Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на главата, гръбначния стълб и периферните нерви Синдром на радиалния канал

Синдром на радиалния канал

Синдром на радиалния канал - изображение

Неврологичното състояние, при което радиалния нерв (лъчевия нерв) се притиска от околните структури при преминаването в областта на лакътя или предмишницата се нарича синдром на радиалния канал и е познато още като синдром на радиалния тунел (radial tunel syndrome).

Състоянието е подобно по механизъм на получаване на синдрома на карпалния канал, но с локализация по външната част на предмишницата в областта на лакътя. Често може да се обърка с латерален епикондилит (тенис лакът), поради близката локализация на болката.

Синдром на радиалния канал

Характерно за състоянието е, че в резултат на притискането на нерва се нарушава неговата функция и се наблюдава слабост в областта на предмишницата и китката. Частта на лъчевия нерв, която се засяга (N. interosseus posterior), включва малко сетивни влакна и затова това състояние обикновено не включва силна болка или изтръпване, а най-вече мускулна слабост.

Какво представлява и какви са причините за възникването му

Механичното притискане на радиалния нерв е в основата на възникването на проблема. Някой автори посочват еднообразните повтарящи се движения като основен предразполагащ фактор, който води изменения в мускулите и лигаментите в областта на преминаване на нерва. Така обикновено компресията настъпва в лакътя или предмишницата от мускулите и тъканта, подобна на лигамент, известна като membrana interossea antebrachii. Освен този механизъм състоянието може да бъде причинено и от директна травма на лакътя или предмишницата, най-често при спорт.

Предразполагащи фактори

 • Дейности, които включват повтарящи се движения на китките и предмишниците и голямо натоварване (тенис или дърводелство).
 • Контактни спортове (футбол, лакрос или ръгби).
 • Лоша сила и гъвкавос.
 • Недобро загряване преди физическа активност.
 • Захарен диабет.
 • Намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).

Симптоми

 • Нелокализирана болка в предмишницата и ръката по време на активност.
 • Намалена сила на захвата и слабост в мускулите на предмишницата.
 • Болката по външната повърхност на предмишницата и лакътя.
 • Болка, влошаваща се при завъртане предмишницата навън - пронация (при движения като завъртане на отвертка или отваряне на врата).

Лечение

Лечението първоначално включва почивка от всякакви дейности, които влошават симптомите. В началото могат да се използват лед и медикаменти с цел намаляване на болката и възпалението. На следващ етап се включат упражнения за разтягане и засилване мускулите, като част от физиотерапията, с цел рехабилитация и ускоряване на възстановяването. Тези упражнения могат да се извършват у дома или най-добре под ръководството на кинезитерапевт. Ако има признаци на непреминаваща мускулна слабост (атрофия) или симптомите продължават повече от 6 месеца, въпреки консервативното (нехирургично) лечение, може да се препоръча операция.

Медикаменти

 • При нужда от обезболяващи лекарства, често се препоръчват нестероидни противовъзпалителни лекарства, като аспирин, ибупрофен, кетопрофен, диклофенак.
 • Противовъзпалителните лекарства се дават по преценка на лекуващия лекар в дозировка и продължителност, съобразена с конкретното състояние.

Топлинни процедури и студолчение

Компресите с лед (криотерапия) могат да се използват като част от консервативното лечение за облекчаване болката и намаляване на възпалението. Студената терапия може да се прилага за 10 до 15 минути на всеки 2 до 3 часа или непосредствено след дейност, която е утежнила симптомите. Използвайте пакет лед, или масаж на областта с ледено блокче (леден масаж).

Повече за ледената терапия може да прочетете в: Лечение с лед при спортни травми (криотерапия)

Топлинните процедури могат да се използва преди рехабилитационните упражненията, препоръчани от вашия физиотерапевт или треньор. За процедурата може да използвате грейка или пакет с гел за студена/топла терапия.

Повече за топлинната терапия може да прочетете: Топлинни процедури при спортни травми

Прогноза

При правилно и навременно лечение симптомите на синдрома на радиалния канал обикновено отшумяват и проблемът се решава напълно. Рядко е необходима операция за освобождаване на компресирания нерв.

Възможни усложнения

 • Постоянна увреда на нерва, което води до парализа или слабост на предмишницата и ръката.
 • Продължително време за възстановяване - ако се лекува неправилно или има повторно травмиране.

Профилактика

 • Правилна и достатъчна загрявка преди физическа активност.
 • Поддържане на добра сила, гъвкавост и издръжливост на мускулите.
 • Носете подходящи екипировка като протектори и налакътници
 • Не трениране при болка или поява на симптоми
5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпорт