Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Възможно ли е отслабване в отделни части на тялото?

Възможно ли е отслабване в отделни части на тялото?

Възможно ли е отслабване в отделни части на тялото? - изображение

Възможно ли е да намалите мазнините само в определена зона на вашето тяло? Често можете да видите в спортните и фитнес залите момчета и момичета, които се опитват да правят множество упражнения за определена част, например коремната мускулатура, очаквайки да получат красиво изваяни плочки, но резултатите от това не са такива, каквито желаят. И тази история се повтаря постоянно. Не е ли това потвърждение, че намаляването на мазнините в определена област е невъзможно?

Замислете се, ако тялото ни може да изпълни тези наши желания, то това означава, че може да направим единия си крак дебел, а другия слаб... Звучи нереалистично, нали? Учените са прекарали дълги часове в търсене на отговори по този въпрос. Но до този момент няма реални доказателства, че локалните упражнения за дадена част могат да намалят мазнините в нея.

Единственият вариант да се постигне това е операция (липосукция). Понякога съжалявам жените, които разчитат на чудото на кремове, гелове и пасти, за които в рекламите се казва, че могат да намалят мазнините в точно желаните области от тялото и то без тренировки и цялостна корекция на храненето.

Истината е такава, че организмът намалява мастните натрупвания цялостно. Ако при някой му се струва, че части на тялото му отслабват по-бързо от други, да, това е възможно и то само защото такава му е генетичната предопределеност. Възможно е и другия вариант, просто тялото ви е натрупало повече запаси в определени зони и дори да отслабвате цялостно, на вас ви се струва, че те просто отслабват по-бавно, но реално топенето на мазнините еднакво навсякъде.

Дори да изпълнявате стотици повторения от дадени упражнения, единственото нещо, което бихте постигнали е да претоварите мускулите си. Мазнините ще намалеят само тогава, когато тялото ви започне да изразходва повече калории, отколкото приема. Това е така нареченият „калориен дифицит”, който може да се получи или като намалите количеството на поетата храна, което е стрес за организма, или като поемате същите количества храна, но увеличите активността си.

Най-добре е да се постигне златната среда от двата варианта – леко намаляване на приетите калории, чрез отстраняване от менюто ви на мазните храни и сладките и започване на тренировки без пренатоварване.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортЛайфстайлЛюбопитноДиетиПсихологияСнимкиНовиниХранене при...Алт. медицинаИсторияРецептиТестовеБотаникаЛеченияКалкулаториПроизводители