Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Апаратна физиотерапия Ударно-вълнова терапия

Ударно-вълнова терапия

Ударно-вълнова терапия - изображение

Един от сравнително новите и малко познати методи в лечението на спортни травми е физиотерапевтичната процедура позната с имената: ударно-вълнова терапия, радиална шоково-вълнова терапия или shockwave therapy. Методът набира все по-голяма популярност у нас поради добрите резултати от лечението и добрата поносимост на процедурата.

Какво представлява ударно-вълновата терапия и на какъв принцип действа?

Този метод използва пневматично генерирани ударни вълни с ниска честота (5-20Hz) и налягане 1-5 бара, директно върху мястото на травмата. Импулсът на ударно-вълновата терапия лекува травмите като повишава локалната метаболитна активност, реабсорбцията на калцификатите в сухожилията и стимулира естествените оздравителни процеси в тъканите. Принципът на стимулиране на оздравителния процес е свързан с отделянето на растежни фактори в сухожилията и костите, което води до образуване на нови кръвоносни съдове. Така чрез подобряването на микроциркулацията (вследствие на новите кръвоносни съдове) се постига стимулиране на регенерацията и оздравяването на тъканите. Най-общо процеса на лечение с ударни вълни може да се обясни като реакция на организма от получаване на остра травма, при което се активират процесите на възпаление, образуване на нова тъкан и регенерация. Механизмът на действие обуславя широкия спектър от показания на ударно-вълновата терапия. Методът може успешно да се използва както за хронични травми (като тенис лакът), така и за остри травматични процеси (мускулни разтежения, навяхвания и др).

Tерапевтичните ефекти от ударно-вълновата терапия са:

 • подобрява метаболизма и микроциркулацията на тъканите
 • стимулира реабсорбция на калцификатите в сухожилията
 • намалява повишения мускулен тонус
 • стимулира оздравителния процес
 • премахва болката

При какви заболявания може да се използва ударно-вълнова терапия

Методика на приложение на ударно-вълновата терапия

Ударно-вълновата терапия се прилага посредством специален накрайник на апарата, директно върху проблема, използвайки контактен гел за ултразвук. По време на процедурата пациентът се поставя в удобна позиция в зависимост от мястото на проблема. Силата на шоковите импулси се определя спрямо болковата чувствителност на пациента. Процедурата може да е свързана с усещане на болка или дискомфорт. Лечението обикновено се състои от 3-5 сеанса по 10-15 мин. в период от 5-10 дни. След процедурата при нужда може да се използват обезболяващи средства или криотерапия (лечение с лед).

Противопоказания за ударно-вълнова терапия

 • Метални импланти
 • Не се прилага върху местата на нарастване на костите при млади спортисти
 • Туморни заболявания
 • Инфекциозни заболявания
 • Циркулаторни смущения
 • Бременност

Още по темата:

3.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортКлинични пътекиЛеченияЗдравни проблемиЗдравни съветиЛюбопитноИсторияБотаникаНовиниАлт. медицинаСпециалистиСоциални грижиЗаведенияНормативни актовеПсихологияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииЛайфстайлИзследванияИнтервютаАнкети