Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Голф

Голф

Голф - изображение

Голф е прецизен спорт, който се практикува с топка и клъбове от играчи, които се наричат голфъри. Целта е състезателите да вкарат топката в серия от дупки, с помощта на най-малък брой удари. Голфът е едни от малкото спортове с топка, при които няма стандартно поле, а то е заменено от курс от 9 или 18 дупки. Всяка от дупките има „Тий“ и „Грийн“, в който се намира дупката. Обикновено игрището е осеяно с препятствия, които затрудняват голфърите и изпитват техните способности, като например бункери с пясък, водни площи, по-висока трева, като всяко игрище е уникално по своята подредба на всички негови части, което носи и вълнението от непознатото у всеки играч.

Игрище за голф

Състои се от серия от дупки, всяка от които с различен мотив. Всяка дупка има два маркера – място за първия удар (тий) и самата дупка, намираща се в грийна. Между тях се намират, феъруей, бункери, водни препятствия и други. Дупката представлява пластмасова чаша поставена в земята, като в нея има поставено флагче, което служи на голфърите като ориентир. Когато топката попадне в грийна, флагчето се премахва, тъй като дупката е видима и без негова помощ. Някой от дупките са проектирани с директна видимост от началната позиция на играча, но има и такива, които се намират зад дървета, като с един удар е почти невъзможно да се достигне до грийна. Те могат да са в ляво или в дясно, като голфърите трябва да изпратят топката до позиция, в която се открива директна линия към дупката. Такива дупки се наричат „Кучешки крак“ заради извивката. Има и дупки, които са с формата на двоен кучешки крак (с две чупки). Типичните голф игрища са с 18 дупки, но има и по-малки (с 9 дупки), които се преминават по два пъти.

Точкуване

Пар

В голфът, терминът „пар“ означава предварително определеният брой удари, с които голфърите трябва да вкарат топката в дупката, а има турнири, в които се определя и общия брой на ударите, с които трябва да се завършат всички дупки. Паровете са централния компонент на голфа. Дължината на всяка дупка, определя стойността на пара (броя удари, с които да се вкара топката), но не само. Почти винаги, дупките са заложени с номинална стойност между 3 и 5 удара. За играчите от средна класа, парът от три дупки означава, че дупката се намира на разстояние между 90 и 230 метра. Пар от четири дупки е между 230 и 460 метра, но играчите от големите турнири имат зададени над 460 метра за такъв пар. При пет удара за вкарване на топката (пар от 5 удара), обичайното разстояние е между 410 и 550 метра. Освен разстоянието до дупката, стойността на пара се влияе и от други фактори, като вида на терена и препятствията (дървета, водни площи, хълмове, сгради, пясъчни бункери и други). В изключително редки случаи, някой игрища разполагат с дупки с по 6 пара, а има и такива със 7, но те не са признати официално и на тях не се играят турнири от висок ранг.

Типичните турнирни игрища за голф имат номинална стойност на паровете 72, което включва четири дупки с пар 3, десет дупки с пар 4 и четири дупки с пар 5 или общо 18 дупки. Разбира се, има и първенства, в които общият брой удари за приключване на дупките може да бъде от 69 до над 73 (в изключително редки случаи). Има и малки игрища, при които всяка дупка е така проектирана, че един добър играч да може да затвори всички дупки с по 3 удара по топката (пар 3). Това означава, че 18-те дупки, могат да бъдат преминати с общо 54 удара.

Курс и резултати в турнирите

Резултатите на всеки един голфър се сравняват с номиналния резултат, който е зададен в турнира (както споменахме малко по-рано, обикновено номиналния пар е 72). Символът Е означава, че състезателят е изравнил номинала на пара, т.е. е преминал 18-те дупки със 72 удара по топката. Ако на един играч му отнеме например 75 удара, то той е превишил с три удара номинала, като в таблицата неговия резултат се отбелязва като „3 над пара“ или „+3“. Ако пък голфърът успее да премине игрището със 70 удара, то неговият резултат ще е „2 под пара“ или „-2“.

Турнирните резултати могат да се отчитат и на всеки кръг в сравнение с номинала за него. Например, за първа дупка парът е 4, а даден голфър има резултат +2. Това означава, че той е надхвърлил броя на номиналните удари с 2 или е вкарал топката с 6 удара. В професионалните турнири, резултатите се отчитат на 4 кръга. Това означава, че се прави 4 преминавания на игрището и ако номиналът му е 72 пар, то общият номинал за четирите кръга е 4х72=288. Това е отбелязваният като резултат Е. Ако в единият кръг един играч премине 18-те дупки за 70 удара, вторият за 72, третият за 73, а четвъртият за 69, това ще му донесе турнирна оценка от 284, което е четири под номинала или -4.

Наименования на точките в голфа

  • -3 – албатрос или двоен орел: Постига се с три удара под пара

  • -2 – орел: При два удара под пара.

  • -1 – бърди: Един удар под пара

  • Е – пар: Равно на пара.

  • +1 – буги: един удар над пара

  • +2 двойно буги: два удара над пара

  • +3 – тройно буги: три удара над пара

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпорт