Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на мускулите и сухожилията Скиорски палец

Скиорски палец

Скиорски палец - изображение

Една от специфичните спорни травми на палеца засягаща често спортуващите ски се означава като "скиорски палец". Названието скиорски палец (англ. skier's thumb) идва от специфичната травма при падане с щека в ръка на скиорите, при която се разкъсва един от лигаментите в основата на вътрешната страна на палеца. В чуждата литература заболяването се среща често и като "gamekeeper's thumb", което е свързано със специфичната хронична травма на лесничеите в Шотландия в средата на миналия век. Те са получавали такава травма при убиването на ранени зайци и дребни животни чрез захващане и извиване на шията им с палец и показалец.

Какво представлява травмата "скиорски палец" и как се получава?

"Скиорски палец" е спортна травма, която е свързана с разкъсването на улнарния колатерален лигамент, който е един от основните лигаменти поддържащи палеца. Тази травма има специфичен механизъм на получаване, който се случва много често при падането на скиорите, но такава травма може да се получи и в контактните спортове като бокс и бойни изкуства. Механизма на получаване при скиорите е свързан с падане върху длан с разтворени пръсти и отведен палец и щека в ръка. При падането човек рефлекторно разтваря длани, а ударът с дръжката на щеката пренатоварва палеца и уврежда сухожилието в неговата основа. Някои от фирмите производители поради тези причини произвеждат щеки без каишки или с различен захват, но все още няма цялостно решение на проблема. Скиорския палец е втората най-често срещана травма на гоните крайници при ски спорта.

Какви са симптомите на "скиорски палец"

При "скиорския палец" симптомите са свързани със степента на увреждане на лигамента на палеца. Характерни симптоми са болката в основата на палеца, синина и нестабилност. Много показателно за намалената стабилност на палеца е трудното задържане на предмети между палеца и показалеца. При частично или незначително разкъсване симптомите може да са твърде не специфични, което да затрудни диагностиката на проблема.

Диагностика и оценка на "скиорски палец"

При първоначалната диагностика и оценка е важно лекарят да прецени каква е степента на увредата и дали има частично или пълно разкъсване на лигамента на палеца. С тази диагностика до голяма степен е свързано и по нататъшното лечение на травмата. За да получи повече информация лекаря прави тестове за стабилност на палеца и взима информация за начина на получаване на травмата. При такава травма е нужно да се направи рентгенография, за да се установи дали няма съпътстващи фрактури или откъсване на фрагмент заедно със сухожилието.

Лечение на "скиорския палец"

Лечението е свързано със степента на увреда на сухожилието на палеца. При частично разкъсване или микротравми, лечението е консервативно и е както при навяхване или преразтягане на сухожилие. В първите дни след травмата се правят процедури с лед (криотерапия), а палеца се обездвижва. Имобилизационния период е от 3 до 6 седмици в зависимост от тежестта на увредата. По време на този период спортиста може да тренира с гипсова превръзка или шина, но трябва да внимава да не получи повторно травмата. Ако сухожилието е напълно разкъсано, а стабилността е силно нарушена се налага реконструкцията на сухожилието чрез оперативен метод.

Предотвратяване на "скиорски палец"

Наблюденията при скиори показват, че при падане, само при 5% от тях щеките се отделят от ръката. Това е рисков фактор за получаването на такъв тип травми поради специфичния начин на получаване. За да се избегне "скиорски палец" трябва при падането щеката да се отдели от ръката. Затова за предотвратяването на травмата ремъците трябва или да бъдат премахнати, или да се използват специални ръкавици с протекция на палеца.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноСпециалистиИзследванияЗаведенияСнимкиЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаНовиниИсторияАнкетиСпорт и туризъмПроизводителиХранене при...ПсихологияОрганизацииБотаникаНормативни актовеИнтервютаКлинични пътеки