Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Интелектуален спорт Шах 960

Шах 960

Шах 960 - изображение

Шах 960 или шах на Фишър е вариант на класическата игра, създаден от бившия световен шампион по шахмат Боби Фишър. За пръв път е представен в Буенос Айрес на 19 юни 1996 година. Тази вариация се играе със същите фигури, дъската също не се различава от стандартната, но разликата е в това, че фигурите се подреждат на различни места. Комбинациите са 960, от където идва и името на този тип, а коя ще бъде подредбата за дадената партия се определя с жребий, около час преди началото й. Идеята за шах 960 идва на Фишър, след като той вижда, че професионалните шахматисти просто са спрели да мислят, докато играят, те заучават определени комбинации и обикновено имат готов ход при преместване на фигура от противника им, а така се губи чара на този спорт. С разместването, шахматистите вече са принудени да разчитат на таланта и творческата си мисъл.

И преди Фишър да създаде своя тип шах е имало практика да се разместват фигурите, но той въвежда 2 правила, които гласят, че офицерите задължително трябва да са на разноцветни полета, а царя трябва да има по един топ от всяка страна и в резултат на тях, на старта на всяка партия остават 960 възможни подредби на фигурите.

Начално поставяне на фигурите по дъската

Както споменах, начинът на подредба се определя чрез жребий, с посочените по-горе 2 рестрикции. След това играта не се различава от стандартния шах, с изключение на рокадите, което се дължи на променените позиция на царя и топовете. При пешките няма никаква промяна, те са си на втория ред, както при класическия вариант.

Правила за рокадите

Тук отново е позволено да се направи рокада веднъж в партията, променяйки позициите на топа и царя. След рокадата, крайните позиции на двете фигури трябва да станат като при стандартния шах, а именно:

  • При а-рокада (в стандартния шах това е рокада с топа от страната на царицата, наричана голяма рокада или 0-0-0), царят преминава в поле „с“, а топът отива от поле „а“ в поле „d”, без значение първоначалните позиции на участващите фигури

  • При h-рокада ( в стандартния шах това е рокада с топа от страната на царя, наричана малка рокада или 0-0), царят преминава в поле „g”, докато топа се мести на поле „f”

Изискванията преди изпълнение на рокада са като при стандартния шах:

  • Царят и участващия в рокадата топ не трябва да са били местени преди изпълнението й

  • Не трябва да има „бито“ поле между царя и полето, в което той трябва да бъде поставен

  • Всички полета, през които минава самата рокада, трябва да бъдат свободни от фигури, с изключение на тези, в които са поставени царя и топа

Теоретични основи на шах 960

Все още в шах 960 не са разработени нови правила за играта, той се основава на фундаменталните принципи на класическия шах, включително да се защити царя, да се контролират централното поле на дъската (пряко или косвено), да се развие добре стратегията и да се атакува първо с по-малко ценните фигури. При стартирането се правят 2 хода, а според подредбата, обикновено 2 от пешките на черните фигури могат да останат остават незащитени при първоначалните ходове на белите. Системата Stockfish определя предимството на белите фигури в диапазона от 0,1-0,5, докато при класическия шах този коефициент е 0,2. Поради този факт, за да бъде всичко честно, на всеки 1 от шахматистите трябва да се предостави възможността той да бъде с белите фигури, тъй като предимството, което се получава от някои начални позиции, може да бъде по-голямо, отколкото при класическия шах. Например, при шах 960, белите могат да атакуват незащитена пешка още след първия ход, докато при стандартния вариант са необходими поне 2 хода на белите, за да им се отвори възможност за атака и като цяло няма незащитени пешки.

История на шах 960

Шах 960 е вариант на Разбъркания шах, който е бил създаден през 1792 година и фигурите там са били подреждани на напълно случаен принцип. Модификацията, която Фишър предлага има определи ограничения, за да се избегнат предимствата, които може да има единия играч пред другия и по този начин до голяма степен се цели то да се намали и да се разчита основно на креативността и способностите на състезателите. Тъй като съществуват 960 варианта за първоначално подреждане на фигурите, за шахматистите е почти невъзможно да разработят готова стратегия преди всяка партия и се налага това да се случва в хода на играта, както е било в златните години на класическия шах, а добре установените модели не могат да се използват. Боби Фишър започва да развива идеята си за създаването на шах 960 след двубой с Борис Спаски през 1992 година, а представянето пред широката общественост е на 19 юни 1996 година, в аржентинската столица Буенос Айрес.

Първият турнир е проведен през същата година, във Войводина, Югославия. Той е спечелен от Петър Леко с 91/2 на 9 срещу Станимир Николич.

Редактор: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайлЛюбопитно