Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Възпалителни и дегенеративни заболявания Тендинит на трицепса при спортисти

Тендинит на трицепса при спортисти

Тендинит на трицепса при спортисти - изображение

Една от най-честите причини за хронична болка зад лакътя при спортисти е тендинитът на трицепса. Макар и сравнително по-рядко срещан, тендинитът на трицепса е болезнено заболяване, изискващо понякога продължително лечение. Най-често от такав проблем страдат спортисте трениращи бодибилдинг, вдигане на тежести, гимнастици и тези в спортовете свързани с честити разгъвания на ръцете в лакътната става.

Какво представлява тендинитът на трицепса и какви са причините за него?

Триглавият мишничен мускул, познат популярно като трицепс, се залавя в горната си част за раменната кост и лопатката, а в долната за олекранона на лакътната кост. Ролята на този мускул е противоположна на бицепса и е свързана с разгъване на предмишницата в лакътната става и екстензия и аддукция на ръката в раменната става. Най-често тендинитът на трицепса засяга сухожилието в долната част на мускула, точно над лакътя. Основна причина за появата му са системното високо натоварване и появата микротравми, който в последствие водят до развитието на възпалителен процес на сухожилието. Често от тендинит на трицепса страдат трениращите бодибилдинг, поради изолираното високо натоварване на сухожилието при определени упражнения и не рядкото приемането на анаболни препарати.

Предполагащи фактори могат да бъдат:

  • Травми като разтежения, контузии, навяхвания
  • Недостатъчно време за възстановяване
  • Използването на кортикостероидни препарати
  • Форсирани тренировки
  • Неадекватна загрявка преди тренировка
  • Мускулна слабост

Какви са симптомите при тендинит на трицепса

Водещ симптом е болката в задната част на ръката над лакътя, усилваща се при вдигане на тежест или разгъване на предмишницата. В началните етапи на заболяването спортистите могат да изпитват само схващане и дискомфорт в областта на лакътя, което се появява след тренировка с активно натоварване на трицепсите. Такава тренировка може да включва вдигане на тежести, лицеви опори, боксови удари и др. При преглед се установява болка при натиск в областта на сухожилието на трицепса над лакътя, а при по-тежките случаи може да се усеща уплътняване и да е налице оток.

Диагностика на тендинит на трицепса

Клиничния преглед от специалист обикновено е достатъчен, за да се диагностицира проблема. В някои случаи могат да се назначат допълнителни изследвания като ултразвук, рентгенография или ядрено-магнитен резонанс, с цел оценка на тежестта на заболяването и изключване на други причини за симптомите.

Лечение при тендинит на трицепса

При подходящо лечение на проблема повечето спортисти се възстановяват за период от няколко седмици до няколко месеца, в зависимост от тежестта му. Колкото по-рано се вземат адекватни мерки за лечение на тендинита на трицепса, толкова по-бързо е възстановяването и по-малък е рискът от хронифицирането на процеса.

Първоначални мерки:

В последствие с намаляване на болката, средствата се разширяват и се включват различни процедури за ускоряване на възпалителния процес

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиИсторияХранене при...Спорт и туризъмСнимкиЛайфстайлСоциални грижиНовиниНормативни актовеИзследванияБотаника