Начало Спорт Спортна енциклопедия Класации и рекорди Топ 10 на най-великите голфъри в историята

Топ 10 на най-великите голфъри в историята

Топ 10 на най-великите голфъри в историята - изображение

През изминалия век голфът се очерта като един от най-големите и широко практикувани спортове в световен мащаб. Възходът му донесе слава и богатства на мнозина, а в днешно време може да се твърди, че голфът никога преди не е имал толкова голяма популярност.

Днешните играчи дължат ужасно много на онези, които бяха преди тях, тъй като най-великите голфъри в историята проправиха пътя на младите звезди и издигнаха играта до такива висоти. Тук са десетте най-големи имена в голфа на всички времена:

10 Байрън Нелсън

byron-nelson

Наистина е невероятно, но трима от тази класация (Байрън Нелсън, Сам Снийд и Бен Хоган) са родени в рамките на 7 месеца през 1912 година). Роденият в Уаксахачи, щата Тексас, Нелсън играе на професионално ниво между 1935 и 1946 година и постига 52 победи в различни турнири, включително и 5 от най-високо равнище. Той е двукратен победител както в Мастърс, така и в PGA шампионата и само победа в Открития шампионат не му позволява да стане носител на Голям шлем в голфа.

Наричат го Лорд Байрън до края на живота му, като в Далас има първенство на негово име. До смъртта си през 2006 година, той всяка година присъства на „неговият“ турнир. Въпреки, че първенството е далеч от най-големите турнири на Професионалната Голф Асоциация, Нелсън винаги взема участие в него, от уважение към организаторите му.

Том Уотсън

tom-watson

Ако се замислите кои са най-великите имена в голфа, най-вероятно в съзнанието ви да изплуват някои от имената на други легенди от този списък, като например Джак Никлаус, Арнолд Палмър или Тайгър Уудс. Името на Том Уотсън може да ви убегне, но то задължително трябва да присъства в тази класация. Роденият в Канзас Сити голфър е един от най-доминиращите играчи през 70-те и 80-те години на изминалото столетие. Той печели 8 от най-големите турнири в света, включително пет OPEN шампионата. Неговият мързел е пословичен, като именно той не му позволява да завърши на по предно от второто място в PGA шампионата.

Уотсън бе подпомогнат в изкачването си до върховете от вече познато име, а именно Байрън Нелсън. №10 в класацията проявява интерес към младият тогава Том Уотсън (1974 година) и става негов ментор. Само в рамките на година, кариерата на новака сякаш излита в космоса и той печели първия си турнир.

8 Арнолд Палмър

arnold-palmer

Сега някои от вас може и да ми опонират, тъй като са очаквали Арни да се нареди до Тайгър и Никлаус. И с право, тъй като „работарят с грозния суинг“ е едно от най-популярните имена в голфа и когато играе след него върви цяла армия от фенове. Палмър печели 7 големи турнира, включително 4 титли от Мастърс, но това което го поставя толкова назад в класацията е факта, че той никога не е печелил шампионата на PGA, с което така и не достига до Големия шлем в своята кариера. Но, все още продължава да напомня постоянно за себе си по време на турнирите... Една от най-популярните напитки в голф средите е кръстена на негово име.

7 Боби Джонс

bobby-jones

За разлика от другите легенди в този списък, уникалното при Боби Джонс е, че той никога не става професионалист. През цялата си кариера остава аматьор, постигнал безумно много успехи. Той печели четири Открити първенства на САЩ и още три други Open шампионата в рамките на 7 години. Джонс е петкратен победител в аматьорското първенство на щатите, а през 1930 година печели и британското първенство. Едва 28-годишен се отказва от състезателния голф. Неговото влияние върху спорта не приключва до тук, като той започва да се занимава с изграждането на голф игрища. Става и съосновател на Мастърс турнирите и се завръща за няколко участия в тях, но през 1948 година спира да се състезава поради влошено здравословно състояние.

6 Сам Снийд

sam-snead

Наричат го „Забиващият Сами“, като той печели „само“ 7 основни турнира в своята дълга и славна кариера, но в същото време има впечатляващ рекорд за най-много победи в PGA турнирите – цели 82. Победите му може би са щели да бъдат и много повече, но Снийд участва във Втората Световна Война и прекарва цели 4 години извън голфа. В кариерата си спечелва три пъти Мастърс турнира, още толкова от PGA шампионата и едно Открито първенство. В US Open има и четири втори места.

Интересното в кариерата на Сам Снийд е участието му в Роял Пойнсиана Плаза Инвитейшънъл, който той печели в конкуренцията на още 15 състезателя. Какво е толкова уникално, ще се запитате... Това е турнир от LPGA (Дамската Професионална Голф Асоциация), което означава, че той е само за жени. Как е бил допуснат до такова участие историята мълчи, като също така липсват снимки от това участие, така че тази победа е обгърната в пълна мистерия.

5 Гари Плейър

gari-player

Южноафриканският „Черен Рицар“ е най-известният голфър в историята, роден извън САЩ. В най-активните му години като състезател, той е имал за съперници Арнолд Палмър и Джак Никлаус, като битката на тримата се превръща в изключително зрелище, независимо в коя точка на света се провежда тя. По време на кариерата си, Плейър печели победи в основни турнири, включително три Мастърса и три Открити шампионата. Той е и единственият не американец, който успява да спечели Големия шлем, както и опустошителните 165 победи на шест от континентите в последните 6 десетилетия. Гари Плейър също така е създател на над 300 голф игрища, благодарение на неговата компания Black Knight International, включително и българските Блек Сий Рама и Тракийски Скали. Мистър Фитнес е автор и на редица книги за голфа, а една от основните му задачи е да насърчава младите хора да се занимават с любимият му спорт.

4 Валтер Хаген

walter-hagen

Един от най-великите голфъри от първата половина на ХХ век, Валтер Хаген печели 11 големи първенства в течение на своята кариера, като така се нарежда на трето място след Джак Никлаус и Тайгър Уудс. Роденият в щата Ню Йорк Валтер се превръща в национален герой, след като става първия американец, който печели Открития шампионат на Великобритания, а в кариерата си има още четири титли от Открити първенства. Става професионалист едва 20-годишен и само титла от Мастърс турнирите го дели от спечелването на Голям шлем.

Легендата на световния голф е пресъздаден от Шиа ЛеБьоф във филма „Най-великата игра, която някога съм играл“ (на англ. „The Greatest Game Ever Played“).

3 Бен Хоган

ben-hogan

Беше доста трудно да се определи дали Хоган или Хаген да бъдат в челната тройка, но това, което даде предимството на първия е най-съвършения суинг в историята на голфа. Никой друг голфър не тренира толкова педантично техниката на удара, както го прави Бен Хоган. Наричат го „Най-великият нападател на голф топката“, тъй като финесът с който той атакува топката е просто изумителен.

През 1953 година, Хоган записва името си в историята и от тогава е наричана „Шлемът на Хоган“. Той печели пет от шестте турнира, в които участва, включително три от най-високото ниво. Завършва кариерата си с 9 титли от Мейджър първенствата, като тя е била прекъсната след като автобусът, в който пътува катастрофира и той едва оцелява.

2 Тайгър Уудс

Taiger-Uuds

Първото и второто място са малко трудни за определяне, тъй като и двамата голфъри са от огромна класа. Тайгър обаче остава втори, по една очевидна причина и това е „онази ноемврийска вечер“, в която живота му сякаш се сгромолясва, след като таблоидите излизат с материали за многобройните му изневери. В света на голфа, този на джентълмените, такива неща не се прощават лесно. Само до преди няколко години се смяташе, че никой смъртен не може дори да се доближи до статута на Джак Никлаус, но Тайгър показа своят изключителен талант и бе само на няколко крачки от изпреварването му. Проблемите му в личния живот го вадят за цели 4 години от победния път и така Джак остава на трона. Тигърът обаче има едно огромно предимство пред всички и това е неговият дух на шоумен, с който той печели милиони фенове. Едва ли има човек на нашата планета, който да не е чувал името на Тайгър Уудс.

1 Джак Никлаус

jack-nicklaus

Вече всички разбрахте кой е на върха в тази класация. Златната Мечка, успя да задържи първенството, след дългата низходяща линия, по която беше тръгнала кариерата на Уудс. Никлаус е втори в класирането по брой победи, имайки 73 на свое име. Включително 18 от най-големите турнири. Той е печелил Мастърса 6 пъти, първият път от които е когато е само на 23 години. Най-невероятното нещо обаче е, че той има в кариерата си цели четири Големи шлема.

За да илюстрираме колко сериозна е доминацията на Златната Мечка в света на голфа, ще споменем, че във витрината си има „само“ три титли от Откритите първенства,  тъй като от всички други турнири от най-висше ниво, той има по над 4 титли. Така, Джак Никлаус напълно закономерно е под №1 в класацията за най-великите голфъри на всички времена.

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъм