Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Голф комплекси Голф клуб Сайпръс Пойнт

Голф клуб Сайпръс Пойнт

Голф клуб Сайпръс Пойнт - изображение

Голф клуб Сайпръс Пойнт, намиращ се в Пебъл бийч, Калифорния, не случайно е под номер 1 или 2 във всички световни класации на игрищата за голф. Той е частен и в него имат право да играят само неговите членове.

Клубът има само едно игрище с 18 дупки, като три от тях са особено драматични и с пленителна красота. Това са №15, №16 и №17, намиращи се по протежението на тихоокеанския бряг. Те не излизат от Топ 10 на най-добрите дупки в света, като №16 е с дълъг пар 3 и човек има чувството, че играе над океана.

Разположен на крайбрежните дюни, курсът навлиза в гората Дел Монте, след което излиза на скалното крайбрежие. Шестнадесетата дупка е така разделена, че при ударът, топката преминава над вълните на Тихия океан.

В света на голфа, много малко са голф курсовете, които са толкова почитани, както Сайпръс Пойнт. Игрището е дело на известният дизайнер Алистър Макензи и е открито през 1928 година. Неподвластен на времето, шедьовърът на Макензи винаги е сред Топ 3 на най-добрите места за голф, още от създаването си, до наши дни. Сайпръс Пойнт предлага естествена красота, което се среща много рядко в другите игрища по света (изключение може би прави най-доброто българско игрище Тракийски скали). Дизайнерът не се е опитвал да промени естественият терен, а напротив. Той го е използвал по най-добрият начин, за да оформи своето произведение на изкуството. Мнозина описват последните 9 дупки от него като Светия Граал на голфа, заради прецизните грийнове и стратегически разположените бункери.

Считан за едно от най-ексклузивните игрища в света, в Сайпръс Пойнт е почти невъзможно да играе външен човек, освен ако той не е поканен от член на клуба. Годишната такса за членството се използва за поддържането на курса, като тя е еднаква за всички, без значение от социалния им статус и независимо от това, колко пъти е посетил клуба и е играл голф там.

Осемнадесетте дупки на Сайпръс Пойнт могат да се преминат по три различни маршрута – Син, Бял и Червен. И трите са с пар 72, като рейтингът им е съответно 72,4; 71,3; 74,1. Дължините на тези курсове са отново в същия ред са 5976,52 метра, 5789,98 метра и 5318,15 метра, като те са със Слоп индекс 136, 132 и 139.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъм