Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Хибриден спорт Шах-бокс

Шах-бокс

Шах-бокс - изображение

Шах-бокс е един хибриден спорт, който съчетава шахмат с бокс в редуващи се рундове. Създаден е от френския художник и режисьор Енки Билал, като той прави комикс в книгата си „Фройд Екватор“ през 1992 година. Първият истински мач по шах-бокс се провежда през 2003 година. От тогава, спортът се развива много бързо, като той има много последователи в Лондон и Берлин, където се провеждат и повечето събития, свързани с него. Други градове, в които се провеждат състезанията са Лос Анжелис, Токио, Нант, Рейкявик, Амстердам, Калкута и Красноярск. Участниците трябва да добри като боксьори и като шахматисти, като мачовете могат да бъдат спечелени както на ринга, така и на шахматната дъска.

Структура и правила

Мачовете по шах-бокс се състоят от 11 рунда, като 6 от тях са шах, а 5 бокс. Рундовете на шахматната дъска са по ускорен шах и продължават по 4 минути, а тези на ринга са по 3 минути за професионалистите и 4 за аматьорите. Мачът започва с шах, следван от бокс, като между всеки рунд има по 1 минута почивка, като през това време се поставят и свалят ръкавиците.

Мачът може да бъде спечелен по време на боксов рунд с нокаут или технически нокаут, докато при шахматният рунд, победата се постига с матиране на противника, при изтичане на времето (по точки) или ако единият от състезателите постоянно се защитава или бяга с царя. Ако шахматната игра стигне до пат, тогава резултатите от боксовата среща се вземат в предвид за определяне на победителя. Ако и тук има равен резултат, тогава не се играе допълнителен рунд, а победата се дава на състезателя с черните фигури, тъй като в шаха има правило, че белите фигури имат предимство с първия ход и достигането до реми означава, че втория играч е имал превъзходство.

Ако даден състезател не успее да направи ход по време на шахматния кръг, той може да получи предупреждение, след което трябва да направи ход в следващите 10 секунди иначе ще бъде дисквалифициран. Това правило се налага, за да се избегне съсредоточаването само върху боксовите умения.

Играчите носят тапи за уши по време на играта на шах, за да се избегне загубата на концентрация от подвикванията на публиката или подсказване на ходове от нейна страна.

Задължителни шахматни умения

В професионалните мачове по шах-бокс, състезателите не трябва да бъдат само добри боксьори, но също и шахматисти минимум от клас А. Например, Николай Шазин има ЕЛО около 1900, докато европейският шампион Тихомир Атанасов Доврамаджиев (България) е майстор по шах с рейтинг над 2300, а Арик Браун дори е гросмайстор с ЕЛО 2556.    

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСнимкиСпортСпорт и туризъмЛайфстайл