Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Зимни спортове Марк Жирардели – ски алпийски дисциплини

Марк Жирардели – ски алпийски дисциплини

Марк Жирардели – ски алпийски дисциплини - изображение

Марк Жирардели е легенда в алпийските ски, петкратен световен шампион в генералното класиране на всички пет дисциплини в ските. Той е и един от хората с най-много заслуги, България да се появи на световната карта като ски дестинация.

Жирардели е роден на 18 юли 1963 година в Лустенау (Австрия) и още на 5 години започва се качва на ските, като на 7 години участва в първото си състезание. Радва се на значителни успехи в младшата възраст, печелейки състезания не само в алпийските ски, но и в ски скоковете. След като първоначално се състезава за Австрия до 1976 година, той е включен в състава на Люксембург, поради разногласия с треньорите – от австрийската федерация искат Жирардели да отиде да тренира в Шрунс, който е на 50 километра от Лустенау, докато родителите му предпочитат той да продължи да се подготвя в родния си град.

През 1981 година, Марк Жирардели прави значителен напредък, като за пръв път се качва на почетната стълбица във Венген, Швейцария, и от този момент нататък, той става редовен абонат на челната тройка в слалома и в гигантския слалом.

През 1983 година, той постига първата си победа, в Швеция, но скоро след това претърпява и първото си сериозно падане, по време на Световната купа в спускането в Лейк Луис, при което къса всички връзки, хрущяли и сухожилия в лявото си коляно. Независимо от големите поражения, Жирардели се възстановява сравнително бързо и още през 1984 година печели 5 от състезанията в гигантския слалом и заема третото място в генералното класиране за Световната купа.

През 1985 година, Марк Жирардели печели 11 състезания и Световната купа, която бе дублирана през следващата година. Третата негова купа в генералното класиране бе през 1989 година.

През 1990 година, късметът не беше на страната на Марк, който се разминава на косъм с параплегия (парализа на долните крайници) след сериозно падане. Възстановява се и през следващата година отново печели Голямата световна купа, както и през 1993 година. Това е неговата пета победа в генералното класиране в алпийските ски – постижение, което все още не изпреварено или дори изравнено в мъжките ски (Анемари Мозер-Прьол и шест Световни купи при жените).

В кариерата си, Жирардели печели 46 състезания за Световната купа (заемайки четвъртото място за всички времена) и 100 пъти се качва на почетната стълбица.

Тъй като той не се отказва от своето австрийско гражданство, докато се състезава за Люксембург, на него е забранено да участва в Зимните олимпийски игри през 1980 и 1984 година, тъй като не отговаря на условията. Получава гражданство за Великото херцогство точно преди игрите през 1988 година в Калгари, но не успява да спечели медал. За сметка на това, през 1992 година, в Албервил, той завоюва 2 сребърни медала, в Супер-Г и в гигантския слалом.

Марк Жирардели спечели 11 медала от Световни първенства, 4 от които златни: в слалома през 1991 година в Саалбах и в комбинацията в Кран Монтана през 1987 година, във Вейл през 1989 година и в Сиера Невада през 1996 година.

Последното му състезание за Световната купа е през декември 1996 година, като той се оттегля от пистата на 33 години.

Както споменахме в началото, Жирардели има големи заслуги за българските ски, като той е почетен гражданин на Банско, а също така е бил съветник по въпросите на зимния туризъм на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайлЛюбопитноПроизводителиХранене при...Здравни съвети