама от тях стартират, но нито един не го завършва. Все пак за победител е бил обявен Леон Делагранж, тъй като той достига най-близо до финала.

През същата година, между 22 и 29 август, в Реймс се провежда грандиозно събитие, на което участват всички големи авиопроизводители, задено с най-изявените пилоти на своята епоха. Участие взимат и много ентусиасти, основно известни личности и кралски особи. Главното събитие е надпреварата Гордън Бенет трофи, което е спечелено от Глен Къртис. Той завършва с 5 секунди преднина пред втория в класирането Луи Блерио. Така Къртис е обявен за „Световен шампион по въздушни състезания“.

В годините преди Първата Световна Война състезанията със самолети стават изключително популярни, като някой от най-големите сред тях са Обиколката на Европа, Обиколката на Великобритания и Въздушното дерби.

През 1919 година се провежда трансконтиненталното въздушно състезание, което е с дължина 4345 километра – от Лонг Айлънд в Ню Йорк до Сан Франциско в Калифорния и обратно.

През ХХ век се провеждат множество състезания със едноместни самолети, като Ред Бул създават серията Световен шампионат, при който пилотите трябва да маневрират между двойки пилони, правейки определени маневри. Обикновено тези въздушни състезания се провеждат над вода (море, езеро или океан), в близост до големи градове, като на плажовете се събират хиляди зрители, а самите надпревари са отразявани и от множество телевизии.  

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниСоциални грижиСпорт и туризъмЛюбопитноЛайфстайлНормативни актовеПатологияЗдравни съветиФизиологияСнимкиАлт. медицинаЛеченияИстория