Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Екстремен спорт Дъртсърфинг

Дъртсърфинг

Дъртсърфинг - изображение

Дъртсърфинг е екстремен спорт подобен на сърфинга по отношение на движенията и начинът на управление, но различаващ се от него по това, че се практикува по планинските склонове.

Дъртсърфът е изграден на базата на алуминиева или дуралуминиева сплав, има тръбна рама, върху която е поставена ламинираната или композитна дъска и две колела от двете страни, които са с подобни на тези при БМХ и са с размери 16 или 20 инча. Върху дъската обикновено има каишки за краката, които се използват за по-голямо удобство и за повече контрол върху дъртсърфа. Бордът е уникален в своята кормилна геометрия, където предното колело е управляващо и се държи на шарнир, а допълнителният амортисьор поема ударите и в същото време създава стабилност и осигурява несравнимо управление. За разлика от четириколесните си събратя като например скейтборда и маунтинборда, дъртсърфа увеличава своята стабилност при по-висока скорост, подобно на велосипедите.

ustroystvo-na-durtsurf

Модели

Първият борд е бил доста елементарен, без спирачки и управлението му е било много по-нерафинирано. В последствие започват да се използват V-образни джанти, спирачната система се превръща в стандарт за следващите поколения бордове. Дори най-новите модели имат дискова спирачка, увеличен клиренс.

Следващите подобрения направени по дъртсърфовете са модифициранията им за използване по асфалтовите пътища, като вместо гуми от БМХ се използват сликове.

Другият модел е направен за плажни състезания или по-скоро за спускания по дюни. Лагерните са затворени, а гумите са доста по-широки, за да не се получава затъване в пясъците.

През 2003 година, при дъртсърфа се прави поредна промяна, като дъската става много по-гъвкава, като тя е съчетание между кленово дърво и фибростъкло или епоксидна смола, като тя абсорбира до голяма степен силата на удар в земята при скоковете. Рамката вече е по-активна, има преден амортисьор и управлението е изключително прецизно.

През 2006 година се прави последният ъпдейт на дъртсърфа, като дъската му става от термофибър, добавят се и няколко нови дизайна, за да се улесни използването в различните стилове.

Дисциплини

Спускане

Тази дисциплина е подобна на тази при маунтинбайка. Състезателите се спускат по различни офроуд трасета, от пътеки в гората до специално изградени писти.

Шосейно спускане

Много от дъртсърфистите обичат гладкото спускане по асфалтовите пътища, били те и в планините за използването на големият им наклон. Тук се развиват много високи скорости, надхвърлящи 110 километра в час. За да бъде сърфът достатъчно стабилен, той се модифицира с поставянето на сликове вместо с гуми с едър грайфер, който се използва в планинските спускания. Състезателите се обличат с кожени костюми и носят шлемове, за да се предпазят от сериозните травми, които могат да последват при евентуални падания.

Кайтинг

Дъртсърфингът с крило е земният вариант на кайтсърфинга, като тази дисциплина се практикува на гладки повърхности, като плаж или поле, а състезателите използват силата на вятъра за задвижването си. Скоростта тук се ограничава единствено от тази на вятъра, но могат да се достигнат нива от около 80-90 километра в час.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт