Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на мускулите и сухожилията Тендинит на дългата глава на бицепса в спорта

Тендинит на дългата глава на бицепса в спорта

Тендинит на дългата глава на бицепса в спорта - изображение

Често срещан проблем в спортовете, свързани с повдигане на ръката и замахване, е хроничния тендинит на дългата глава на бицепса. Бицепсът е мускул, който в проксималната си част се разделя на две глави (къса и дълга), които се захващат с отделни сухожилия за различни места на лопатката. Късата глава се залавя за коракоидния израстък на лопатката, а дългата - за грапавина намираща се над ставната ямка. Най-често от хронични травми в различните видове спорт страда сухожилието на дългата глава на бицепса, което преминава през раменната става и има стабилизираща функция. Тендинитът на сухожилието на дългата глава често е следствие на различни дисфункции в раменната става като увреди на ротаторния маншон, раменен импинджмънт, периартрит, раменна нестабилност и др.

Какво представлява тендинита на дългата глава на бицепса и какви са причините за него

теднинит на бицепсаТендинитът на сухожилието на дългата глава на бицепса е хронично възпалително заболяване, появяващо се най-често в мястото близо до залавянето му за лопатката. Първоначално тендинитът започва като микротравматично увреждане тендиноза, което се появя най-често поради невъзможността на сухожилието да се възстанови от системно физическо натоварване или повтарящи се травми. Най-често в спорта от подобни проблеми страдат тенис играчи, гимнастици, плувци, питчъри в бейзбола, гребци и спортисти, при който има често вдигане на ръка над главата и повтарящи се еднообразни движения. В някои случаи тендинита на дългата глава на бицепса може да се появи и вследствие на травма на сухожилието при абдукция и външна ротация на ръката.

Симптоми при тендинит на дългата глава на бицепса 

Спортистите обикновено съобщават за болката в дълбочина, в предната част на рамото. Болката може да слиза надолу към бицепса и най-често се увеличава при повдигане на ръка над главата. Много чест симптом е чувството на слабост на ръката, особено при супинация и свиване на предмишницата.

 • Болка в предната част на рамото, влошаваща се при повдигане на ръката или вдигане на предмет
 • Болка слизаща от рамото към бицепса
 • Прищракващ звук в рамото или слабост на ръката

Диагностика при тендинит на дългата глава на бицепса

За точната диагностика на проблема е нужно щателно изследване от лекар специалист в областта на ортопедията или спортната медицина. Поради множеството възможни причини за болка в рамото, понякога диагностиката е трудна и изисква изключването на други заболявания и травми в областта на раменната става. Рентгенографското изследване се прави с цел изключването на артрозни изменения, осификации, сублуксации, фрактури и др. За по-точна диагностика на проблема може да се използва ултразвук, а в най-добрия случай и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

Лечение при тендинит на дългата глава на бицепса

При по-леките случаи най-често се препоръчва консервативно лечение, което е свързано най-вече с почивка на крайника и възстановителни процедури. Ненатоварването на ръката е един от основните компоненти, свързани с бързото възстановяване на проблема, а играта с травма е най-честта причина за хронифициране на процеса.

Възстановителните процедури може да включат:

 • Криотерапия
 • Топлолечение
 • Кинезиотейпинг
 • Кинезитерапия
 • Ортези
 • Ставни мобилизации
 • Балнеолечение
 • Ултразвукова терапия
 • Обезболяващи и противовъзпалителни средства

При не повлияване от стандартните средства на лечение, лекуващия лекар може да препоръча използването директно инжектиране на кортикостероидни препарати или оперативно лечение.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноХранене при...ЛеченияИсторияСпорт и туризъмСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиНовиниНормативни актовеИзследванияБотаника