Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки На растителна и билкова основа Екдистерон

Екдистерон

Екдистерон - изображение

Едно от веществата използвани за повишаване на спортната производителност се нарича екдистерон. Това вещество е част от групата на екдистероидите, които са природни стероидни хормони, произвеждани от някой растения и членестоноги. Най-често в хранителните добавки екдостерона е от растителен произход и се извлича от растения като Левзея, Сума, Циатонис вага и др. Така полученият бета-екдистерон влиза в състава на различни хранителни добавки, използвани често от спортисти като адаптоген, биостимулатор и анаболен продукт.

Какво е действието екдистерона като хранителна добавка в спорта?

Като хранителна добавка за спортисти екдистерона се използва още от 1985 година в бившият Съветски съюз, като зад прилагането му стои солидна научна основа. Екдистерона е бил даван най-вече на елитни спортисти в силови дисциплини, като от него се е търсел мощен стероиден ефект. В последствие използването му се разпространява по цял свят и най-вече в САЩ, а ефектите от него при силовите атлети се свързват с увеличаване на силата, обема на мускулатурата и подобряване на възстановяването. 
Направените лабораторни изследвания показват, че екдистерона има общотонизиращо, адаптогенно действие и стимулира анаболните процеси в тялото, което го прави полезен като спортна хранителна добавка. При изпитания върху спортисти в спортове като лека атлетика (скокове, бягане средна дистанция), плуване, фигурно пързаляне и ски бягане, се отбелязва по-бързо преминаване на умората, преодоляване на апатията, стресът, както и по-добро адаптиране към натоварването. В силовите дисциплини и тежката атлетика, екдистерона най-често се употребява в по-високи от нормалните дози с цел увеличаване на силата, силовата издръжливост и нарастването на мускулатурата. Освен това екдистерона може да се използван и цел по-бързо възстановяване на спортистите между състезания.

Биологични ефекти на екдистерона 

  • Подпомага синтеза на белтъчини
  • Подобрява навлизането на аминокиселините и гликоген в мускулите
  • Стабилизира нивото на кръвната захар
  • Намалява холестерола в кръвта
  • Подобрява сърдечния ритъм
  • Увеличава силата и издръжливостта
  • Има антиоксидантен ефект
  • Има антикатаболен ефект
  • Увеличава чистата мускулна маса

Как се приема екдистерона като хранителна добавка

В зависимост от продукта, който го съдържа, концентрацията и чистотата на екдистерон може да варира в широки граници, поради което е добре да се спазват препоръките за употреба на производителя. В спортните добавки обикновено той се съдържа в дози между 200 и 300 мг на капсула и се препоръчва прием на 2-4 капсули дневно. Тези високи дози са предимно с цел подобряване на силата и анаболен ефект, докато тези за общо укрепване на организма и адаптогенен ефект могат да бъдат в пъти по-ниски.

В какви комбинации може да използва екдистерона

Използването на екдистерон може да се комбинира с различни други спортни добавки, като протеини и аминокиселини, с цел повишаване на анаболните и му ефекти. Също така с общотонизиращо действие може да бъде използван и с различни витаминно-минарални комплекси или екстракти с подобно действие като Tribulus terrestris.

Странични ефекти на екдистерона 

При нужда от завишаване на дозата при здрави спортисти не са наблюдават токсични ефекти дори при дози над 1000мг дневно, но лекарите препоръчват екдостерона да се използва в дози до 800мг на ден. Макар и да е от групата на фитостероидите, екдистеронът не влияе на половите хормони на човека и няма негативните ефектни на анаболните стероидните хормони. Екдистеронът е безопасна за употреба хранителна добавка, която не се счита за допинг, поради което може да се използва свободно при спорната подготовка. При всички случаи обаче трябва да се съблюдава за чистотата и качеството на продуктите използвани като спортна добавка за спортисти.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСпортЛеченияСоциални грижиНовиниЛайфстайлЗдравни съветиНормативни актовеИзследванияБотаника