Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Възпалителни и дегенеративни заболявания Голф лакът

Голф лакът

Голф лакът - изображение

Едно от спортните заболяванията подобно на "тенис лакът", но засягащо сухожилията по вътрешната страна на лакътя, се нарича медиален епикондилит и е известно като "голф лакът".

Какво е "голф лакът" и какви са причините за него?

Медиалният епикондилит ("голф лакът") е заболяване подобно на латералния епикондилит ("тенис лакът"), свързано с възпаление на сухожилията на залавното им място за коста. При "голф лакът" се засягат сухожилията на мускулите на предмишницата, които се залавят в областта на лакътя, за вътрешния израстък (епикондил) на раменната кост. Това са мускулите флексори (сгъвачи) на китката и пронатора (завъртащ на вътре) на предмишницата, поради което основната причина за появата на медиален епикондилит, е пренапрежението на тези мускули в следствие от многократно повтарящи се движения. Най-често от "голф лакът" страдат играчите на голф, крикет, тенис, копиехвъргачите, като този проблем може да се появи и в други спортове и дори при не спортуващи хора - например работещи на компютър или извършващи еднообразна работа с ръце.

Какви са симптомите на "голф лакът"?

Основен симптом на "голф лакът" е болката в областта на медиалния епикондил по вътрешната страна на лакътя. Обикновено болката се появява постепенно и се изостря след по-големи натоварвания. Ако не се лекува своевременно процесът хронифицира и става трудно лечим, като това е свързано с периоди на обостряне и затихване на симптомите.

Основни симптоми 

  • Болка по вътрешната част на лакътя в областта на медиалния епикондил 
  • Слабост в китката
  • Болка от вътрешната страна на лакътя при сгъване на китката с предмет в ръка
  • Болка при пронация - завъртане на предмишницата на вътре (палеца сочи надолу)
  • Болка при съпротивление срещу завъртане на предмишницата навътре (пронация)

Диагностика на "голф лакът"

Диагнозата медиален епикондилит се поставя на базата на клиничния преглед и образната диагностика. По време на прегледа лекарят сваля подробна история на заболяването и проверява за болезненост в областта на медиалния епикондил на раменната кост. Рентгенографията е стандартно изследване с цел изключването на други причини за болката, а при нужда от по-точна диагностика може да се използва ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

Лечение на "голф лакът"

Медиалният епикондилит е локализирано заболяване, което много радко води до допълнителни усложнения. Най-често лечението е консервативно и е свързано с кратка почивка и рехабилитация, а само в редки случаи на по-тежка симптоматика и не повлияване от терапията се налага оперативно лечение. Временната частична имобилизация с ортеза, може значително да облекчи болката, а почивката е един от основните компоненти при консервативното лечение.

Основни компоненти в консервативното лечение на "голф лакът":

Почивка - За да се избегне задълбочаване на възпалителния процес, е най-добре още при първите симптоми да се даде почивка и да се вземат адекватни мерки за лечение.

Коригиране на техниката на игра - Много важно, за да се избегне задълбочаване на процеса на възпаление, е да се коригират евентуалните грешки в техниката или неподходящото спортно оборудване. Стиковете за голф трябва да бъдат с подходящ размер, включително и този на дръжката. Консултацията с професионален голф инструктор, може да покаже дали техниката на маха е правилна, а ако тя не е - да се коригира.

Противовъзпалителни средства - Ако болката е силна могат да се използват обезболяващи средства от групата нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС). Обикновено те се използват в началните стадии, когато болката е по-силна.

Стречинг - Стречинг упражненията са важни както за превенцията на "голф лакът", така и за лечението му. Стречингът на мускулите на предмишницата се включва възможно най-рано, като постепенно с намаляване на болката, времетраенето му се увеличава.

Физически упражнения - Чрез укрепване на мускулите и сухожилията на предмишницата, може да се помогне за правилната биомеханика и да се предотврати повторната поява на проблема. По време на острия период физическата активност може да се поддържа чрез плуване, колоездене, бягане и други активности не натоварващи предмишницата.

Масаж - В началните етапи, когато болката е силна, се започва с масаж на мускулите около областта на възпалението, като с отшумяването на симптомите се преминава към мястото на възпалението.

Криотерапия - Използва се най-вече в острия период на заболяването с цел намаляване на болката и възпалението, като в подострия може да включи и топлолечение.

Апаратна физиотерапия - Могат да се използват процедури като ултразвук, лазертерапия, ударно-вълнова терапия и др., с цел подпомагане на възстановителния процес и намаляване на болката.

Носене на ортези или превръзка със спортен тейп - Носенето на спортни ортези или спортен тейп, облекчава напрежението в сухожилията, намалява болката и подпомага възстановителния процес. Ортезите и спортния тейп могат да се използват още при първи симптоми с цел превенцията на появата на "голф лакът".

Кортикостероидни инжекции - Използват се най-вече, ако другите консервативни средства не дават добри резултати, като се преценя съотношението полза-вреда.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЗдравни съветиСпорт и туризъмАлт. медицинаЛюбопитноИзследванияМикробиологияПатологияНовиниЗаболявания (МКБ)ПсихологияБотаникаКлинични пътекиХранене при...ФизиологияИсторияЛайфстайл