Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Интелектуални спортове Гари Каспаров – шахмат

Гари Каспаров – шахмат

Гари Каспаров – шахмат - изображение

Гари Кимович Каспаров, чието рождено име е Гарик Вайнщайн, е руски шахматен гросмайстор, бивш световен шампион по шах, писател и политик, считан от мнозина за най-великият шахматист за всички времена.

Каспаров става най-младият безспорен световен шампион през 1985 година, когато е на 22 години. Той побеждава друго светило в този спорт – Анатоли Карпов. Повежда официалната класация на ФИДЕ през 1993 година, но след спор с ръководството ú той създава алтернативната на нея Професионална шахматна Асоциация. Задържа титлата на световен шампион до 2000 година, когато я губи от Владимир Крамник.

Гари Каспаров е първият действащ шампион, който губи мач срещу компютър при стандартни часови контроли ( през 1997 година срещу „Тъмно Синьо“).

Рейтингът на Каспаров според ЕЛО е най-високият в историята на шаха – 2851 точки, като той е номер едно в тази класация от 1986 година до пенсионирането си през 2005 година. В класацията на играчите е бил номер едно за 255 месеца, което е почти три пъти повече от най-близкия му опонент Анатоли Карпов.

През 2005 година Гари Каспаров обявява оттеглянето си, за да посвети времето си на писането и политиката. Той създава движението Обединен Граждански Фронт, което се противопоставя на администрацията и политиката, водена от Владимир Путин. Въпреки, че през 2008 година бившият шахматист смята да се кандидатира за президент на Русия, в последствие се оттегля от надпреварата.

Гари Каспаров е роден в Баку, Азербайджан, тогава част от СССР от майка арменка и баща руски евреин (от там е и фамилията му Вайнщайн). За първи път започва да играе шах, когато започват проблемите в семейството му, като в играта намира успокоение. Баща му умира от левкемия, когато той е едва седемгодишен. Когато става на 12 той сменя фамилията си и приема моминската на майка си – Гаспарян, но я променя с руската и версия (Каспаров).

Когато е бил на 10 години, негов треньор е бил Владимир Макогонов, който го научава на защитата Каро – Кан, както и на системата Тартаковър. Каспаров печели младежкото първенство на СССР в Тбилиси през 1976 година, взимайки 7 от възможни 9 точки в надпреварата. Следващата година повтаря успеха си, като този път печели 8,5 от максимални 9 точки.

През 1978 година, Гари Каспаров за първи път се класира за Съветското първенство по шахмат, когато е едва 15 – годишен и е най-младият състезател. Той спечелва блиц разиграване между 64 играча, които се борят за място в най-големият турнир на СССР.

Каспаров много бързо започва да се изкачва в класацията на ФИДЕ (Световната Шахматна Федерация). Под наблюдението на Руската Шахматна Федерация, той участва на турнир в Баня Лука, Югославия (сега в Босна и Херцеговина) през 1979 година, като замества Виктор Корчной, който се отказва от участие, заради бойкот към руската федерация. Тийнейджърът печели този престижен турнир, като това му носи рейтинг 2595 точки, които са достатъчни, за да го изстрелят към групата на най-добрите шахматисти (става номер 15 в света). През следващата година той става победител на световното младежко първенство по шахмат в Дортмунд. По-късно през годината той прави дебют като втора резерва в руския национален отбор на шахматната олимпиада в Ла Валета, Малта, като печели звание международен гросмайстор.

На световното първенство по шахмат през 1984 година, в мача между Анатоли Карпов и Гари Каспаров се получават много възходи и падения. Карпов има превъзходство в началните партии. Срещата помежду им продължава прекалено дълго, като ФИДЕ нарежда да не бъде обявяван победител, а мачът да бъде продължен след няколко месеца. И двамата играчи протестират срещу това решение, като искат да продължат да играят, но позовавайки се на опасността от здравословни проблеми заради недоспиването, федерацията е непреклонна. Това става първият и единствен засега мач от световно първенство, който завършва без резултат.

Все пак нов мач се организира през 1985 година в Москва, като титлата печели шахматистът, който пръв направи 12,5 точки от 24 мача. В случай на равенство 12 на 12, титлата остава за Карпов. На девети ноември, с резултат 13-11, титлата отива в ръцете на Гари Каспаров, който в последната партия е с черните фигури и прилага сицилианската защита. Победата на Каспаров в 16 – тата партия, когато той отново е с черните фигури е била призната като една от шедьоврите в историята на шахмата.

През 1986 година Карпов получава шанс за реванш, но след оспорвана битка, Каспаров побеждава отново, този път с 12,5 на 11,5 точки.

Четвъртият мач се провежда през 1987 година, в Севиля, Испания, като Карпов стига до него след като печели турнир на претендентите. По време на този мач, Карпов води с една точка през почти цялото време, като Каспаров се нуждае от победа, за да изравни резултата, с което да запази и титлата си. Всичко вещае загуба на шампиона или в най-добрият случай реми, но в последвалата дълга и напрегната партия, Карпов бърка една пешка в края на първата времева контрола, като това впоследствие му коства изравняване на общия резултат. Гари Каспаров отново запазва титлата си.

Загубата на титлата

Каспаров играе срещу Владимир Крамник в мач от турнира в памет на Ботвиник. Крамник е бил ученик на Гари Каспаров в прочутото училище по шах „Ботвиник – Каспаров“, а също е бил част от екипа на Каспаров за мача срещу индиеца Вишванатан Ананд през 1995 година.

Крамник се възползва от няколко грешки допуснати от неговия учител и печели мача с 8,5 на 6,5 точки. За първи път от 15 години Каспаров не е световен шампион.

След като губи титлата си, бившият №1 печели няколко големи турнира, като остава най-високо класирания играч, като под него е световния шампион и шампионите на ФИДЕ.

Той отказва мач на претендентите, тъй като казва, че неговите резултати му позволяват да поиска реванш, когато той самият реши.

Двете световни първенства е трябвало да се обединят според т.нар. „Споразумение Прага“. Така Каспаров трябва да играе срещу Руслан Понамарьов, но последния отказва да подпише договор за осъществяването на срещата. На негово място е трябвало да се проведе друга среща, срещу Рустам Казимджанов, през 2005 година в Обединените Арабски Емирства, но поради липса на средства и този мач не се състои. По-късно през годината ФИДЕ казва, че ще организира друг мач в Турция, но Каспаров вече е изморен от чакане и слага край на своята знаменита кариера в шахмата, без да си върне титлата.

Гари Каспаров играе в различни демонстрационни турнири, като дори побеждава Владимир Крамник в някой от тях. Той е автор на редица книги, някой от които са свързани с теорията на шахмата, други са за най-великите му мачове, като има и своя автобиографична книга с името „Децата на промяната: Автобиография“.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайлЛюбопитно