Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Зимен спорт Ски фрийрайд

Ски фрийрайд

Ски фрийрайд - изображение

Фрийрайд е ски дисциплина, която се провежда на естествени, необработени и неочертани писти, без определена цел и правила. Този спорт слива аспекти на други ски дисциплини като свободен стил и алпийско спускане, които те са приспособени към предизвикателствата на естествените препятствия по планинските склонове, които са подобни на изкуствените скокове, парапетите и халфпайповете.

Заради използването на нерегламентирани маршрути, фрийрайдърите са най-честите жертви на лавини. Според статистиката, близо 80% от загиналите от тази природна стихия са именно ентусиастите, които практикуват фрийрайд.

Самите скокове и изпълнения в този зимен спорт са спиращи дъха, изключително опасни и не са за хора, които са майстори на ските. Обикновено трасетата се избират внимателно, въпреки че за незапознатите, скиорите се спускат без определен маршрут. Склонът се оглежда предварително, обикновено от въздуха, за да се прецени точно от къде може да се премине, без да се рискува здравето и живота на всеки един от скиорите. Понякога се получават скокове от по 20-30 метра, директно от скални зъбери.

Предлагам ви едно изумително видео, което да ви даде представа за това, какво точно представлява фрийрайдингът:

 

Оборудване за фрийрайд

Ските за фрийрайд са доста популярни и се използват не само в тази зимна дисциплина. Те се отличават с по-широк връх и задна част и по-тънък страничен кант. Това е необходимо за по-добрият контрол в по-рохкия сняг извън пистите. Най-новата опция при тези ски е поставянето на връх в опашката, поради което те се наричат „върхове близнаци“. По този начин се позволява скиорите да карат и назад, с което се получава по-голям контрол при екстремни спускания. Тази особеност обаче може да се използва само от професионалистите, като начинаещите и средно напредналите скиори трудно свикват с нея.

Извивката на върха на ските е по-мека и гъвкава, в сравнение с тази на опашката, като това помага за по-доброто преминаване през скоро паднал сняг. Задната част е твърда, за да се получи по-добро управление, стабилност и прецизност при спускането.

Някой фрийрайд ски имат двойна задна част като лястовича опашка, която позволява по-лесно потъване в снега, като по този начин върха се вдига и преминава безпроблемно през дълбок пресен сняг.

Обувките и автоматите за тези ски са по-тежки от обичайно използваните при другите дисциплини, като това също е подчинено на условията, при които се практикува този спорт.

Останалите необходими пособия за фрийрайдинг са щеките, каската и останалите обезопасителни елементи.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайлЛюбопитноПроизводителиХранене при...Здравни съвети