Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Зимен спорт Гигантски слалом

Гигантски слалом

Гигантски слалом - изображение

Гигантският слалом е една от най-атрактивните дисциплини в алпийските ски, който включва спускане между определен брой врати (колчета), които са разположени на по-голяма дистанция от тези при слалома, но на по-малка от тези при супер гигантския слалом.

Гиганския слалом и слалома са най-техничните събития в ски състезанията. Двете дисциплини са доста по-различни от скоростните дисциплини спускане и Супер Г. Събитията при техничните дисциплини обикновено са разделяни в 2 манша, като макар и провеждани на 1 и същ склон, вратите при тях се подреждат по различен начин.

Пистите

Денивелацията на пистата за състезанията по гигантски слалом трябва да е от 250 до 450 метра при мъжете и от 250 до 400 метра при жените. Броят на вратите могат да варират от 56 до 70 при мъжете и от 46 до 58 при жените. Броят на смените на посоките се равнява на 11-15% от денивелацията на курса – например, при вертикално спускане от 300 метра, ще има 33-45 смени на посоката.

Скоростите при гигантския слалом

Въпреки, че тази дисциплина не е от бързите, опитните скиори поддържат средна скорост от 40 километра в час.

Екипировка

Ските за гигантския слалом са по-къси от тези при Супер Г и спускането и по-дълги от тези за слалома, като минималната им дължина е 185 сантиметра при мъжете и 180 см при жените. Максималната им височина, от снега, до долната част на обувката е 55 милиметра, както при всички останали дисциплини.

През май 2006 година, Международната Федерация по Ски анонсира, че прави промени в правилата за екипировката. От началото на следващия сезон, минималния радиус на ските се повишава до 27 метра при мъжете и до 23 метра при жените. В допълнение, минималната височина на ските се повишава от 60 на 65 милиметра, а максималната височина на автоматите вече е редуцирана до 50 милиметра.

За сезон 2012-13, дължината на ските се увеличава до минимум 195 сантиметра и радиус от 35 метра, но това среща критиката на Дейвид Додж, който заявява, че от федерацията правят огромна грешка и всичко това няма дори и научно обяснение, тъй като в началото на ски състезанията в гигантския слалом, около началото на 30-те години на ХХ век, са се използвали именно такива ски и това е водело до много контузии в коленете на състезателите и не случайно са ги премахнали и са въвели по-безопасни ски.

История на гигантския слалом

Първото състезание по гигантски слалом се провежда през 1935 година в Лаго Маджоре, на 20 януари. Само месец по-късно, отново в Италия се провежда и второто състезание, този път в Доломитите.

Гигантският слалом попада за пръв път в световния шампионат през 1950 година, в Аспен, Колорадо, а дебютът на тази ски дисциплина в Зимните олимпийски игри е през 1952 година, в Осло, Норвегия. От тази година, до сега, ГС няма отсъствие от световната и олимпийска сцени. В началото състезанията са в един манш, а втория влиза през 1966 година на световното първенство и през 1968 година на Олимпиадата. 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайлЛюбопитноПроизводителиХранене при...Здравни съвети